В румънската столица се случва нещо почти революционно. След като

...
В румънската столица се случва нещо почти революционно. След като
Коментари Харесай

Букурещ ни показа какво значи град на хора, не на коли

В румънската столица се случва нещо съвсем революционно. След като Букурещ оглави класацията за най-големи тапи в целия свят, локалната администрация реши да " отнеме " улиците от колите и да ги върне на хората.

Идеята е на Румънската асоциация за просвета, обучение и нормалност (ARCEN) и е подкрепена от общинската администрация на Букурещ и от организацията на букурещките жители BAZA. Според жителите на столицата това е смела стъпка в прехода към " град на хората ".

Основни улици в центъра на града са затворени и превърнати в пешеходни зони по време на уикендите.

Първият уикенд на #StrăziDeschise (#ОтворениУлици) мина с голям триумф – претъпкани с живот обществени пространства, места за срещи, музика навън и събития, по-малко звук и замърсяване и помощ за дребния и междинен бизнес в региона.

" Отворените улици " обгръщат 7 пешеходни зони с общо 34 улици и дължина от 11,66 км. Отворени за пешеходци и велосипедисти са и огромни пътни артерии, сходни на бул. " Цар Освободител " и ул. " Г. С. Раковски " в София. Промяната ще важи всеки уикенд доникъде на октомври, сред 11 и 23 часа.

На фона на това, Йорданка Фандъкова гордо разгласи, че софийската ул. " Шишман " ще си остане същата, коментират от " Спаси София ".

" Просто ще пръсне 4 млн. лева за нови плочки. "

" Кметицата се отхвърли от личния си план, който беше разискван с жителите преди години и улицата ще си остане паркинг с тесни тротоари, по които са набутани пешеходците. Няма да има повече места за сядане и отдих, нито дървета и зеленина, камо ли да е напълно пешеходна .

Промяната на плочките ще ни коства 4 млн. лева за 500 метра - повече в сравнение с строителството на нова автомагистрала с общо 6 ленти. Милиони напразно в ремонт без никакви усъвършенствания, до момента в който кварталите се давят в тиня и са с разрушени улици или без канализация. "

Това се споделя в обява на " Спаси София ", която изобличава разликата сред решенията на локалната власт в Букурещ и София. 

Разгледайте галерията, с цел да видите какво се случва, когато един град е оставен да диша. За страдание, можем да забележим това единствено по този метод, не и онлайн, разхождайки се из пешеходните " Шишман ", " Солунска " или " Алабин " да вземем за пример. 

 
След " Графа " и " Славейков " идва ред и на " Шишман "...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР