В рубриката ни “Умно младо ще ви запознаем с две

...
В рубриката ни “Умно младо ще ви запознаем с две
Коментари Харесай

Българската рецепта за успешно дигитално училище

В рубриката ни “Умно младо ” ще ви срещнем с две дами, които от първа ръка ще ни опишат за това каква е рецептата на сполучливата онлайн форма на образование, към която минаха българските учебни заведения с настъпването на ковид в страната.
Вероника Лозанова е родител на ученичка в четвърти клас в 140 Средно Училище “Иван Богоров ”. Тя показа с нас какви са били компликациите, с които са се сблъскали, само че и какви са били плюсовете.
Срещаме се и с Мая Зафирова - шеф на 140-то СУ и учител с дълготраен опит, с цел да ни опиша какво е да си от другата страна - тази, от която зависи по какъв начин ще протече образованието онлайн. Тя извежда и рецептата за триумф: адаптивност, разговор с родителите и несъмнено - баланс сред цифровото и действителното.
 
Как посрещнахте новината, че децата ви няма да посещават физически учебно заведение, а остават вкъщи?
В. Лозанова: В началото беше много стресиращо поради създалата се обстановка в страната. За мен беше значимо детето ми да навакса, научи и усвои целия материал, тъй че да е квалифицирано за Национално външно оценяване (НВО) и да няма усложнения, които да го тормозят в горния клас.

На фотографията: Вероника Лозанова
 
Кое от онлайн образованието намирате за плюс и кое за минус?
В. Лозанова: Като плюс на онлайн образованието бе това, че децата имаха повече време за асимилиране на образователния материал и подготовка на домашните. Минус беше неналичието на образен контакт с учителя и съучениците, нямаш по-цялостен взор над нещата.
 
Ако се наложи да се употребява подобен формат дълготрайно, като родител какво считате, че би трябвало да се промени?
В. Лозанова: Според мен би трябвало оптимално да се усъвършенства времето прекарано пред технологиите, а материалът да е по-систематизиран. Нужни са повече часове за упражнение и асимилиране на наученото от децата.
 
До каква степен, преди да се развихри рецесията с ковид и да се вкарат ограничаващи ограничения, бяхте въвели цифрови форми на образование в учебното заведение Ви и какви?
Мая Зафирова: До огромна степен, работехме с доста просветителни софтуери, само че несъмнено физическия контакт си беше главен. Имахме подготовката на сътрудниците, което в следствие оказа огромно въздействие върху работата ни. Реорганизирахме напълно процеса в цифров, „ преписахме “ всичко от физическия в електронния му вид. Издателствата на учебници и пособия, с които работим, реагираха незабавно. Чувствахме се изцяло готови. Работим с електронен дневник и други електронни средства, приложения, пособия и платформи.

На фотографията: Ученици от 140-то СУ
 
Как реорганизирахте работата на учителите, когато стана ясно, че се минава на онлайн форма на образование? Какви принадлежности използвахте, кое ви беше най-полезно? Кое беше най-голямото тестване в процеса?
Мая Зафирова: Училището ни се вписа тъкмо толкоз бързо, колкото трябваше. Колегите имаха хрумвания по какъв начин би трябвало да се случат нещата, които незабавно осъществиха. Дадох им независимост да изберат най-прилягащата им платформа, с цел да се усещат удобно в електронната среда. За мен няма значение кой с какъв инструмент ще работи, по-голям е крайният резултат. Най-впечатляващо за мен е, че по-притеснителни и плахи възпитаници демонстрираха храброст, взимаха интензивно присъединяване и ни демонстрираха на какво са способни. Това в присъствената форма би станало мъчно и с доста повод от страна на учителите.
Друго достижение е, че учениците получиха умения да са по-самостоятелни, уверени и смели в ученето и подготвянето на самостоятелните си задания. Научиха се да намират сами нужната им информация от верните източници, което в присъствената форма се оферираше „ наготово “ от учителя. Поставяха се крайни периоди за осъществяване и те ги съблюдаваха без проблем. Създадохме хигиена за работа в онлайн среда.
Родителите постоянно са били нашият мотор, връзката сред учител-ученик. Ние поддържаме контакт с тях и взимаме общи решения, за каквото е належащо. Всеки петък имаме среща с Училищното настоятелство и Обществения съвет, където обменяме хрумвания, споделяме паники и завършваме решения. И преди, и в този момент в електронна среда, те са нашият сътрудник в работата ни с учениците.
Ефикасността във формулата е разговор, първокласен и изчерпателен, двустранен и потребен.

На фотографията: Ученици от 140-то СУ
 
С оглед на насъбрания опит, доколко считате за подходящо въвеждането на повече детайли от онлайн образованието в просветителния развой?
Мая Зафирова: Учениците имат големи знания за работа с електронни средства. Колкото повече онлайн детайли има, толкоз по-добре е за развиването им. Образователният развой се осъществя задоволително дейно и във физическа и в онлайн среда. Средата се приспособява към ученика, което още един път потвърждава нуждата от повече детайли в онлайн образованието.
Смесеният метод на образование също би бил подобаващ. Надявам се, че ще се делегират права на шефовете сами да решат по какъв начин тъкмо да разпределят седмичното разписание. Дали да има един почивен ден от седмицата или отмерено да се понижи физическия, по отношение на електронния метод на преподаване.
Каквито и решения да бъдат взети, ние сме подготвени да осъществим всичко в името на учениците ни и тяхното бъдещо развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР