В Румъния заведенията вече са задължени при поискване от клиента

...
В Румъния заведенията вече са задължени при поискване от клиента
Коментари Харесай

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които поръчват само нея

В Румъния заведенията към този момент са задължени при поискване от клиента да сервират безвъзмездна чешмяна вода. Това би трябвало да стане във всички страни членки на Европейски Съюз съгласно директивата за достъп до питейна вода, призната с помощта на гражданска самодейност. Целта на тази инструкция е по отношение на концепцията да се понижи броя на употребяваните опаковки. Разбира се, всеки в случай че избира може да си поръча бутилирана вода в заведение.

Това разяснява пред Нова нюз Симона Стилянова. 

От над 35 години работя в сектора и до момента в моята процедура не ми се е случвало до момента чаша чешмяна вода. Ние даваме такава вода на клиентите, които идват с кучетата си да вземем за пример, те да пият. Тук обаче въпросът става по-разлричен за това по какви правила човек може да си поръча, би трябвало да има някакви регулации. Пък и това за другите страни, че било по този начин, не е тъкмо по този начин. Не можеш да отидеш в Гърция в заведение на брега на морето, да си поръчаш чаша чешмяна вода, да си седиш, да си гледаш гледката и по-късно да си тръгнеш, коментира Емил Коларов, ръководител на Сдружението на заведенията.

Не забравяйте още, че в случай че за вас като клиент водата може да е безвъзмездна, за заведението не е безвъзмездна - аз нали заплащам за ВиК, някой би трябвало да вии сервира чашата, да му се заплати заплата, различен би трябвало да измие въпросната чаша, и на него би трябвало да се заплати заплата. Така че не съм срещу да има безвъзмездна вода за клиентите, само че и да има регулация по какъв начин това нещо се случва, изясни той. 

И удостовери, че е изцяло уверен, че в ширините, в които живеем, щом чешмяната вода стане безвъзмездна, наложително ще се намерят хора, които ще се възползват от водата без да си поръчат нищо друго като клиенти. 

Същото е и с бутилираната вода, със салатата, със супата. Не може да гледаш в магазина какъв брой коства кило домати и по този начин да преценяваш скъпа ли е салатата в заведението, тъй като ние имаме и други разноски, с изключение на цената на доматите, разяснява той.

А бутилираната вода при нас е скъпа, тъй като доставната цена е скъпа, уточни още той.



Разбирам тези причини. Но би трябвало да кажа, че това с бутилираната вода не е по този начин. Аз съм го смятала  и бутилираната вода излиза 600 пъти по-скъпо от тази, която е от чешмата, разяснява Стилиянова. 

И тази сметка е при сравняване на цените на бутилираната вода от магазина. Ако е от заведение към този момент с тава още по-голяма разликата - до 1000 пъти. Така че това от обществена позиция е извънредно неправилно. По сметки на Екологичен потенциал потреблението на бутилирана вода коства към 600 млн. евро годишно на хората. От друга страна това генерира големи количества боклуци - към 190 кг годишно всеки от изхвърля като боклук, разяснява още тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР