В Русе са дишали 11 дни мръсен въздух от началото

...
В Русе са дишали 11 дни мръсен въздух от началото
Коментари Харесай

11 дни мръсен въздух в Русе


В Русе са дишали 11 дни замърсен въздух от началото на годината, осведомят от Регионалната ревизия по околната среда и водите. Данните са от 1 до 15 януари и са регистрирани от автоматизирана измервателна станция. Последните превишения са регистрирани в девет поредни дни след 7 януари.

„ В днешния ден, при съществуване на слаб вятър и неналичието на мъгла, фините прахови частици са в правила. Това е отчела автоматизираната станция във „ Възраждане”. От началото на годината станцията е измерила 11 денонощия с превишение на нормите за фини прахови частици 10 микрона.

По данните, които се наблюдават за другите замърсители анализирахме, че главната причина за тези превишения са изгарянето на твърди горива в битовия сектор”, сподели инж. Христо Милков от екоинспекцията в Русе.

„ Мъглите се появяват най-често през месеците декември и януари, като най-продължителните интервали с мъгла, до десетина дни даже, се случват в действителност през януари и то през първата половина на месеца”, разяснява Анастасия Стойчева – синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология. „ Миналата и по-миналата година нямахме такива интервали с мъгла, само че през 2014 година от 2-ри до 10-ти януари още веднъж имахме много мъгливо време”, сподели още тя в студиото на „ Събуди се” по Нова телевизия.

Проблемът със нечистия въздух в Русе ни изтезава над 30 години и още не е решен. Кметът и Общинският съвет не могат да са безучастни очевидци на това! Това съобщи преди седмица градоначалникът Пенчо Милков.

Той разгласи, че локалната администрация ще вложи всички старания, с цел да търси решение. Милков внесе в Общинския съвет предложение за основаването на Вътрешна комисия, която да изследва всички обстоятелства и условия по замърсяването на въздуха в Русе.

" Комисията ще работи при цялостна бистрота - предлагам съвещанията й да са открити за жителите и медиите. Тя би трябвало да откри кои са главните групи замърсители, способените органи за решение на казуса и до каква степен се простира тяхната подготвеност, да се открият аргументите за замърсяването и да се набележат методите за преустановяването му ", разгласи кметът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР