В Русия проявяват сериозен интерес към рестартирането на проекта за

...
В Русия проявяват сериозен интерес към рестартирането на проекта за
Коментари Харесай

Ексклузивно от Санкт Петербург! Светлозар Лазаров: В Русия има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“

В Русия демонстрират сериозен интерес към рестартирането на плана за градеж на АЕЦ „ Белене “, а глобите против Москва несъмнено са спънка за пълноценното развиване на енергийните връзки със страни като България. Това съобщи от Икономическия конгрес в Санкт Петербург особено за БЛИЦ националният координатор на „ Атака “ Светлозар Лазаров.

Петербургският конгрес обичайно се организира под патронажа на президента Владимир Путин, който и през вчерашния ден откри 22-ото издание на интернационалната икономическа демонстрация. Лазаров взе участие в нейната работа по покана на администрацията на Путин, а звездите на форума тази година са френският президент Еманюел Макрон и шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард. В Санкт Петербург са още ръководителите и представителите на 110 от най-големите френски компании.

Светлозар Лазаров и шефът на Евразийската банка Андрей Белянинов
В рамките на Икономическия конгрес националният координатор на „ Атака “ е провел серия от срещи с представители на администрацията на Путин и на банковия хайлайф в Русия. „ Сега, фокусът на съветския интерес е върху възможното решение на нашия парламент за рестартиране на плана за градеж на АЕЦ „ Белене “. Разбира се, сътрудниците ни в Русия, с които разговарях, се надяват на изцяло възкръсване на икономическите връзки и по-специално на тези в областта на енергетиката “, описа Лазаров пред БЛИЦ. Вчера, по време на работата на Петербургския конгрес ръководителят на „ Газпром “ Алексей Милер категорично акцентира, че единствено за тази година износът на съветски газ за Европа се усилва с 2,5%.

Светлозар Лазаров и съветникът на президента Путин Сергей Глазиев
Светлозар Лазаров се е срещнал със Сергей Глазиев, консултант на Путин по районната икономическа интеграция и член на борда на Централната банка на Русия, както и с Андрей Белянинов, началник на Евразийската банка за развиване. Белянинов, който бе отпред на Федералната митническа работа на Русия в продължение на 10 година, в този момент ръководи капиталов портфейл в размер на съвсем 3 милиарда $. А енергетиката е един от основните браншове в тактиката за кредитиране на Евразийската банка. Лазаров е разговарял също и с кримския вицепремиер Георгий Мурадов, който е и непрекъснат представител на Крим при президента Путин.

Светлозар Лазаров и вицепремиерът на Крим Георгий Мурадов
„ Според мен вероятностите пред българо-руските стопански и, в частност - енергийни, връзки са повече от положителни. Но общото ни мнение е, че най-сериозната спънка пред тяхното развиване са глобите против Москва. Затова приканвам нашите сътрудници от ръководещата коалиция всички дружно да работим по-активно за тяхното събаряне “, съобщи Светлозар Лазаров от Санкт Петербург. Неговото присъединяване в Икономическия конгрес е сред две значими външнополитически визити от страна на България в Русия. Тази седмица президентът Румен Радев се срещна в Сочи с Владимир Путин, а идната седмица и министър председателят Бойко Борисов ще бъде в Кремъл за диалози с съветския държавен глава.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР