В Румъния живеят най-на тясноБългария влизат в топ 3 на

...
В Румъния живеят най-на тясноБългария влизат в топ 3 на
Коментари Харесай

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири

В Румъния живеят най-на тясно


България влизат в топ 3 на страните от Европейския Съюз с най-пренаселени жилища. Това ясно демонстрира, че капацитетът пред пазара на парцели в страната е голям. Общо 16,6% от популацията на Европейски Съюз живее в парцели, които не разполагат с задоволително стаи с цел да задоволят главните потребности на семействата. Според определението на Евростат, пренаселено е жилище, в което няма по една стая за двойка съпрузи, по една стая за всеки над 18 годишна възраст и по една стая за всеки двама до 17 години.

В България 42,5% от хората живеят в пренаселени жилища, сочат данните на Евростат. Това обаче се дължи не на неналичието на жилища в страната като цяло, а на миграцията на хората от по-малките към по-големите градове, където могат да си намерят по-високо платена работа, разясниха за “Труд ” брокери на парцели. При пренасяне в по-голям град хората първоначално най-често взимат чартърен по-малък апартамент до момента в който се открият и обезпечат средства с цел да се реалокират в по-голямо жилище или за покупката на необятен апартамент, който да населяват дължи години. Търсенето на жилища в огромните градове като София, Варна и Пловдив е доста огромно и тази наклонност ще продължи и през идващите години, обявиха брокери. Това е и главната причина за повишението на цените на парцелите макар сериозното строителство. Фактът, че България е на челните места по пренаселени жилища, значи че в най-желаните градове за живеене в страната търсенето на парцели ще нараства паралелно с нарастването на приходите и до момента в който стигнем стандарта за размера на жилищата в развитите европейски страни.

Проблемът с пренаселените жилища е максимален в Румъния, където 48,4% от популацията живее в парцели, които нямат задоволително стаи за размера на семействата. Двама на всеки пет души в Латвия (43,2%), България (42,5%), Хърватия (41,1%), Полша (40,7%), Унгария (40,4%) и Словакия (37,9%) изпитват сходни усложнения.

По-малък е делът на хората с жилищни проблеми в Гърция (28,7%), Италия (27,8%) и Литва (23,7%), където към един на всеки четирима живее в претъпкан апартамент или къща. Може да се каже, че изобщо нямат проблем с непълен брой стаи в Кипър (2,4%), Малта (2,9%), Ирландия (3,2%), Белгия (3,7%), Холандия (4%) и Испания (5,4%). По-малко от 10% от популацията и в други шест страни от Европейския Съюз живее в пренаселени жилища, като това са Финландия (6,6%), Германия (7,2%), Франция (7,7%), Англия (8%), Люксембург (8,1%) и Дания (8,2%).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР