В Русе започна масовата ваксинация срещу КОВИД -19 на бездомните

...
В Русе започна масовата ваксинация срещу КОВИД -19 на бездомните
Коментари Харесай

Достигна ли ваксината до хората, останали без дом?

В Русе стартира всеобщата имунизация против КОВИД -19 на бездомните хора. Кризисната столова на БЧК в града беше превърната в спонтанна амболатория.

200 са бездомниците в Русе, съгласно последното броене на доброволците от БЧК, само че имунизацията на Астра Зенека ще доближи единствено до 25 души. Причината е, че хората, които живеят на улицата нямат задоволително информация за имунизацията и са недоверчиви.

И макар че мъчно могат да съблюдават ограниченията за надзор на инфекцията, множеството отхвърлят да се имунизират. Днес имаше и случаи на хора, които се престрашиха да дойдат тук в спешната трапезапия, с цел да получат първа игла, само че бяха върнати, тъй като са използвали алкохол.

" Предварително всеки един е известен да не употребява алкохол най-малко от предната вечер. Тестът ни с алкохол е с помирисване ", изясни доктор Елисавета Светославова – отдел „ Противоепидемичен надзор “ -РЗИ-Русе.

56-годишната Антоанета Драгулова е измежду издържалите теста за алкохол. Затова и получи ваксина. Не се тормози, че е на " Астра Зенека ".



" Съсерици в черния дроб, провали в мозъка, туй е едно на 100 хиляди, по-голям е рискът, в случай че не се ваксинираш. Аз съм клошар, изхвърлен от всички вероятни ъгли. Имах един лев, само че го дадохме за хартийки, тъй като сме пушачи ", съобщи Антоанета Другулова.

Ваксинирането на бездомниците ще продължи и идната седмица. Извършва се през 15 минути, с цел да няма скупчване на хора.

" Те не разполагат даже с ежедневна мивка да си измият ръцете, седят по пейките, където децата седят. Може да болести десетки хора ", изясни доктор Елисавета Светославова.

" Предполагам, че като видят, че нещата не са страшни ще има и други искащи. Мобилният екип на РЗИ желае да имунизира и хората от ромските квартали в Русе, само че работата им се затруднява, тъй като няма посредник ", посочи Антоанета Ябанозова – шеф на БЧК – Русе.

Репортаж на Даниела Димитрова и Деян Маринов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР