В Русия бяха спряни около хиляда публикации, които правят връзка

...
В Русия бяха спряни около хиляда публикации, които правят връзка
Коментари Харесай

Спряха хиляда публикации за шефа на ВТБ и тв водеща в руски апартаментгейт

В Русия бяха спряни към хиляда изявления, които вършат връзка сред президента на Внешторгбанк (ВТБ) 63-годишният Андрей Костин и 31-годишната журналистка Наил Аскер-заде. Публикациите разказват и по какъв начин Аскер-заде, която е водеща в Руската държавна телевизия, по чудноват метод се снабдява с първокласни жилища в Москва за към 5 млн $.
Разпореждането за прекъсване на изявленията е издадено от Федералната работа на Русия за надзор на медиите и осведомителните технологии (Роскомнадзор). Журналистическото следствие стана причина за правосъден развой за нарушение на правните правила. Разследването обаче било спряно без изявленията да са упоменати в правосъдното решение. Това написа съветското издание „ Ведомости “.
Проектът „ База “, който разгласява пръв скандалния текст заяви за изваждането на материала, само че добавя, че текстът на следствието е наличен на уеб страницата на плана. В следствието се разказва по какъв начин водещата на предаването " Русия 1 " е станала собственичка на жилища в Москва в жилищен първокласен комплекс.

През 2012 година тези жилища са закупени от ВТБ, а по-късно те са продадени на офшорна компания Ерелсън Инвестмънтс Лимитед от Британските Вирджински острови. През 2014 година Аскер-заде ненадейно става притежател на парцела. В имотния указател информацията се удостоверява. Приблизителната цена на тези жилища е 155 кв.м. е 150 милиона рубли, което прави към 2,9 млн $.
Интересното е, че това е втори апартамент на младата водеща в същия комплекс. Първият апартамент от 228 кв.м. м. също в началото е бил благосъстоятелност на ВТБ Банк. През август 2011 година Кирил Зимарин, началник на дъщерната банка на ВТБ в Кипър (RCB Bank Ltd), го купува от артиста Александър Малинин. Месец по-късно Зимарин го подарява на… Файл Аскер-заде. Този апартамент през днешния ден се прави оценка на към 270 милиона рубли или към 3,9 млн $. По този метод журналистката, която е свързвана с ръководителя на държавната банка VTB, по непонятен метод придобива 380 ултра първокласни квадратни метра в първокласен жилищен комплекс.

Именно тази информация Роскомнадзор счита за дискредитиране на достойнството и достолепието на някого. От „ База “ са уверени, че „ всичко е поради специфичното отношение към ръководителя на банката Андрей Костин “.

Преди да отиде в малкия екран Наил Аскер-заде е била сътрудник на изданието „ Коммерсантъ “ и „ Ведомости “. От 2011 година е в съветската държавна телевизия. През 2018 година тя ненадейно за мнозина печели премията TEFI за най-хубав интервюиращ, побеждавайки журналистически асове като Владимир Познер, Кирил Поздняков, Алексей Ягудин и Евгени Гусев.

Публикации за жилищните придобивки на младата водеща са спрени и в други уеб сайтове. Забраната се базира на решението на Арбитражния съд в Санкт Петербург поради иск на ВТБ за отбрана на комерсиалната известност на банката. Това решение визира изявления, множеството от които загатват за връзките сред президента на банката Андрей Костин и Наил Аскер-заде.
Роскомнадзор обаче по този начин и не упоменава коя тъкмо информация в текстовете предстои на възбрана. Става дума за десетки блокирани материали.
Ръководителят на " Roskomsvoboda " Артем Козлюк назова масираното блокиране рисков казус. Според него недоволството на ВТБ може да послужи като мотив и други компании, банки и лица да желаят възбрана на изявления, в случай че не им харесва изнесената в тях информация. Според „ Ведомости “ в Арбитражния съд на Санкт Петербург има най-малко 10 тъжби единствено от ВТБ.

Фьодор Кравченко, ръководещ съучастник в Асоциацията на юристите на собствен ред назова сходна процедура „ юридически нихилизъм “ и парадокс. Според него съдът даже не се е опитал да откри дали оповестената информация подхожда на действителността.

По материали от съветските медии

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР