В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Преходът. България 30

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Преходът. България 30
Коментари Харесай

Откъс от "Преходът. България 30 години по-късно"

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Преходът. България 30 години по-късно ", възложен от Издателство " Колибри "

Излиза от щемпел сборникът със публикации " Преходът. България 30 години по-късно ", в който 14 български обществени персони и интелектуалци споделят хрумвания и наблюдения за българския преход към народна власт.

Сборникът " Преходът. България 30 години по-късно " е стегната, любопитна, блестяща като план равносметка на постигнатото и непостигнатото в разнообразни области на публичния живот в България през последните трийсет години, определяни от едни като приключил, от други като незавършил, от трети като непрестанен преход от тирания към народна власт.

Мнението си по тези нелесни въпроси са изразили искрено и (без)пристрастно следните небезизвестни създатели (по азбучен ред, от А до Н): Александър Андреев, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Георги Лозанов, Евгений Дайнов, Емил Хърсев, Иван Кръстев, Иван Стамболов-Сула, Искра Баева, Мария Василева, Михаил Иванов, Николай Михайлов.

Представените създатели имат разнообразни политически убеждения, потеглят от разнообразни позиции, хвърлят друг взор към предишното и сегашното, виждат началото и края на интервала в друга светлина, извеждат от съпоставката преди/след разнообразни изводи.

Статиите им свидетелстват за многообразието на свободно изразените възгледи, мнения и тълкувания на развиването на демократичните процеси в България. Ако има нещо, което да ги сплотява, то това е може би общият им скептичен оптимизъм, опитът им да видят положителното в недотам положителното и да извлекат от него опция за бъдеще.

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Откъс от " Преходът. България 30 години по-късно "

Преходът. България 30 години по-късно

Идеята на актуалното издание е да показа вижданията на подбрани от редакцията български общественици, изявени в разнообразни области – и познати на всички наши сънародници, които към момента гледат телевизия, – за това, което се случи в България през последните трийсет години.

Така Александър Андреев, публицист, публицист и преводач, преместил се от улица " Московска " в София на улица " Европа " в Берлин, споделя какво си е мислил през този интервал, Андрей Райчев, мъдрец и социолог, и Кънчо Стойчев, социолог, и двамата предприемачи, заедно посочват името на заболяването, която съгласно тях е поразила отечеството ни, политологът Антоний Тодоров ни среща с очакванията и разочарованията си, изживени през последните три десетилетия, финансистът Емил Хърсев умело изяснява по какъв начин е бил " банкиран " преходът, а историчката Искра Баева проучва детайлите на еволюция и гражданска война в събитията от близкото ни минало.

Изкуствоведката Мария Василева разсъждава трезво за прекосяването от изобразителното към образното изкуство през същия интервал, османистката Антонина Желязкова произнася своя прочувствен монолог за прехода и неговите несъгласия, физикът Михаил Иванов се стопира на някои фрагменти от най-новата ни политическа история, философът и медиен специалист Георги Лозанов прави любопитна връзка сред думи и тела, а богословът психиатър Николай Михайлов се пита къде живеем, в Европа или в пост-Европа.

Не един от създателите вписва България в събитийната карта на Европа и света, а Иван Кръстев, мъдрец и политолог, споделя за хората от площадите, на които сме се нагледали и в България през последните години. Не липсва и ироничната позиция на още един политолог и историк, Евгений Дайнов, който ни твърди, че в прехода няма място за кашкавал-туристи, както и на филолога Иван Стамболов-Сула, взрял се в историята на България от другия завършек на кривия макарон.

Представените създатели имат разнообразни политически убеждения, потеглят от разнообразни позиции, хвърлят друг взор към предишното и сегашното, виждат началото и края на интервала в друга светлина, извеждат от съпоставката преди/след разнообразни изводи. Статиите им свидетелстват за многообразието на свободно изразените възгледи, мнения и тълкувания на развиването на демократичните процеси в България. Ако има нещо, което да ги сплотява, то това е може би общият им скептичен оптимизъм, опитът им да видят положителното в недотам положителното и да извлекат от него опция за бъдеще.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1163)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР