В русенското село Бръшлен заседава смесената българо-румънска комисия в областта

...
В русенското село Бръшлен заседава смесената българо-румънска комисия в областта
Коментари Харесай

Българо-румънска комисия заседава заради африканската чума по свинете

В русенското село Бръшлен заседава смесената българо-румънска комисия в региона на земеделието разисква рисковете от навлизане на африканска чума по свинете у нас. Специалисти от двете страни на Дунав, измежду които специалисти от организациите по храните на двете страни и началниците на граничните служби, разискват мощно заразното заболяване. В срещата взе участие заместник-областният шеф на Русе Свилен Иванов, както и сътрудника му със същия сан от Гюргево. Целта е да се синхронизират ограниченията, с цел да не се позволява проникването на болестта у нас, защото към този момент има регистрирани няколко огнища на болестта в северната част на Румъния.

Проблемът е доста сериозен за огромните производители на свинско месо, а в Бръшлен се намира един от огромните индустриални комплекси на Балканите.

" Африканската чума е заболяване, за което няма създадена ваксина и направена профилактика ", изясни основният ветеринарен доктор на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков. По думите му, всеки свинекомплекс е в огромна заплаха. „ Ако това заболяване влезе в България и се популяризира, това значи всеобщ банкрут на всички свинепроизводители, целият отрасъл е пред сериозна рецесия “, акцентира Стойков. Ветеринарят подчертава върху обстоятелството, че болестта може да се придвижи на огромни дистанции посредством хранителни артикули - меса, месни заготовки и колбаси са плодородна среда за транспорт на болестта. 
Като различен риск Христо Стойков открои популацията на дивите прасета и с каква скорост се предава болестта измежду тях, тъй като дивите животни са самобитен контейнер на болестта.  Още елементи по тематиката - в репортажа на Ася Пенчева в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР