В Русия има атракция, за която малко хора знаят: това

...
В Русия има атракция, за която малко хора знаят: това
Коментари Харесай

Уникален плаващ параклис-фар в Русия

В Русия има атракция, за която малко хора знаят: това е първият плаващ параклис-фар в страната. В същото време местоположението му е такова, че до момента никой не може да каже сигурно на коя река се намира.

Параклисът “Св. Николай Чудотворец ” е издигнат през 2013 година, покрай Ханти-Мансийск и е първият плаващ параклис в Русия. Той в действителност няма основа. В същото време структурата служи и като маяк за кораби, плаващи по реката.

Народите ханти и манси считат това място за свещено. Освен това има доста митове за него. Една от тях споделя по какъв начин Иртиш, синът на Алтай, дълго време търсил красивата Об и когато я намерил, се слял с нея и дружно пренесли водите си по-нататък.

Но към момента не е ясно на коя река е параклисът. Факт е, че той се намира на мястото, където реките Иртиш и Об се сливат, а при сливането и двете реки изненадващо текат няколко километра в един и същи канал, само че не се смесват. Водите им могат да се разграничат даже по цвета си.

Освен това Об на това място е три пъти по-широк от Иртиш.

Затова географите постоянно спорят на коя река се намира плаващият параклис. Те обаче нормално стигат до заключението, че точно на мястото, където стои параклисът (или по-скоро се люлее на вълните), двете течения най-сетне се смесват и се сливат в един поток и защото Иртиш се смята за приток на Об, параклисът на фара е по-вероятно да се намира на Об.

Интересно е, че Иртиш, макар че се влива в Об, е доста по-дълъг от “главната ” река, дължината му е 4248 км, а дължината на Об е единствено 3650 км.

Параклисът е висок 8 метра и тежи към 10 тона. За страдание е невероятно да се организират служби  – понтонът няма да издържи. В основата на кръста са инсталирани лампи, които осветяват структурата през нощта.

Свети Николай Чудотворец се счита за настойник на пътешествениците, а служащите от локалното мореплаване са основатели за монтирането на параклиса.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР