В Румъния стартира програмата, наречена Rabla Local“ (буквално преведено местна

...
В Румъния стартира програмата, наречена Rabla Local“ (буквално преведено местна
Коментари Харесай

В Румъния дават пари, за да се откажеш от старата си кола

В Румъния започва програмата, наречена „ Rabla Local “ (буквално преведено „ локална таратайка “). Собствениците, които се откажат от коли, по-стари от 15 години, ще получат 3000 леи (около 1200 лева.) в подмяна, без да са задължени да купуват нова кола.

Осемдесе % от парите за програмата идват от Фонда за околната среда, а 20% от локалния бюджет. Колата, която ще бъде бракувана, би трябвало да е записана в данъчните регистри на кметството, да е на повече от 15 години, да има стандарт за замърсяване Евро 3 или по-стар и да има главните съставни елементи, като мотор, трансмисия и ходова част.

Шейсет и два % от румънците имат най-малко една кола в семейството си, 45 на 100 имат автомобил на повече от 11 години. Три четвърти са си закупили колата втора ръка. Това демонстрират данните от изследване на Румънския институт за оценка и тактика (IRES), представено от Българска телеграфна агенция.

Повече от половината (54%) от интервюираните имат коли, които употребяват дизелово гориво, 36% са на бензин. Два % споделят, че имат хибридна кола и един % употребяват електрическа.

Над една трета (37%) възнамеряват да закупят електрическо транспортно средство, само че главната спънка за сходна стъпка е високата цена. Повече от половината (51%) споделят, че не могат да си го разрешат. Един на всеки 10 респонденти показва неналичието на инфраструктура за зареждане.

Пазарът на използвани коли в Румъния се уголемява, само че не безусловно посредством увеличение на вноса на такива коли, а посредством сериозното повишаване на цените на колите, отбелязва вестник „ Адевърул “.

„ В края на 2022 година междинната цена на колите на най-голямата платформа за разгласи в Румъния е 11 198 евро, с 3% по-висока от тази през януари 2022 година, само че с 18% по-висока спрямо декември 2021 година Това значи, че колите втора употреба са навлезли на пазара с по-високи цени още от началото на 2022 година, а съмненията в цените по-късно са били дребни в течение на цялата година. Спрямо края на 2020 година обаче междинната цена на колите се е повишила с 46%, от 7664 евро през декември 2020 година до 11 198 евро през декември 2022 година “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР