В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Последната картина на

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Последната картина на
Коментари Харесай

"Последната картина на Ван Гог" от Алисън Ричман

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Последната картина на Ван Гог " с създател Алисън Ричман, възложен от издателство " Хермес "

Вълнуваща история за последната муза на Ван Гог. Алисън Ричман се завръща с занимателен нов разказ за последните години от живота на Винсент ван Гог

3 любопитни обстоятелството за " Последната картина на Ван Гог "

1. Маргьорит Гаше е действително съществувала персона.
През 1890 година Ван Гог прекарва 3 месеца в дома на лекаря и познавач на изкуството доктор Пол Гаше в Овер сюр Оаз, където се среща и сприятелява с децата му Маргьорит и Пол. Този интервал се оказва извънредно плодороден за художника, а измежду многочислените произведения, които основава тогава, са портретите на Маргьорит и доктор Гаше.

2. Даниъл Силва загатва Маргьорит Гаше в един от романите си.
Почитателите на шпионските трилъри знаят, че Габриел Алон - известният воин от книгите на Силва, е освен разузнавач, само че и умел реставратор. В романа си " Пратеникът " писателят споделя за последните дни на Ван Гог в Овер сюр Оаз и картината " Маргьорит Гаше пред тоалетката си ". Оказва се обаче, че такава картина не съществува, само че това не прави сюжета по-малко любопитен за читателите.

3. Писмо, което Винсент ван Гог написа в последната седмица преди гибелта си, въодушевява неповторим за света на киното филм.
" Да обичаш Винсент " е първият в историята на киното пълнометражен филм, сбъднат посредством анимиране на картини. В него над 62 000 маслени рисунки оживяват на екрана, с цел да опишат историята за живота и гибелта на Винсент ван Гог. Филмът е озвучен от известни артисти, определени съгласно приликата си с персонажите от картините на Ван Гог, като в ролята на Маргьорит Гаше влиза Сърша Ронън.

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Откъс от " Последната картина на Ван Гог "

Този следобяд бях облечена с нова рокля. Бледосиня, с дребни бели цветя, бродирани около подгъва и към деколтето. Помня, че в последния миг, тъкмо преди да потегли надолу по стълбите, се върнах да взема една бяла панделка за косата си. Не връзвах всекидневно косата си с панделка, защото не си правех комплицирани прически у дома и я покривах с забрадка.

Но през днешния ден напълно целеустремено взех тънката линия коприна и си я вързах. Наместих единия край по този начин, че да пада върху ключицата ми, а другия - на рамото. Копнеех да бъда видяна измежду сбирката от картини на татко ми и тънещите в сенки черни мебели.

Докато запарих чая и подредих дребните жълти кексчета, които бях изпекла по-рано, папа́ и Винсент бяха излезли в градината. Винсент седеше до папа́ на огромната алена градинска маса. Надвисналите клони на двата ни лимона бяха като рамка за лицата им. Папа́ изглеждаше някак омекотен, до момента в който говореше за изкуство, за насладата, която му носеше печатната машина, и за личните му опити с маслени бои и пастели.

А Винсент като че ли също се усещаше доброволно в компанията на папа́. Как ми се искаше в оня ден да ме поканят да се включа в диалога им! Но те се бяха изолирали измежду цветята и сенките на дърветата, а аз продължих да снова сред градинската врата и кухнята.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1231)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР