В Русия се шири вярването, че водката убива вирусите. От

...
В Русия се шири вярването, че водката убива вирусите. От
Коментари Харесай

В Русия консумацията на алкохол скочи заради вярване, че убива вируси

В Русия се шири вярването, че водката убива вирусите. От въвеждането на рестриктивните мерки поради COVID-19 насам потреблението на алкохол внезапно е повишена.

" Много руснаци имат вяра, че водката има чудодейни свойства – и против ковид ", споделя Антон Боровски. Той е координатор в националистическата организация " Трезва Русия ", която се бори за страна без алкохол.

" Трезва Русия " постоянно организира акции срещу незаконните покупки на алкохол в Москва. По думите на Антон, те доста са нарастнали във времената на самоизолация. Но дали заплахата от увеличение на алкохолизма е по-голяма от тази в другите страни?

Миналия месец съветското министерство на опазването на здравето предизвести, че по време на карантината потреблението на алкохол е повишена с 2-3 %. Организацията на Антон " Трезва Русия " цитира още по-тревожни данни – че от март потреблението на алкохол се е нараснала с съвсем 50 %.

Със скрита камера на инспекция. В магазин в Москва може да се купи нелегално алкохол – въпреки продавачът да няма лиценз.

Антон Боровски ревизира етикета на закупената напитка и открива, че нещо не е, както би трябвало. Алкохолът е домакински, от черния пазар – това може да бъде рисково.

" Сканирах шишето – етикетът е регистриран като вино, продадено на 12 февруари в Ростов. А това е водка, която купих преди четвърт час в Москва ", изясни Антон Боровски, придвижване " Трезва Русия ".

Бутилката дава задоволително съображение на " Трезва Русия " да извика полицията.

Членовете на организацията непрекъснато обикалят Москва и цяла Русия в търсене на магазини, които нарушават закона. Полицията нерядко си затваря очите, само че не и този път.

Продавачът е застрашен от огромна санкция. Антон е уверен, че точно във времената на ковид страната би трябвало да внимава потреблението на алкохол да не се разрасне неимоверно.

" Във времената на пандемия продажбите на алкохол са се нараснали, което се вижда и от статистиката, и от обстановката на улицата. И по пътя насам видях доста пияни хора – някои не можеха да стоят прави. Карантината е причина хората да се отегчават, а и мнозина са безработни ", изясни Антон Боровски, придвижване " Трезва Русия ".

Особено доста пийнали и пияни хора се срещат по уикендите.

По време на икономическата рецесия след края на Съветския съюз милиони руснаци стават жертви на алкохолизма. Междувременно потреблението е спаднала с 40 %. Засега не е ясно, дали Русия още веднъж влиза в тогавашния коловоз. Официално растежът е единствено 2-3 %. Но противозаконните продажби естествено не са обхванати от статистиката. А и търговците на дребно регистрират растеж.

" По време на карантината продажбите на алкохол при нас са се нараснали неведнъж. Хората се запасяват – с вино и със спиртни питиета ", съобщи Елена Данилова, супермаркет " Азбука на усета ".

Освен това за доста руснаци водката е дейно средства за битка против заболяванията.

" Има хора, които имат вяра, че водката оказва помощ против ковид или при заболявания. Но това не е по този начин. Трябва да се взимат медикаменти или да се отиде на доктор. "

Самият Антон избира да спортува, вместо да пие. Баща му е бил служител на реда и му е разказвал за доста ужасни случаи, с които се е сблъсквал по време на работата си.

" Например докарват някого в ръководството, а той въобще не знае какво е станало. Събужда се на сутринта и не помни нищо. Може даже да е умъртвил някого. Баща ми ми е разказвал такива истории. Оттам идва омразата ми към алкохола ", споделя Антон Боровски.

Междувременно Антон се е трансформирал в същински специалист по противозаконните продажби на алкохол. Той води лист на магазините, в които се продава пиянство без лиценз – да вземем за пример след 23 часа. Особено в този момент, когато някои са останали без приходи, хората бързо попадат в демонски кръговрат.

" Алкохолът е нездравословен, огромно зло. Искам хората да знаят, че единствено си прахосват парите, като купуват алкохол. По-добре е да се купува храна. Покрай пандемията хората се оплакват, че нямат пари, само че все пак си купуват алкохол “, разясни Боровски.

Антон разказва вечерните си инспекции като безкрайна и евентуално безднадеждна битка. Защото макар намесата на полицията, описът му непрекъснато се попълня с нови и нови магазини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР