В Русия има решение Газпром да не работи с България,

...
В Русия има решение Газпром да не работи с България,
Коментари Харесай

Има решение в Русия Газпром да не работи с България, твърди Росен Христов

В Русия има " решение " Газпром " да не работи с България ", а договарянията за възобновяване на доставките по контракта за природен газ са обсъждани " на политическо равнище " - това твърди служебният министър на енергетиката Росен Христов в изявление, оповестено в " Капитал ".

Разговорът с него е извършен от немската журналистка на свободна процедура Ребека Щегман на 31 август и е предоставено за издание в българския седмичник седмица по-късно.

В него Христов показва удивление за какво въпросът с газовите доставки се " политизира ", вместо да се преглежда " по удобен метод ", макар че се съгласява с коментара, че не България, а Русия политизира и употребява като оръжие зависимостта на сътрудниците си от горивото.

Министърът твърди, че в случай че не бъдат обезпечени по-ниски цени на природния газ за зимния сезон, " безусловно ще затворим учебните заведения и децата няма да могат да имат къде да учат цяла зима, тъй като учебните заведения ще стоят студени ".

Той омаловажава позицията на протестиращите в София, които " имат средства " да заплащат по-висока цена на газа, стига да не е от Русия.

" И аз ги разбирам, те имат средства да го създадат. Но това е доста дребен % от популацията в България ", споделя той пред немската журналистка.

Христов упреква предходното държавно управление за това, че е направило " по доста неверен метод " договорка за LNG-доставки през американската компания Cheniere, по тази причина служебният кабинет отказал по-голямата част от препоръчаните танкери.

" Не би трябвало да компенсираме или да вършим политически ход, с който да угодим на " Газпром " и да го създадем по-щастлив и отстъпчив. Не сме обсъждали и не предлагаме нищо сходно. Но ще се веселя да видя по-малко напрежение като цяло сред двете страни ", споделя още той, като загатва, че твърдите позиции на предходното държавно управление (по мотив въпроса с изгонването на 70 дипломатически служители) надали не са политическа провокация против Русия.

" Защо ви е нужна европейска страна, която да е в спречкване с Русия, която се държи нападателно към Украйна? Защо Европа има потребност България да бъде в позиция, която да ядосва Русия с каквито и да било дейности и да носи заплаха за целия Европейски съюз? Защото, в случай че България бъде нападната, без значение по каква причина, това е офанзива против НАТО и против Европейския съюз. Тогава за какво България ще заплашва сигурността на цяла Европа? ", пита Росен Христов пред репортера от Германия.

На въпроса " Газпром " отговори ли ви на желае за договаряния " (към 31 август, б.р.) той дава отговор: " Все още обсъждаме опцията на политическо равнище. Но договарянията с " Газпром " не са толкоз елементарни, колкото си мислят хората. Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва ".

Липсата на информация за това какво се случва с договарянията с " Газпром " и кое е " политическото равнище ", на което те се разискват, стана мотив за серия от рецензии против служебния кабинет поради изцяло спорните им версии.

Попитан какво ще прави, откакто изтече мандатът му като министър, Росен Христов афишира, че би желал да се върне към частния си бизнес и че " не счита да остава в политиката по-дълго от нужното ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР