В рубриката "Пари и пазари" можете да следите поредицата от

...
В рубриката "Пари и пазари" можете да следите поредицата от
Коментари Харесай

Данъчно облагане в Испания

В рубриката "Пари и пазари " можете да следите поредицата от изявления на "БАНКЕРЪ " и "Грант Торнтон " ООД (България), ориентирана към искащите да вършат бизнес в останалите страни от Европейския съюз.
Съвместната ни самодейност има за цел да разкрие на българските бизнесмени какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на Европейски Съюз.
За какви изненади да сте подготвени при срещата с новия ви сътрудник?
Кои са потребните дребни стъпки, с цел да откриете пазара на другите европейски страни? И по какъв начин да отключите своя капацитет за напредък, предизвиквайки се взаимно.

В поредицата към този момент са оповестени разбори за данъчните системи в Люксембург, в Германия, в Гърция, в Холандия, в Кипър и в Австрия.

Очаквайте нова обява на всеки две седмици.

Подборката направиха Емилия Маринова и Виктор Бакалов.

Grant Thornton Bulgaria



Данък добавена стойност

Кой е главният индиректен налог в Испания ?

Данъкът върху добавената стойност (ДДС), със общоприет % от 21%.

Какви са размерите на данъчните ставки?

-Стандартна ставка от 21%, използвана за множеството артикули и услуги.

-Междинен/среден % от 10% за някои услуги/стоки, да вземем за пример жилищни здания, превоз на пасажери и други.

-Редуцирана ставка от 4% за самун, за мляко,за сирене, яйца, книги, медикаменти и други.

Кой предстои на регистрация по Данък добавена стойност и съществуват ли минимални прагове?

Като цяло в Испания не съществува предел за регистрация по Данък добавена стойност. Всяка комерсиална активност, която води до облагаеми доставки, следва да се записва за задачите на Данък добавена стойност, след което да бъдат подавани Данък добавена стойност заявления.

Колко постоянно се подават заявления за Данък добавена стойност?

Декларации за Данък добавена стойност нормално се изготвят на тримесечна база. Срокът за представянето им е в границите на 20 дни от края на тримесечието.

Подават ли се и други наложителни заявления?

Ако испанска компания, записана по Данък добавена стойност, продава стоки/услуги на други сдружения, регистрирани по Данък добавена стойност в Европейски Съюз, се изисква да се подаде лист на продажбите в Европейска общност (ESL).

Декларации би трябвало да се подават и по отношение на придвижване на артикули от или към друга страна членка на Европейски Съюз (Интрастат декларация).

Налагат ли се наказания за закъснения с подаване на заявления и заплащане на изискуем Данък добавена стойност, след приключване на крайния период?

Ако декларация за Данък добавена стойност не е показана в точния момент или обвързваният с нея налог не е заплатен към датата на падежа, данъчният орган може да наложи санкции или спомагателни такси на данъкоплатеца. При закъснения при подаване и заплащане на Данък добавена стойност се дължат спомагателни такси в размер на 5%, 10% или 15%, когато заплащането е осъществено в рамките надлежно на 3, 6 или 12 месеца от крайния период. Когато заплащането е осъществено 12 месеца след крайния период се постанова спомагателна такса в размер на 20%. А закъснения откакто е получено публично предизвестие от данъчната администрация подлежат на санкции в размер сред 50 и 150%, плюс рента. Въпреки това, в случай че наказването не е оспорено от данъкоплатеца и заплащането на глобата е направено в границите на периода, се ползва 25% понижение на глобата.



Данъци върху корпоративните приходи

Какъв е обсегът на корпоративното облагане?

С корпоративен налог се полза международния приход на всички резиденти - юридически лица. Дадено сдружение се смята за резидент в Испания, в случай че дава отговор на едно от изискванията:

-учредено е в Испания;

-регистрираният адрес на сдружението е в Испания;

-мястото на дейно ръководство е в Испания;

При място на стопанска активност се ползва корпоративен налог за нерезидентни сдружения.

Каква е данъчната ставка в Испания?

Основната данъчна ставка от 2016 година насам е 25 %. Новосъздадените сдружения се таксуват с сведен % от 15 % през първия данъчен интервал, в който осъществят облага и за идната фискална година.

Какво би трябвало да знаем за финансовите облаги?

Капиталовите облаги в общия случай се таксуват с налог от 25 %. В финансовите облаги се включват всички приходи, осъществени от продажбата на активи, както и облаги от безплатно прекачване. Капиталови облаги, произлизащи от продажба на дипломиран портфейл акционерно присъединяване (най-общо, акционерно присъединяване над 5%), нормално са освободени от налози.

Съществуват ли облекчения при осъществяване на данъчни загуби?

В общия случай загубите могат да бъдат обезщетени против всички доходи за същия финансов интервал (освен когато загубата поражда от амортизация на дълготрайни активи или финансови активи). Лимитът е по-високата сума от 70% или 1 милион евро от облагаемия оборот за фискални интервали, започващи през или след 2017 година (ограниченията от 50% или даже 25% могат да се ползват, когато оборотът е по-висок надлежно от 20 милиона евро или от 60 милиона евро).

Данъчните загуби могат да бъдат пренасяни за безграничен интервал от време.

Съществува ли налог при източника?

Дивидентите и лихвите, изплатени на лица, които не са резиденти на Испания, са обект на облагане с налог при източника в размер на 19% - процентът може да бъде сведен при използване на спогодби за отбягване на двойно данъчно облагане.

Какво би трябвало да знаем за облагането на холдингови компании ( ETVEs )?

Холдингови компании (ETVEs), чиято стопанска цел включва ръководство и администриране на капитала на задгранични юридически лица, могат да се възползват от режима на освобождение при присъединяване. В изискванията на този режим и при съблюдаване на избрани условия дивиденти, други разпределения на облаги и финансови облаги, произлизащи от разпореждането с квалифицирани участия в ръководените задгранични сдружения, са освободени от корпоративен налог. Освен това не съществува налог при източника за дивиденти, изплащани от холдинговата компания на акционери, които не са локални лица, в случай че акционерът е резидент на офшорна зона.



Данъчни тласъци и облекчения

Какви са облекченията при осъществяване на научноизследователска и развойна активност?

Съществува патентен режим, който служи за поощряване на вложенията в научноизследователска и развойна активност (R&D) - при избрани условия данъчната основа може да се понижи с до 60%.

Емилия Маринова , Договор за Европейския съюз, вътрешен инспектор, Директор на отдел "Данъци и аутсорсинг "

Виктор Бакалов , маг. СККА, Мениджър в отдел "Данъци и аутсорсинг "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР