В Румъния пастирите по планинските била вече са една крачка

...
В Румъния пастирите по планинските била вече са една крачка
Коментари Харесай

Пилотен проект: Фотоволтаици за румънските пастири

В Румъния пастирите по планинските била към този момент са една крачка по-близо до цивилизацията, само че в същото време без да се отдалечават въобще от природата. Те се радват на екологичен източник на сила.

Гледка, изпълваща сърцето. Да живееш тук наподобява като фантазия. Но действителността е малко по-различна. Дори дребните неща тук не са даденост, както за градските хора. На въпроса в миналото надявали ли сте да имате електричество тук, пастирката Анисоара дава отговор откровено: " Не, в никакъв случай. "

Тя идва в тези кошари всяко лято от 12 години, само че едвам в този момент ще размени свещите с електрическа крушка. На покрива са инсталирани фотоволтаични панели, които ще обезпечават ток.

" Сега е доста по-добре! Можем да си донесем тв приемник, да се заредим мобилните телефони. Вечер ни би трябвало осветяване, в близост има диви животни и е значимо кошарата да е осветена ", споделя един от пастирите.

Вдъхновението за сходно дело е на младежи.

" Това тук в планината Капатани, е единствено пилотен план. Искаме да потвърдим, че традициите могат да се почитат и не престават, остарялото да се съчетава с новото, в тази ситуация чиста сила ", споделя Думитру Чисалита, създател на концепцията за плана.

Екипът е посетил всички кошари в региона. Средствата за панелите са събрани от дарения.

" Имаме интерес да развием тези кошари и от позиция на привличане на туристи. Да създадем и пространства за произвеждане на обичайни артикули ", споделя Ахим Балута, кмет на Вайдеени.

Екипът има намерение да направи същото във всички елементи на Румъния. Така усъвършенстват битието на пастирите и основават нови благоприятни условия за развиване на тези до неотдавна откъснати от света места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР