В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Морски записи, с

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Морски записи, с
Коментари Харесай

Откъс от "Морски записи" на Антон Георгиев

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Морски записи ", с създател Антон Георгиев, възложен от Издателство " Хавас "

Август е и преди няколко дни се появи книга, която се пробва да улови неуловимото море в думи. " Морски записи " е дебютът на Антон Георгиев като създател и впечатлява с изчистен и въздействащ жанр.

От една година " Морски записи " се носят в обществените мрежи и придвижват всеки, който им се довери, в един хубав свят от думи. Началото е през лятото на 2018 година, когато Антон Георгиев стартира да споделя къси разкази, мисли и стихове с мирис на лято и море. За образната част се грижат разнообразни модерни български илюстратори.

Профилите на " Морски записи " във Facebook и Инстаграм бързо събират хиляди почитатели с постове като тези: " Тук, в този постоянно безоблачен морски град, хората бяха като улици. Някои бяха задънени, други ти посочваха изгрева. Имаше такива, по които вървиш още веднъж и още веднъж и такива, които в никакъв случай повече няма да видиш. Но единствено една на която постоянно се чувстваш на мястото си. "

" Захар и сол. Морето имаше доста от едното. Тя от другото. И срещата им постоянно щипеше. "

" Чак когато стигнеш средата на морето, ще осъзнаеш, че си основан да летиш. "

" Всичко ще се подреди. " – сподели Хаоса на Бурята. "

Вдъхновение за Антон са действителни случки, места, диалози и прекарвания от българското Черноморие. С думите си Антон разказва един морски свят, в който има освен това от плаж, бар и чадър. Силно въздействие, за всичко, което написа, са богата природа, скритите морски места и улици, недостъпните плажове, същинските риболовен истории и мемоари. Текстовете ни връщат към едно море, което като че ли сме изгубили в бързането да отидем на отмора. Антон се пробва да ни накара да погледнем оттатък " курорта " и да усетим усета на суровото море.

Една година по-късно уловените от Антон частици, мисли, облици, места и обстановки намират мястото си в книга, която събира 9 описа, както и определени мисли и стихове. " Морски записи " е за всички, които мечтаят да се пренесат на плажа, до момента в който чакат летните отпуски или желаят да задържат лятото още малко, откакто залязат и последните лъчи на августовското слънце. Това е книга за тези, които усещат, че лятото е доста повече от сезон и морето – доста повече от място за почивка.

Неслучайно първите представяния на книгата ще бъдат край морския бряг.

Антон Георгиев е роден на 6 февруари 1985 година в София. Завършва Втора британска езикова гимназия " Томас Джеферсън ". Учи Културология в Софийския университет. От 10 години се занимава с реклама. Пише сюжети, послания и измисля концепции. Различни негови планове получават награди на фестивали за креативност. В момента Антон е креативен водач в рекламна организация.

" Морски записи " са неговият дебют като създател. Те сплотяват разкази, лирика и мисли, въодушевени от живота му сред морето и града. С хубав, изчистен и завладяващ жанр Антон има какво да ни каже.

Oт създателя
" Морски записи " са уловените частици, мисли, облици, места и обстановки, които са полепнали по пръстите ми. Те ще ви опишат истории за пясък и сол, риболовци и дракони, хазяйки и туристи, поглъщане и изплуване. " Морски записи " са леки и неангжиращи, само че постоянно вълнуващи и променливи. С тях ще откриете разнообразни хора и места по морския бряг, които ще се опитат да ви опишат историите си и от време на време да ви накарат да се замислите.

А в случай че им се доверите малко повече, най-малко за малко, " Морски записи " ще ви дадат едно познато възприятие. Подобно на това, което човек изпитва, когато гледа към хоризонта над морето след залез и усеща лекост и в това време някаква странна мъдрост, без да има каквато и да е действителна причина за това.

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Откъс от описа " ХАЗЯЙКА "

Там. На изток живее хазяйката. Един изчезващ тип, който дълго държеше съвсем всеки ключ към меката възглавница, топлия душ и дебелата сянка. Толкова нужни по време на твоята морска отмора. Но все по-рядко ще я видиш, тъй като мястото ѝ бързо се заема от уеб сайтове за резервации, рецепциите с усмихнати и обрани девойки или просто от оставен ключ без потребност от общо общуване. Все неща последващи актуалния блян към понижаване на действителните човешки контакти, свеждането им до най-малко и спестяването на диалозите за времето, часа и посоката напразно. Ако няма да спим, да се бием или да пием с някого, може да свършим всичко останало в един бърз чат.

Ако зависеше от мен, бих поставил морските хазяйки в алената книга. Бих запазил практичната им мъдрост в капусла, която да изстрелям в Космоса, с цел да научи и други раси във Вселената по какъв начин да контролират връзките си за споделено обитаване на едно и също пространство. А и човечеството постоянно ще има потребност да си напомня по какъв начин може да се оправи по-успешно с другите спорове в живота и най-много – с шумната музика.

Твърде евентуално е, до момента в който четеш този текст на смарт телефона или компютъра си, да виждаш всевъзможни реклами, които по демонски метод се пробват да отгатнат точните ти потребности и стремежи и да им предложат елементарно решение. Зимни гуми. Да, трябваха ти тъкмо преди няколко месеца, само че ги смени. Спа хотел в Чепеларе. Да, търсеше къде да отидеш, само че в това време изпи парите. Дървена папионка. Добър опит, преди ден го мислеше за страхотна концепция, само че след това реши, че е подобаваща единствено за тъпи хипстъри. Целят те, само че като стреличка за дарц все се разминават с центъра.

Позиционирането на хазяйката обаче постоянно е било съвършено и оптимално дейно. Уморен от шестчасово пътешестване, препълнен до средностатистически българин със средностатистическа хигиена, слизаш от рейс, трен или маршрутка в някой морски град, курорт или село. И там те чака тя – хазяйката. Въоръжена с кафяв картон в ръцете и едно просто и ясно обръщение, изписано с огромни, елементарни и точни букви, които да дадат вяра и на най-умореното око - СВОБОДНИ КВАРТИРИ.

Какво повече ти би трябвало? Пък и каква по-положително заредена дума от " свободни " – свободни дни, свободни места, свободни девойки, свободни от грижи, свободни от алармата в осем, свободни! Иде ти да грабнеш табелата, да извикаш и да започнеш митинг или гражданска война. Но бързо се сещаш, че митингите са безсмислени и цялостни с лицемери и сноби, а революцията ще желае доста работа и пот, изключително в тая горещина.

В главата ти хвърчат всевъзможни мисли, само че усещаш възприятие на вяра и неспокойствие от незнайното. Хазяйката те е блъснала с най-великото обръщение в историята на човечеството. И тъкмо когато минаваш около нея, тя задейства и звуков резултат. В ушите ти проехтява подканващо и благо – СВОБОДНИ КВАРТИРИ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1129)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР