В Румъния сегашният държавен глава Клаус Йоханис и лидерът на

...
В Румъния сегашният държавен глава Клаус Йоханис и лидерът на
Коментари Харесай

Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори в Румъния

В Румъния сегашният държавен глава Клаус Йоханис и водачът на социалдемократите и някогашен министър председател Виорика Дънчила отиват на балотаж след вчерашните президентски избори. Вторият тур ще се състои на 24 ноември.

 © БГНЕС
Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори в Румъния. Макар да не съумя да получи задоволително гласове, с цел да вземе мандата още на първия тур, актуалният държавен глава има двойно повече поддръжка спрямо главния си противник - някогашният министър-председател Виорика Дънчила.

Клаус Йоханис, водач на Националлибералната партия: Битката със социалдемократите не е завършила. Имаме още една - да спечелим след две седмици. За втория тур се обръщам към участниците в митингите да гласоподават. Скъпи румънци - гласувайте за една естествена страна.
По данни на екзитпол след приключването на изборния ден Йоханис печели 39% от гласовете, Виорика Дънчила - 22 на 100.

Виорика Дънчила, водач на Социалдемократическата партия: Показахме, че сме до румънците. Надяваме се през идващите две седмици да са на наша страна, в това число и тези, които бяха на друго мнение. Надявам се дружно да спечелим изборите.
На трето място с 16 % се класира водачът на " Съюз за избавление на Румъния " Дан Барна, а на четвърто - самостоятелният претендент Мирча Дякону и някогашен артист и шеф на букурещкия спектакъл с близо 8 на 100.

Избирателната интензивност е била 48 на 100. На тези избори рекордна интензивност демонстрираха живеещите в чужбина румънци - 660 хиляди от тях са упражнили правото си на глас, като техният избор не е включен в данните от екзитпол.

В пълномощията на президента на Румъния е да номинира министър-председател след съвещания с политическите партии, както и да постанова несъгласие на закони, утвърдени от Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР