В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Сигнал за живот

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Сигнал за живот
Коментари Харесай

Откъс от "Сигнал за живот" на Жозе Родригеш душ Сантуш

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Сигнал за живот " с създател Жозе Родригеш душ Сантуш, възложен от Издателство " Хермес "

Вълнуващо премеждие в Космоса от най-четения португалски публицист.

Загадката на живота е значима част от човешкото учудване пред въпросите за съществуването. За да я разкрием, ние, хората, би трябвало да разберем по-добре своето място в огромния проект.
Едно от решенията на загадката минава през откриването на живот отвън нашата планета. Сами ли сме във Вселената, единственото леговище на живота ли сме?...

Алармата бе задействана от авансово заложен логаритъм, с цел да предизвестява за необикновени радиосигнали.
Пииииииииииииии.
В същия миг Синтия О’Лиъри осъзна същинското измерение на невероятното изобретение, от което беше част и самата тя.
Сигнал за живот!

За книгата
Когато радиотелескопите на програмата SETI засичат невероятен сигнал, учените от интернационалния екип го изследват и стигат до удивително умозаключение. Източникът на сигнала е извънземен разсъдък. А още по-невероятното изобретение е, че представители на изпратилата посланието цивилизация са се насочили към Земята. Космическият обект, наименуван от учените Фанес, ще мине около нашата планета след по-малко от три седмици.

Световните водачи вземат решение да изпратят на галактическа задача шестима астронавти и учени, които да открият контакт с извънземните. Сред тях е и Томаш Нороня – в ролята си на водещ криптолог. Португалецът е изправен пред най-голямото предизвикателство в живота си. Наред с напрежението от трескавата подготовка и отговорността на задачата той е малтретиран от подозрения пред неизвестността.

Предстоящото историческо събитие повдига значими и комплицирани метафизичен въпроси освен за него, само че и за цялата научна общественост. Дали Вселената е резултат от случайност? Защо съществува? Защо ни има нас? Има ли други рационални форми на живот в необятната галактическа простор? И в случай че да, по какъв начин биха били настроени към човечеството?

" Спиращ дъха роман, изпълнен с непрекъснати изненади. "
K-Libre, Франция

" Трябва да прочетете това! Научен трилър. (...) Толкова вълнуващо написан, че ще я прочетете на един мирис. (...) Авторът съумява сполучливо да съчетае науката и литературата. Формулата му? Двоен жанр, преплитащ в едно въображението и основаването на стойностна литература. (...) Хибриден създател, публицист от третия тип. "
Monde des Grandes Écoles, Франция

" Невероятно премеждие. "
Lecthot, Франция

Жозе Родригеш душ Сантуш е водещ на централните вести, боен кореспондент, бестселъров създател и академични учител. Сантуш се подрежда след най-популярните и уважавани персони в Португалия. В същото време, славата му от дълго време надвишава границите на родната му страна. Авторът е притежател на авторитетни интернационалните награди като кореспондент, а романите му се радват на голям триумф.

Жозе Родригеш става прочут като публицист с романа " Кодекс 632 ", който се трансформира в литературна сензация и бестселър №1 за 2005 година в Португалия. Завладяващата история за същинската идентичност на Христофор Колумб скоро е издадена и в редица други страни като Испания, Италия, Съединени американски щати, Русия, където също има доста огромен триумф.

С " Божията формула ", Сантуш се утвърждава като водещо име в актуалния европейски интелектуален трилър. По покана на издателство " Хермес " и по отношение на премиерата на българското издание на романа, създателят гостува в страната ни. Големият читателски и медиен интерес към книгите му става причина и за последвалите още две визити на португалеца. Те са свързани с публикуването на други два негови романа - " Седмият щемпел " и " Последната загадка ".

Многобройните фенове на Сантуш постоянно акцентират като най-силна страна в книгите му обективния разбор на забавни тематики, които засягат актуалното общество. Във всяко заглавие от поредицата с основен воин професорът криптолог Томаш Нороня създателят ни сервира синтез от пространни изследвания на най-различни настоящи въпроси: научните доказателства за съществуването на господ ( " Божията формула " ), екологичните проблеми и нуклеарната опасност ( " Седмият щемпел " ), ислямския радикализъм ( " Божият яд " ), същинската идентичност на Исус Христос ( " Последната загадка " ), международната финансова и икономическа рецесия ( " Ръката на сатаната " ). Разбира се, всичко това е ловко вплетено в следващите завършения на симпатичния Томаш Нороня.

-...Вселената е голяма и доста остаряла. На повече от тринадесет милиарда години. На земния живот са му били нужни сред три и четири милиарда години, с цел да развие софтуерен разсъдък. Десет хиляди години са били задоволителни на индивида, с цел да стъпи на Луната. Технологиите напредват стремглаво. Само преди век хората са употребявали телеграфа, главните източници на сила били дървата и въглищата, а превозът се свеждал до коне и файтони. Днес сърфираме в интернет, имаме мобилни телефони с GPS, съществуват градове с милиони поданици, чиито домове се зареждат с нуклеарна сила, и пътуваме на всички места с автомобил или аероплан. Щом всичко това се е случило единствено за един век, Лео, кажете ми какво ще бъде след хиляда или след милион години.
Нашата цел е небето.

Читателите на " Дневник могат " да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Откъс от " Сигнал за живот " на Жозе Родригеш душ Сантуш

Американският астрофизик се прокашля.
- Кажете ми, Том – заприказва безшумно той, - чували ли сте за план на име SETI?
Томаш напрегна паметта си.

- SETI ли? - промърмори той по-скоро на себе си, в сравнение с останалите в кабинета. - Признавам, че ми приказва нещо, само че... - Той погледна Сет, като че ли се надяваше да му подскаже. - Дайте ми подтекст, апелирам.
Мъжът от НАСА подвигна пръст, сочейки към тавана.
- Космосът.

Това разреши на историка незабавно да направи връзката.
- О, сетих се! - възкликна той. - Ако не бъркам, това е план за " слушане " на звездите.
- Точно по този начин – удостовери Сет. - Значи, знаете с какво се занимава планът.
- Не тъкмо. Просто имам някаква концепция, това е. Подробностите ми убягват.

- Много добре – сподели американецът. - Всичко стартира през 1960 година, когато моят съотечественик, астрономът Франк Дрейк, решил да употребява радиотелескопа на обсерваторията Грийн Банк в Западна Вирджиния с двадесет и шест метрова антена, като го насочил към Тау Кит – звезда, наподобяваща доста на Слънцето, на разстояние 11 светлинни години. Дрейк почнал да записва радиоизлъчването й. От 1931 година е известно, че статичният радиошум идва от галактически излъчвания, и по-точно от нашата Галактика.

Дрейк желал да разбере дали измежду тези лъчения, провокирани основно от естествената интензивност на звездите и други небесни тела, не могат да се засекат и други радиосигнали от разнообразни източници, чийто генезис не е напълно... естествен, в случай че ме разбирате.
- За извънземни ли говорите?

Мъжът от НАСА изглеждаше омекотен, че португалецът бе загатнал тази по този начин деликатна дума.
- Примерно.
Изненадан от развоя на диалога, Томаш се раздвижи на мястото си и по лицето му пробяга скептична усмивка.
- Вижте, това звучи като научна фантастика...

- Можете да бъдете сигурен за научната част – посочи американецът, подразнен от несериозното отношение на събеседника му. - Истинска просвета.
Томаш схвана намека и отстъпи.
- Разбира се.

Ученият отметна непокорните кичури, които падаха върху челото му; евентуално се бе наслушал на неуместни смешки във връзка с SETI и не обръщаше изключително внимание на сходни мнения.

- След тридесетминутно слушане на неподвижен звук от Тау Кит Дрейк насочил антената на Грийн Банк към друга звезда – Ипсилон Еридан. Тогава от високоговорителя се разнесли поредност шумни почуквания и сензорите полудели. Дрейк безусловно щял да падне от стола си. Щом се съвзел, той почнал деликатно да следи стрелките, слисан от френетичното им въртене и звуците от високоговорителя. Бил прихванал сигнал с неестествен генезис.

- Изкуствен ли?
- Да.
- Наистина ли?
- Несъмнено. Сигналът не идвал от натурален източник. Както вероятно допускате, Дрейк се паникьосал, защото в никакъв случай не бил допускал, че ще се натъкне на извънземна цивилизация още от втория опит. След няколко минути се окопитил и се замислил по какъв начин да потвърди извънземния генезис на емисията. Хрумнала му една концепция. Той леко отклонил телескопа от Ипсилон Еридан. И знаете ли какво се случило?...

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1187)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР