В Русия днес официално се отбелязва Денят на присъединяването на

...
В Русия днес официално се отбелязва Денят на присъединяването на
Коментари Харесай

Русия празнува 5 години от присъединяването на Крим

В Русия през днешния ден публично се отбелязва Денят на присъединението на Крим. На 18 март преди 5 години съветският президент Владимир Путин подписа контракт за присъединението с представители на локалната власт на украинския полуостров, два дни след референдум за самостоятелност, който не беше интернационално приет, написа cross.bg.

Действията на Москва не престават да се преглеждат като противозаконна анексия от страните в Европейския съюз и Западния свят.

За петата годишнина от присъединението Путин ще пътува до Крим. Там съветският президент ще участва в церемонията по въвеждането в употреба на две нови топлоелектрически централи на полуострова.

В Севастопол ще посети мемориалния комплекс „ Малахов курган “, отдаден на защитата на града през Кримската и Втората международна война.

В Симферопол съветският водач ще се срещне с представители на локалната общност и ще се включи в тържествата, отдадени на петата годишнина от подписването на контракта за присъединение на Република Крим и град Севастопол към Руската федерация.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко, който се бори за преизбиране в края на този месец, даде обещание с пост във Facebook Киев да си върне Крим без подмолни съглашения, допустимо най-скоро след вота.

В декларация във връзка годишнината първият посланик на Европейския съюз Федерика Могерини разгласи, че съюза продължава да е зает с политика на непризнаване, в това число чрез наказания.

Могерини добавя, че Брюксел продължава да упорства за освобождението на украинските моряци, арестувани в Азовско море през ноември, както и да сигнализира за нарушение на човешките права на кримски татари, украинци и други малцинства на полуострова.

Федерика Могерини адресира и терзанията, че Москва разполага оръжия в Крим.

През предходната година беше приключен 18-километровият Кримски мост над Керченския пролив, който свързва полуострова с Русия.

След анексията главните икономически браншове в Крим бяха национализирани. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР