В рубриката "Финансов дневник" започваме една поредица от статии на

...
В рубриката "Финансов дневник" започваме една поредица от статии на
Коментари Харесай

Общозастрахователният пазар с 19% ръст на брутната премия

В рубриката "Финансов дневник " започваме една поредност от публикации на "БАНКЕРЪ " и "ПрайсУотърХаусКупърс България ", които ще наблюдават развиването на застрахователния бранш у нас.
Близо четвърт век към този момент "БАНКЕРЪ " показва активността на водещите сдружения. А в този момент предлагаме първата ранглиста на застрахователните компании, която обгръща финансовите резултати от двата сегмента - общо обезпечаване и животозастраховане. Тя подрежда сдруженията по шест индикатора: брутната записана премия; чистата печалба; покритието на застрахователните резерви; квотата на щетимост; комбинираната квота и кредитоспособност ІІ.

Класацията обгръща интервала от 1 януари до 31 декември 2018 година. Днес публикуваме подреждането при сдруженията от общото обезпечаване.

В Застрахователния бранш в България оперират 37 сдружения. Към 31 декември 2018 година, 25 от тях са в областта на общото обезпечаване, а 12 – в областта на животозастраховането.

Най-големите 10 застрахователя на общо застрахователния пазар имат 89.5% от общия брутен премиен доход към края на 2018 година (88.4% към края на 2017 г.). Делът на най-големите пет животозастрахователни сдружения в общия брутен премиен доход към края на 2018 г възлиза на 83.5% (84% към края на 2017 г.).

О бщо обезпечаване

25 застрахователни сдружения

ЗК "Лев Инс " АД

“ДЗИ - Общо застраховане” ЕАД

ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп”

ЗАД “Армеец”

ЗД “Бул инс” АД

"Застрахователно сдружение Евроинс " АД

"Дженерали Застраховане " АД

ЗАД "Алианц България "

ЗАД "ОЗК - Застраховане " АД

"ЗЕАД ДаллБогг: Живот и здраве'' ЕАД

ЗК "Уника " АД

ЗАД “Енергия”

ЗАД "Асет Иншурънс " АД

"Групама Застраховане " ЕАД

"ЗАД БЪЛГАРИЯ ИНШУРЪНС " АД

"ОЗОФ Доверие ЗАД'' АД

"ЕИГ РЕ " ЕАД

"Българска организация за експортно обезпечаване " ЕАД

"Фи Хелт Застраховане " АД

ЗД "Съгласие " АД

"ЗК Медико – 21'' АД

ЗД "ОЗОК Инс'' АД

"Нова инс АД "

"Европейска Застрахователна и Осигурителна Компания " ЗАД

"Застрахователна компания Юроамерикан " АД

Общо обезпечаване

Брутната записана награда за общо застрахователния пазар през 2018 година възлиза на 2.086 милиарда лева, което съставлява растеж от 19% по отношение на миналата година (1.752 милиарда лева.). Към 31 декември 2018 година първите 10 застрахователя концентрират 89.5% от общо брутния премием доход на общозастрахователния пазар.
ЗК Лев Инс АД заема челната позиция с брутен премиен доход в размер на 280.2 млн. лева или 13.4% пазарен дял, като се придвижва с една позиция нагоре по отношение на 2017 година когато челната позиция е заемало ЗАД Булстрад Виена Иншурънс Груп. ДЗИ - Общо обезпечаване ЕАД е на втора позиция с 11.2% пазарен дял (две позиции нагоре по отношение на четвърта позиция през 2017 г.), а на трета позиция застава ЗАД Булстрад Виена Иншурънс Груп с 11.1%, като отстъпва от първото място, заемано през миналата година.



Източник: КФН

Нетната облага в общото обезпечаване нараства с 42.5% през 2018 година като доближава до 91.1 млн. лева (спрямо 63.9 млн. лева през 2017 г.). ЗАД Алианц България АД заема първата позиция със 17% от облагата в бранша за 2018 година, като усилва чистия си приход с 84.4% по отношение на миналата година. ДЗИ - Общо обезпечаване ЕАД заема второ място в класацията с 15% от облагата в бранша за 2018 година, като бележи растеж от 12% по отношение на 2017 година ЗАД Булстрад Виена Иншурънс Груп e на трето място с 11% от облагата в бранша за 2018 година, като усилва чистия си приход със 63% по отношение на 2017 година



Източник: КФН

Покритие на застрахователните запаси

Покритието на застрахователните запаси представлявасъотношението на вложенията в акции, дългови скъпи бумаги, дялове в капиталови фондове, депозити в банки, други предоставени заеми, дял на презастрахователите в запасите от една страна, по отношение на техническите запаси на застрахователите от друга.

С най-високо съответствие от десетте водещи сдружения към края на 2018 година е ЗАД Алианц България АД (116.1%), следвано от „ Дженерали обезпечаване “ АД (104.8%) и ЗАД “Армеец” (100.1%). Към края на 2017г., с най-висока стойност на този коефициент от топ 10 е било ДЗИ - Общо обезпечаване ЕАД (118.5%). По-високите равнища на този индикатор в групата Други се дължи на серия от фактори, включващи висока степен на презастраховане, начална фаза на застрахователна активност и други.



Източник: КФН

Квота на щетимост

Квотата на щетимост съставлява съотношението на разноските за изплатени застрахователни искания по отношение на чисто извоюваните награди и е значим знак за застрахователите, защото демонстрира до каква степен извоюваните награди покриват разноските за вреди.

С най-висока квота на щетимост измежду топ 10 на общозастрахователните сдружения към края на 2018 година са ЗАД ОЗК Застраховане АД (101.4%), следвани от ЗД Булинс АД (92.7%) и ЗК Лев Инс АД (85.1%). Към края на 2017г. ОЗК Застраховане АД още веднъж са били с най-висока стойност на квотата на щетимост в топ 10 (91.8%).



Източник: КФН

Комбинирана квота

Комбинираната квота включва както разноските за застрахователни компенсации, по този начин и аквизиционните и административните разноски, съотнесени към чисто извоюваните награди. Общата сума на извоюваните награди, разноските за компенсации, аквизиционни и административни разноски образува по този начин наречения механически резултат на застрахователите.

С най-висока комбинирана квота измежду десетте водещи общозастрахователните сдружения на база награди към края на 2018 година са ЗАД ОЗК Застраховане АД (135.8%), следвано от ЗД Булинс АД (128.6%) и ЗК Лев Инс АД (114.5%). Към края на 2017 година трите сдружения (от топ 10) с най-висока стойност на този индикатор са били ЗАД ОЗК Застраховане АД (128.5%), и ЗК Лев Инс АД (109.0%). Квотата на щетимост и комбинираната квота посочват, че разноските за застрахователни искания дефинират значително стойностите на комбинираната квота, а от там и успеваемостта на сдруженията.



Източник: КФН

Платежоспособност II

Капиталовото условие за кредитоспособност (КИП) демонстрира нужния капитал, който всяко едно застрахователно сдружение би трябвало да поддържа, с цел да покрие застрахователните и финансови опасности, на които е изложено, според условията на застрахователната регулаторната рамка, използвана в Европейски Съюз - Платежоспособност II.



Източник: КФН

Материалът е направен от специалистите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Милена Радева, Павел Пирински, Атанас Ненов и Петър Кабакчиев от консултантския и одит отдели на компанията. Текстът е основан на формалната информация и статистика, оповестени на уеб страницата на КФН.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР