В Русия изготвянето на проектозакон, който да промени статута на

...
В Русия изготвянето на проектозакон, който да промени статута на
Коментари Харесай

Путин е под натиск да узакони частните военни компании

В Русия правенето на проектозакон, който да промени статута на сега незаконните частни военни компании, се разисква от години. Властите се отхвърлиха от последната версия на закона преди два месеца, само че в този момент и президентът Владимир Путин е под напън да промени обстановката - този път от страна на ветераните, написа електронното издание " Ал Монитор ".

В изказване до Путин ветераните желаеха освен частните военни компании (ЧВК) да бъдат легализирани, а и публично да бъде прието, че съветски наемници се употребяват в спора в Сирия - съмнение, което бе водеща тематика в редица медии по света след случай от февруари.

От три години ветераните от войните получават недоволства от ранени в Сирия наемници, които нямат достъп до обществена или икономическа поддръжка, нито даже до опциите за рехабилитация, предлагани от държавното управление. Причината е неналичието им на юридически статут.

Конкуренция

ЧВК, които официално са сложени отвън закона, бяха употребявани и в Украйна, и - по-късно - в Сирия. Според някои информации представители на най-голямата ЧВК, " Вагнер ", към този момент могат да се открият и в Централноафриканската република, а източници на " Ал Монитор " показват и други страни като Судан, Йемен и Либия.

В Сирия неотдавна има и други дейни съперници с изключение на " Вагнер ", описа телевиия " Дожд ", говорейки за новата частна военна компания " Патриот ". Според медията наемници на " Патриот " се борят в Сирия от пролетта на тази година и измежду тях са бойци, сражавали се в Донлас, без да са били изпратени на задача там. Източници на " Дожд " в министерството на защитата споделят, че " Патриот " дава по-добри заплати и по-ясни задания от " Вагнер " и е по-силно ангажирана с опазването на живота на чиновниците си.

" И други компании влизат на пазара. Не знаем точните им имена, само че можем умерено да кажем, че към този момент са в Либия, Йемен, Судан и Бруней. Има договаряния и за влизане в няколко африкански страни, " сподели Евгений Шабаев, водач на казашка организация подписал писмото от ветераните.

Без огромни упования

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че в случай че такова публично писмо доближи президентството, то " ще бъде предадено към министерството на защитата, тъй че да изработят някакъв главен метод към казуса. "

Същевременно някои от основните фигури, подписали писмото, са по един или различен метод забъркани в политиката на Русия, известни с " патриотичните " си позиции или (например Шабаев) известни с разпространението на информация за гибелта на " доста " бойци от ЧВК " Вагнер " след случая с присъединяване на американски сили в Източна Сирия. Според " Ал Монитор " мъчно може да се чака реакция от институция, която не признава публично такива компании, въпреки да влиза в директни контакти с тях.

Сайтът напомня, че множеството значими институции отвън долната камара на Народното събрание към този момент отхвърлиха последния законопроект за заверка на частните военни компании. Аргументът, че няма такива организации в Русия, е частично правилен, защото те нормално са регистрирани в други страни, а други като РСБ Груп са известни по-скоро като частни компании за сигурност или консултантски услуги.

Същевременно ЧВК служат като скрити принадлежности за поддръжка на съветското военно разузнаване, само че евентуално ще бъдат държани настрани от полето на политиката, споделя източник в армията на " Ал Монитор ".

Проблем би била и неналичието на бистрота при доста от тези компании, при които съгласно информация на уеб страницата " Фонтанка " има нередности в счетоводството, което обаче понасят и бойците от отдалечените райони на Русия, и непознатите жители - да вземем за пример украинци и жители на встрани от някогашна Югославия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР