В Русия отново призовават млади войници. Кой може да бъде

...
В Русия отново призовават млади войници. Кой може да бъде
Коментари Харесай

Русия може да изпраща и наборници на война


В Русия още веднъж приканват млади бойци. Кой може да бъде свикан? Могат ли наборниците да бъдат изпратени на война? Какви са законовите пътища да се откажеш от службата в армията?

На военна работа в Русия подлежат мъжете на възраст от 18 до 27 години

На 31-и март съветският президент Владимир Путин подписа декрет за призоваването на пролетния набор бойци в съветската войска. От първи април до 15-и юни в казармата би трябвало да влязат 134 500 млади бойци - почти толкоз, колкото и предходната година по това време. Кой може да бъде свикан, и има ли законни способи за отвод от военна работа? Дъждовни води зададе тези и други въпроси на юриста от интернационалната правозащитна организация " Агора " Александър Передрук.

Дъждовни води: Кой има право да отсрочи военната си работа?

А. Передрук: Всички категории наборници са разказани в детайли в член 24 от Закона за военната тегоба и военната работа. Като цяло отсрочване на военната работа е допустимо при няколко случая. На първо място по здравословни аргументи: в случай че медицинският обзор откри заболяване, фигуриращо в лист, одобрен от държавното управление, наборникът бива разгласен за краткотрайно неспособен за военна работа и получава пролонгация до една година.
Редакцията предлага

Влизането в казармата може да бъде отсрочено и поради незавършено обучение - приблизително, приблизително особено или висше. В подобен случай постъпването в войска се отсрочва до първи октомври същата година, с цел да може наборникът да се дипломира и вероятно да кандидатства в лицей или ВУЗ. Възможно е и така наречен отсрочване на военната работа по обществени аргументи - когато младеж, който би трябвало да отбие военната си тегоба, се постанова да се грижи за родители или за други близки хора, в случай че е аставник на малолетни братя или сестри, в случай че е татко на две или повече деца или в случай че има дете с увреждания до 3-годишна възраст.
Отсрочка получават и постъпилите на работа в системата на Министерство на вътрешните работи или определените за депутати в Държавната дума. Новост е отлагането на военната работа за IT-специалистите, указът за което беше подписан от президента Путин на втори март. Засега обаче държавното управление по този начин и не е оповестило изискванията, на които би трябвало да дават отговор въпросните експерти, заради което никой няма по какъв начин да се възползва от тази опция.

Дъждовни води: В спокойно време на военна работа подлежат мъжете на възраст от 18 до 27 години. Войната в Украйна промени ли нещо в това отношение?

А. Передрук: Възрастта остава същата - от 18 до 27 години. Но в Русия има и други форми на военна работа, разнообразни от наборната - за всички, които се водят на боен доклад и са минали в запаса. Те могат да бъдат извикани за присъединяване във военно обучение или да бъдат мобилизирани. Мобилизация обаче към този момент не е обявявана, а военното обучение се разграничава значително от наборната работа.

Юристът Александър Передрук от правозащитната организация " Агора "

Дъждовни води: Могат ли наборните бойци да бъдат изпращани на война?

А. Передрук: Забрана за изпращането на наборниците на война няма, само че има две условия - младият боец да а е навършил четири месеца работа и да е придобил някаква военна компетентност. Оттам нататък срочно служащият може да носи военна работа, в това число да взе участие в бойни дейности.

Дъждовни води: А какво чака бойците, които откажат да вземат участие в бойни дейности?

А. Передрук: В подобен случай военнослужащият може да бъде измамен под наказателна отговорност според член 332 от Наказателния кодекс на Руската федерация (РФ) - за несъблюдение на заповед. Наказанието по този член планува арест до шест месеца или задържане в дисциплинарно военно отделение до две години. Това са поделения със специфичен режим, в които се ползват възпитателни ограничения, т.е. би трябвало да се поставя насилствен труд. Времето, прекарано в наказателно отделение, не се приспада от периода на военната работа.

Дъждовни води: А какво се случва, когато някой е получил повиквателна, само че откаже да се яви на военна работа?

А. Передрук: Ако някой кардинално отхвърля да носи оръжие, може да се възползва от опцията за различна гражданска работа. Такова право имат две категории жители на Руската федерация: представителите на малобройните коренни народности, които се занимават с обичайни занаяти, или хората, чиито убеждения не им разрешават да носят военна работа. Тези убеждения могат да бъдат религиозни, да са от всемирски темперамент и така нататък

Дъждовни води: Трябва ли наборникът да показа доказателства, че персоналните му убеждения опонират на това да носи оръжие?

А. Передрук: По решение на Конституционния съд на РФ вътрешните убеждения не би трябвало да се потвърждават, само че би трябвало да се обосноват. Не е задоволително да вземем за пример някой да съобщи пред наборната комисия, че е пацифист. Той би трябвало да изясни за какво ценностната му система не му разрешава да отиде в казармата. В подобен случай е възможно комисията да направи инспекция дали заявените убеждения са истинни.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР