В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на

...
В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на
Коментари Харесай

Пореден ръст на банковата печалба в края на март

В рубриката „ Финансов дневник “ представяме една поредност от изявления на "БАНКЕРЪ " и "ПрайсУотърХаусКупърс България ", отдадени на развиването на банковия бранш у нас. Инициативата ни ще наблюдава по какъв начин се показват водещите кредитни институции всяко тримесечие, което е от значително значение за приемането на страната ни в Европейския банков съюз и валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната ". Сериозно внимание обръщаме и на по-малките банки, защото е значимо за читателите ни да знаят, че парите им са в сигурни ръце.
Близо четвърт век "БАНКЕРЪ " класира кредитните институции у нас по пет индикатора. Това са общият размер на активите им, личният им капитал, облагата и възвръщаемостта на личния капитал и на активите. Тези индикатори комбинират в себе си значимостта на всяка една банка за бранша (неслучайно ЕЦБ и респективно Българска народна банка са въвели финансови буфери за редовно значими банки) и нейната успеваемост и непоклатимост.

Банков бранш

Двайсет и пет банки оперират на банковия бранш в България към 31 март 2019 година, като 5 от тях са клонове на задгранични кредитни институции.

Концентрацията в бранша се резервира висока. Най-големите пет банки не престават да са с релативно висок дял от общите активи в банковата система към 31 март 2019 година - 59.8% (59.4% към края на 2018 г.).

Общо активите на банковата система към края на първото тримесечие възлизат на 108.2 милиарда лева, което съставлява растеж от 2.5% по отношение на 31 декември 2018-а. На база активи, първите 10 банки концентрират 83.6% от общо активите на банковата система. УниКредит Булбанк АД заема челната позиция с активи в размер на 20.1 милиарда лв. или 18.6% пазарен дял. Банка ДСК ЕАД е на втора позиция с 14.0% пазарен дял, като след придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк АД (Експресбанк АД) се чака да настигне УниКредит Булбанк АД. На трета позиция е Обединена българска банка АД, която резервира позицията си към края на 2018-а. Размествания в класацията евентуално ще провокира и придобиването на Банка Пиреос България АД от Юробанк България АД, което се чака да завърши през 2019 година. В резултат на преобразуването, Юробанк България АД, която към 31 март 2019-а се подрежда на 5-то място по общи активи, има капацитет да доближи до 3-та или 4-та позиция.



Нетните активи на банките към 31 март възлизат на 14.2 милиарда лева и бележат растеж от 2.2% по отношение на 31 декември предходната година. На челната позиция още веднъж е УниКредит Булбанк АД. Нетните й активи бележат повишаване от 1.1% по отношение на края на предходната година. Ръст от 2.3% в чистите активи се следи и при Банка ДСК ЕАД към 31 март 2019-а. Сходен е и растежът при Обединена Българска Банка – 2.3 %. Останалите банки в Топ 10 резервират към 31 март позициите си по отношение на 31 декември 2018 година.



Нетната облага на банковата система нараства с 15.7%, и доближава до 309 млн. лева за първото тримесечие (спрямо 267 млн. лева за първите три месеца на 2018 г.). Само за информация банковата система завърши 2018-а с чиста облага от 1.678 млн. лв..

Банка ДСК ЕАД заема първата позиция с 21.5% от облагите в бранша, като усилва облагата си с 13.7% по отношение на същия интервал на предходната година. Юробанк България АД заема второ място в класацията с 15.4% от облагите в бранша за интервала като усилва облагата си с 27.3% по отношение на първото тримесечие на 2018-а. Уникредит Булбанк АД е на трета позиция по облаги в бранша с 30.8 млн. лева през първото тримесечие на тази година.

Прави усещане, че към 31 март 2019 година Централна кооперативна банка АД се е изкачила с една позиция нагоре - от девето на осмо място.



Възвръщаемостта на активите (изчислена на база Нетна облага / Общо активи) доближава до 0.3% общо за банковата система през първото тримесечие на 2019-а по отношение на 0.3% през същия интервал на 2018 година. По отношение на възвръщаемост на активите през първото тримесечие, Ти Би Ай Банк ЕАД резервира 1-вата си позиция (1.7%) от първото тримесечие на 2018-а (1.5%). На втора позиция е БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. - клон България с 1.3%, следвана от Юробанк България АД – 0.6 %.



Възвръщаемостта на личния капитал (изчислена на база Нетна облага / (Собствен капитал – Нетна печалба), като класацията не включва Група 3-та клонове на задгранични банки), доближава до 2.2% за първото тримесечие на 2019 година по отношение на 2.3% за същия интервал на 2018-а. С най-висока възвръщаемост на личния капитал през 2019-а е Ти Би Ай Банк ЕАД (7.3%), а на второ място е ПроКредит Банк (България) ЕАД с 4.6 %.

Прави усещане, че и по двата индикатора - възвръщаемост на активите и възвръщаемост на личния капитал, Интернешънъл асет банк АД е попаднала в класацията на десетте най-хубави, като година по-рано не е намерила място в нея. В края на март 2018 година по индикатора "възвръщаемост на личния капитал " Интернешънъл асет банк се издига на 3-та позиция, а по индикатора "възръщаемост на активите " - на шеста.



Материалът е направен от специалистите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Милена Радева , Павел Пирински , Атанас Ненов и Волена Шишкова от консултантския и одит отдели на компанията. Текстът е основан на формалната информация и статистика, оповестени на уеб страницата на Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР