В Русе отново ще има протест заради чистотата на въздуха

В Русе отново ще има протест заради чистотата на въздуха ...

В Русе готвят блокада на Дунав мост заради чистотата на въздуха.

В Русе отново ще има протест заради чистотата на въздуха в града. „Много хора си затварят прозорците, защото мирише”, каза един от организаторите от инициативата „Мръсният въздух ни убива”. Той ще е утре, 14 септември – в 10:00 часа, пред бившия Захарен завод. Намерението на протестиращите е да блокират Дунав мост.
Василена Николова, която е част от администрацията на общината като експерт по екологичните въпроси, подкрепи исканията на протестиращите, но уточни, че по закон общината не можела да проверява промишлени източници. Едно от исканията на протестиращите, освен проверка на ТЕЦ Изток, е да се мият повече улиците.
Николова каза пред БНТ и, че улиците в града се мият, но през нощта, като намекна, че затова хората не виждат.
Директорът на РИОСВ Русе инж. Любомир Атанасов подчерта, че проверки е имало и се спазват условията по комплексното разрешително на ТЕЦ-а. И заяви, че снощи е имало проверка на дежурен екип в ТЕЦ-а, като екипът не усетил миризма на бакелит, както казват протестиращи. Съответно протестиращият не повярва и попита какво се случва, ако инспекторите от РИОСВ са със запушен нос: "Това е несериозно – да ходите да душите. Няма ли друг начин да проверите?". Атанасов отговори, че имало измервателна станция и тя не отчита нищо притеснително.
Координаторът на "Грийнпийс България" Меглена Антонова напомни, че в България има интерес да се горят смесени комплексни отпадъци, но ако това се прави в инсталация, която не е пригодена за това, ефектът върху чистотата на въздуха е много лош.

Източник: actualno.com