В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Тайната история на

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Тайната история на
Коментари Харесай

Откъс от "Тайната история на българския футбол" на Станил Йотов

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Тайната история на българския футбол ", с създател Станил Йотов, възложен от Издателство " Кръг "

" Тайната история на българския футбол " разкрива политическите намеси в огромната игра у нас!

Журналистът Станил Йотов споделя в книгата си за черните каси по соца, силовите групировки след 10-и и орисите на огромните звезди

Книгата " Тайната история на българския футбол " е отдадена на Царя на спортовете у нас и неговата скрита страна в близкото минало. Авторът Станил Йотов, дълготраен състезателен публицист, наблюдава на повече от 300 страници политическите намеси в най-популярния спорт. Разказът му стартира преди 10 ноември, когато мнозина от водачите на комунистическия режим се разделят на ЦСКА и " Левски ", а други се вживяват като по-големи експерти даже от треньора на националния тим на България. Каква позиция заема Тодор Живков? И по какъв начин са се намесвали във футбола Ангел Солаков, Борис Велчев и останалите големци от ръководещата клика?

Авторът разкрива и футболната корупция в тези времена, най-често прокарвана със съдействието на окръжните и общински комитети на Българска комунистическа партия. Пресъздадени са всички огромни афери с " черни каси " и финансови злоупотреби по време на соца, както и правосъдните процеси отпред с шумната спекулация " Мобуту ", вкарали някои от най-важните футболни дейци в пандиза.

Оригинални документи от архива на Държавна сигурност, секрети сътрудници и доверени лица свидетелстват за работата на секретните служби на режима на Живков във футбола ни. Агентурният уред държи под око ръководители, треньори, играчи и съдии. Подслушвани и документирани телефонни диалози съдържат данни за това какви игри под масата са се въртели в шампионата на " А " група. Дори, когато се е налагало, службите за сигурност извършват патриотични задания във значими интернационалните мачове с българско присъединяване.

Описани са и годините на прехода, когато обичаните на народа тимове се оказват в ръцете на кредитните милионери, аферистите от банковия бранш и силовите групировки. Повдига се и завесата пред доста останали в сянка събития към българското присъединяване на международното състезание в Съединени американски щати 1994 година.

Разказани са нерадостните ориси на някои от най-големите ни звезди, както и незнайни или от дълго време забравени истории за други от тях – от Георги Аспарухов – Гунди и Георги Соколов, до Христо Стоичков, Красимир Балъков и Любо Пенев.

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Откъс от " Тайната история на българския футбол " на Станил Йотов

VIII глава

Подкупът за ЦСКА с незаконните яйца

Както към този момент стана въпрос, мнозина си мислят, че футболната корупция е почнала чак след 10 ноември. Груба неточност! Още през 60-те години " А " група става сцена на изумителни игри под масата. Партийни секретари и ръководители на общински препоръки разнасят куфарчета с пари, с цел да подкупват тимове и съдии.

Една от най-шокиращите истории датира от началото на юли 1968 година Върви люта борба за оцеляване в " А " група. Кой както може, купува точки – от Бургас до Плевен, от Толбухин (така се споделя днешният град Добрич) до Сливен. Накрая преди последния кръг се оказва, че един тим всред " Добруджа " и " Сливен " ще би трябвало да се елементарни с мястото си в елита.

Точно тогава в добруджанския край се разпорежда Вълкан Шопов, кадър на Висшата партийна школа в София. За него се знае, че е вманиачен по футбола. Веднъж, имайки поради жътвата, Тодор Живков го попитал: " Как е по Добруджа, другарю Шопов? ". Онзи изплакал на собствен ред: " Нямаме вратар, другарю Живков... ".

За Вълкан Шопов въпросът за оставането на " Добруджа " в " А " група става на живот и гибел. Само че по стратегия в последния кръг им гостува ЦСКА. Армейците са твърдо втори в класирането, сигурен първенец е " Левски ". Мачът им е без значение – и да паднат, и да бият, все същото.

С договарянето на успеха за " Добруджа " е претрупан чиновникът в сдружението Живко Антонов. Той се явява касиер, счетоводител, изпълнителен началник и " индивидът с куфарчето ". Има контакти на всички равнища във футбола, а в тайното му тефтерче си е записал телефонните номера на съдиите. Ходи с фамозната си черна чанта. " Аз с тази чанта ще ви осигуря 12 точки. Вие спечелете още толкоз и няма да изпаднем ", разправя Антонов пред футболистите.

Най-често мачовете се пазарят за тъждество, защото в оня години за хикс дават една точка, а за победа – единствено две. Тогавашният футболист на " Черно море " и след това бележит състезателен публицист Стефан Янев да вземем за пример споделя, че за приятната " разходка " до Толбухин, приключила 0:0, той и съотборниците му получили по 20 лв. – нелоша сума за това време.

Само че за последния мач на " Добруджа " с ЦСКА цената скача доста. Живко Антонов се завърта в София цяла седмица преди дуела. Свързва се с играчите на армейския отбор и им предлага да продадат успеха на " Добруджа ". Един от търсените е Димитър Пенев, чийто брат Младен Пенев по това време носи екипа на добруджанския тим. Пената и компания дават обещание, че двете точки ще останат в Толбухин. Срещу това обаче в ЦСКА би трябвало да получат затлъстял подкуп.

Само че по този начин пък ще изпадне " Сливен ", където е служил преди време настойникът на ЦСКА Добри Джуров.
Десният бек на ЦСКА Иван Василев споделя следното: " Преди да отпътуваме с военния аероплан за Добрич, ни строиха на стадион " Народна войска " за среща с министър Джуров. Човекът доста деликатно ни описа, че кариерата му като млад офицер е почнала от Сливен. Молбата му беше да победим " Добруджа ", тъй като при наша загуба изпада " Сливен ", където имаше армейско лоби от треньори и футболисти... ".

От армейското лоби в " Сливен " се намесва и именитият някогашен нападател на ЦСКА Иван Колев, който тогава играе в града под Сините камъни. Звъни по канцеларии¬те на " Армията ", беседва с всички типове началници. Аман-заман, не се продавайте!

В това време в Толбухин се стига до спешна обстановка. Оказва се, че парите за пазаруване на мачове са свършили. Ами в този момент? В кабинета на Вълкан Шопов привикват съвещание на всички големци от града и шефове на предприятия. Въпросът е от кое място може да се обезпечат пари за черна каса, с които да купят мача. Става въпрос за няколко хиляди безотчетни лв.. Дотогава тези суми най-често се отклоняват от фондовете за всеобщ спорт. Само че точките, обезпечени от Живко Антонов с черната чанта, се оказали незадоволителни, а парите завършили.

С тайната задача се нагърбват от птицекомбината в Толбухин. Вадят парите и ги предават във фонда за пазаруване на мача с ЦСКА. След това изнамират остроумен метод да покрият сумата. Работата е в това, че в градския птицекомбинат таман има голяма партида кокошки, които чакат да бъдат заклани. По документи пернатите същества предават богу дух няколко дни преди мача с ЦСКА. Но в действителност ги оставят живи още цяла седмица.

За това време кокошките снасят стотици хиляди незаконни яйца. Така е осъществен доход, който компенсира парите за пазаруване на мача.

На 6 юли 1968 година всичко живо в Толбухин се стича на стадион " Дружба ". В ложата на челно място се мъдри Вълкан Шопов. До него е строен целият Окръжен комитет на партията. Когато излизат на игрището, футболистите на ЦСКА са посрещнати с афиш: " Житото от нас, точките от вас ".

В ЦСКА са съгласни с това за точките, против което ще захлебят с някой лев. За по-убедително Митата Якимов даже се прави на болен, с цел да не играе. Треньорът Стоян Орманджиев е пас – каквото има да става, ще става. В 27 минута защитата на армейците застава на едно място. Спас Калчев получава топката и подвига на крайници 25 000 по трибуните – 1:0.

Само че капитанът на армейците Никола Цанев си знае стоката. Още на полувремето предизвестява Младен Пенев, че би трябвало доста зорко да пазят един от футболистите на ЦСКА. Става въпрос за нападателя Пею Николов, притеглен от " Ботев " (Бургас). Като новобранец той не е в час със заговора. " Ще се натегне за място, току виж вкарал някой гол и ще стане белята ", предизвестява Цането. Прогнозата му излиза вярна. В 87-ата минута имен¬но Николов изравнява резултата със страховит удар.

Черни облаци надвисват над " Добруджа ". Милиционерите към пистата получават известие по радиостанциите, че в Сливен локалният отбор води с 4:2 против " Миньор " (Пк). Само още три минути и Толбухин отпътува към " Б " група.

Отчаяни, добруджанци се хвърлят във заключителен взлом. Отсъден е корнер. Спас Калчев се ускорява да го бие, само че вместо да центрира, подава хитро към Младен Пенев. Цялата отбрана в алено стои като закована и не мърда. Братът на Пената бие около вратаря Стоян Йорданов в мрежата на армейците – 2:1 за " Добруджа ".

На трибуните народът хвърля шапки от наслада. В формалната естрада Вълкан Шопов приема поздравления, че е избавил тима.

След този мач на " Народна войска " избухва заплашителен скандал. Добри Джуров е гневен на футболистите, че не са изпълнили заповедта и са дали мача на толбухинци, като по този метод прецакват " Сливен ". Заплашва, че ще из¬поуволни продажниците и ще ги прати да служат като офицери по частите. Първото наказване е убийствена маршировка на целия тим под палещото лятно слънце.

След това обаче бай Добри си намира друга, по-важна работа – военната подготовка на армията ни за заминаването в Чехословакия, където би трябвало да бъде потушена Пражката пролет. Ангажиран с идните бойни дейности, на военачалник Джуров не му остава време да се разправя с футболистите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1198)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР