В Русе се проведе среща по проблемите на сивата икономика,

...
В Русе се проведе среща по проблемите на сивата икономика,
Коментари Харесай

КНСБ и фирми от Русе алармират за сивата икономика в страната

В Русе се организира среща по проблемите на сивата стопанска система, проведена от КНСБ и браншовите организации. България продължава да е измежду водещите страни в Европейски Съюз в отрицателната ранглиста на работещи без трудов контракт. Това води до милиарди левове загуби към държавния бюджет. Експерти от КНСБ са пресметнали, че директни загуби от неналичието на трудов контракт търпи и всеки един, упражняващ активност в сивата стопанска система. С трудов контракт служащ, който е скъсен ще си получи заплатата, ще се записва в бюрото по труда като незает и ще получава обезщетение. Ако обаче не работи по трудов контракт, това няма да се случи.
Над 1 милиарда лева са загубите за страната от активността на незаконните автосервизи у нас. Контролните органи декларират, че не срещат подпомагане в работата си както от работодателите, по този начин и от служащите, чиито ползи пазят.
Емил Цветков от Русе е притежател на автосервиз с 15 служащи и внася годишно над 400 000 лева за налози и осигуровки . Сивият бранш в сектора е сред 70 и 80% и ощетява доста бюджета.
„ За никого не е загадка, че в нерегламентираните сервизи по гаражи, по дворове, по села работят доста хора, при условия, неотговарящи на никакви условия. Това значи загуба за Русенска област от пари, които не са не постъпили в бюджета, към 30-40 млн. лева . Винаги, когато сме поставяли този въпрос пред държавните институции, отговорът е бил – ние нямаме право да ги ревизираме, тъй като на никое място не са регистрирани. Е, има ли друга страна, в която страната ще ви отговори по този метод? “, сподели Цветков.
Малки са разликите и в строителството, където служащите постоянно нямат трудови контракти. Там са наложени най-вече наказания от Инспекцията по труда в Русе. От 19 случая на липса на трудови контракти, документирани от началото на годината, 11 са в строителния отрасъл.
„ Все още се намират и дребни бригади, които са регистрирани като строителна група. Явяват се като подизпълнител на дадени обекти, наемат служащи, които нямат нужната подготовка, и ги употребяват за общ труд. Това разрешава да има такива заплащания, които не са обвързани с работната заплата, с осигурителните приходи, които би трябвало да се внесат за надлежно положения труд и получените хонорари “, показа Христина Димова от строителния профсъюз в Русе.
Работодателите употребяват всевъзможни малки врати в закона, с цел да се спасят от глобите, като бързо продават ръководената компания.
„ Това е проблем от години – лесната промяна на имената на компаниите, на адресите. Имали сме случаи, в които, до момента в който тече инспекцията, това нещо се прави. Очаквам работодателя да връча акта за нарушаване, той се явява и споделя – аз към този момент съм продал компанията “, обезпокоително обобщава Светлана Лазарова от Инспекцията по труда в Русе. КНСБ стартират дейна акция за битка със сивата стопанска система, включващо и  мобилно приложени за анонимно подаване на сигнали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР