В Русия може да откриете почти всички архитектурни стилове: класицизъм,

...
В Русия може да откриете почти всички архитектурни стилове: класицизъм,
Коментари Харесай

Топ 10 на най-странните руски къщи

В Русия може да откриете съвсем всички архитектурни стилове: класицизъм, ар-нуво, съвременни небостъргачи… само че има и архитектура, която е тотално друга от нормалните здания, в които живеят хората. Кой я е основал и за какво?
Къща във водната кула, Томск


Legion Media

Сибирският град Томск е прочут най-много с историческата си дървена архитектура, само че през днешния ден жителите му строят и модерни изобретателни домове.

През 2012 година Александър Лунев купува водна кула от края на XIX в. от общинската администрация в Томск и взема решение да я трансформира в апартамент, в който да живее. Реставрацията на фасадите и вътрешното пространство му лишават осем години. Успява да се реалокира там чак през 2020 година. Кулата сега е разграничена на шест етажа, като на всеки има по една стая. Към днешна дата единствено една от тези стаи е приключена и точно в нея живее той, а работата по останалите продължава.
3Д-принтирана къща, Ярославъл


Олег Смислов/Sputnik

В „ столицата “ на „ Златния пръстен “ има освен здания от средновековна Рус, само че и компания, която създава 3Д-принтери за строителството. През 2017 година те демонстрираха една от най-големите принтирани частни къщи в Европа с повърхност от близо 300 кв.м.

Принтирането ѝ лишава единствено един месец, само че оформянето на интериор продължава две години, а през днешния ден в нея живее семейство.

В момента компанията строи цяло населено място със същата технология.
„ Котешката “ къща, Ярославъл


Правителство на Ярославска област

Трудно е за поверие, само че тази къща или по-скоро лятната вила на локален гражданин също е направена благодарение на 3Д принтер на същата компания, само че по малко по-различен метод. За нея в цеха са принтирани 150 елементи, които по-късно са съединени на място.

Резултатът е къща във формата на котка, която държи кубче „ Рубик “ в лапите си! Отвътре площта е единствено 23 кв.м., а общата височина е 5,4 метра.
Къща-яйце, Московска област


Иван Ерофеев

Известният московски ваятел Григорий Орехов построява тази къща с формата на яйце за щерка си Агата. Концепцията за футуристичната структура е резултат от търсенето на уместно място за детска игра. „ Дъщеря ми от доста години ме молеше да ѝ построя къща за игра, само че ние сме семейство перфекционисти, по тази причина не можем да ѝ купим каквото и да било и просто да приключим тематиката “, споделя Орехов.
Резиденция „ НН “, Московска област


J. Mayer H + Alexander Erman Architecture & Design

През 2019 година край Москва се появява необикновена къща, която, погледната от горната страна, се слива с околната среда. Къщата е проектирана от немското архитектурно бюро J. Mayer H. за клиент, чието име не се оповестява. Според архитектите границата сред къщата и природата в близост е заличена, с цел да се сътвори чувство за естествена околна среда. Парцелът, в който е ситуирана постройката, е с повърхност цели 5600 кв.м. Самата постройка по форма припомня на гигантска мида или лист от дърво. Строителството ѝ лишава две години, което, за толкоз комплициран план, е извънредно къс период.
Блокове „ Колос “, Москва


Преди Олимпийските игри в Москва през 1980 година са издигнати фамозните кръгли хрушчовки. Тези заоблени панелни блокове в южната част на Москва пък са издигнати в края на 1990-те като част от пробна серия от 24-етажни здания на име „ Колос “.

Долните три етажа са за килери, а горните етажи са естествени жилища, само че със заоблени стени.
Къща-слон, Московска област


Михаил Джапаридзе/ТАСС

Тази къща в московското предградие „ Островци “ е издигната от Сергей Кожуро като опит. Сега обаче тя е една от забележителностите на региона. Идеята е да се построи жилищна постройка във формата на слон. Четириетажната сграда обаче още си търси притежател.
Къщата-купол, Новосибирск


Кирил Кухмар/ТАСС

Местният дизайнер Иван Диркин стартира да строи сферични къщи в най-големия град в Сибир преди към 10 години. Първата му къща се трансформира в същинска градска забележителност; в нея той изнася лекции, провежда изложения и купони. Сега той строи къщи по поръчка благодарение на технологията, която е изобретил.
Къща-балон, Алтай


Александър Кряжев/Sputnik

Друга къща със сферична форма се намира високо в планините Алтай, в с. Мулта, което е известна туристическа дестинация. Тя е на три етажа и притежателите ѝ я отдават чартърен на туристи. Въпреки видимо дребните ѝ размери, в нея има шест спални, кухня и огромна дневна. Къщата се отоплява с печка.
Къща-мида, Свердловска област


Тази къща със странна форма се появява близо до Екатеринбург в село Таватуй през 2012 година. Построена е от локалния проектант Юрий Гайдуков за личните му потребности.

Къщата е на три равнища: на долния етаж има хол с библиотека, на втория е ситуирана кухна с дневна, а на третия има спалня. На процедура в къщата няма прави линии; все едно всичко се носи и гравитира. Какво мислите?

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР