В Русе пристигнаха чудотворни икони на Св. Богородица и Св.

В Русе пристигнаха чудотворни икони на Св. Богородица и Св. ...

На Русенската епархия бе дарена чудотворна икона и мощи на Св. Лука Кримски.

В Русе пристигнаха чудотворни икони на Св. Богородица и Св. Лука Кримски и мощи на Св. Лука Кримски, донесени от Н.ВПр. Балтския и Ананиевски митрополит Алексий от Украинската православна църква, придружен от дякони и свещеници. Светините бяха посрещнати пред катедралата „Св. Троица” от Н.ВПр. Русенския митрополит Наум, свещеници и множество християни. В храма, митрополит Наум и духовенството отслужиха благодарствен молебен, след който митрополит Наум обяви, че чудотворната икона на Св. Лука и частицата от неговите мощи са дар за Русенска епархия от митрополит Алексий и ще останат за постоянно съхранение в катедралния храм „Св. Троица”. Заедно с тях пристигна и иконата Покров Богородичен от село Пасицели, Украйна, която ще остане в Русе до 19 септември. След посрещането в храма бе отслужено молитвено последование.
Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 г. Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 г. и Медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.
Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин, и на Кримска и Симферополска епархия. Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“. В деня на неговата смърт - 11 юни 1961 г. църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба му започнали да се случват чудесни изцеления.
На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към поместно почитаните светци. През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към руските светии.

Източник: actualno.com