В Румъния са потвърдени три случая на заразяване с подварианта

...
В Румъния са потвърдени три случая на заразяване с подварианта
Коментари Харесай

Нов подвариант на Омикрон в Румъния, двойно се увеличиха случаите в Гърция -

В Румъния са доказани три случая на заразяване с подварианта BA.5 на Омикрон, заяви епидемиологът Октавиан Журма във Facebook. Според него е въпрос на време този подвариант да стане преобладаващ, пише през днешния ден в. „ Адевърул “.

Министерството на здравеопазването на Румъния заяви през днешния ден, че през последните 24 са регистрирани 341 нови случая на заразяване, което е с 25 по-малко от предходното денонощие, съобщи Аджерпрес. Направени са 12 415 теста.

Повече от два пъти са скочили случаите на инфектирани с COVID-19 в Гърция сочат данните от последната седмица, оповестяват гръцките медии.

В началото на седмицата новозаразените в страната са били 2 501, а три дни по-късно броят им е повишен до 5 610.

При смъртните случаи също се бележи растеж – от 10 на 19 броя в границите на три дни.

Няколко министри от държавното управление на Кириакос Мицотакис през тази седмица бяха диагностицирани с ковид. Положителен тест са дали министърът на защитата Никос Папайотопулос, министърът на културата Лина Медони и министърът на климатичната рецесия и гражданска отбрана Христос Стилианидис.

Данните на Националната работа за публично здраве (ЕОДИ) демонстрират, че от началото на пандемията инфектираните с COVID-19 са били 3 478 779 души. Смъртните случаи, свързани с затруднения от вируса, към този момент са близо тридесет хиляди.

Какво знаем за BА.5

Наличието на нови подварианти на Омикрон може да докара до доста нарастване на случаите на COVID-19 в страните от Европейски Съюз през идващите седмици и месеци, оповестиха по-рано от българското здравно министерство.

Засега няма данни дали при подвариантите BA.4 или BA.5 заболяването протича по-тежко в сравнение с преобладаващите към момента в Европа подварианти BA.1 и BA.2. Към момента в България няма открити случаи на подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5, съобщи Българска телеграфна агенция.

След оповестяването му от Световната здравна организация (СЗО) за " вид, пораждащ безпокойствие ", Омикрон продължава да мутира, което води до появяването на разновидности с по-различни генетични мутации. През май 2022 година два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО за „ разновидности, будещи безпокойствие ". Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година, а все още към този момент са доминиращи там.

Въз основа на данните на СЗО броят на случаите и броят на страните, които оповестяват за установяването на тези подварианти на Омикрон, се усилват. Постепенно подвариантът на Омикрон ВА.5 се популяризира и в Западна Европа. През последните седмици в Португалия се следи наклонност към повишение броя на случаите на COVID-19, като делът на подварианта BA.5 измежду тях се усилва.

Наблюдаваното по-бързо разпространяване на BA.4 и BA.5 евентуално се дължи на способността им да заобикалят имунната отбрана, провокирана от предходна зараза и/или имунизация, особено ако имунитетът е измършавял с течение на времето. Ограничените налични данни от изследвания, оценяващи проби от неимунизирани лица, които са били инфектирани с разновидността на Омикрон BA.1, демонстрират, че BA.4 и BA.5 са способни да избегнат имунитета, провокиран от зараза с ВА.1.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР