В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Двойникът, с автор

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Двойникът, с автор
Коментари Харесай

Откъс от "Двойникът" на Жозе Сарамаго

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Двойникът ", с създател Жосе Сарамаго, възложен от Издателство " Колибри "

" Двойникът ", един съобразителен и провокационен разказ за търсенето на другия и за срещата със самия себе си, подписан от Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго!

" Двойникът " споделя историята на Тертулиано Масимо Афонсо, преподавател по история, който води скучно и самотно битие. Един ден разпознава себе си в настоящо лице в непретенциозна комедия. Разтърсен от непредвиденото разобличаване, потегля по следите на незнайния артист. По собствен безподобен метод, комбинация от комизъм, трагични нотки, парадокс и съспенс но Хичкок, Сарамаго споделя историята на това дирене, което минава през изненадващи условия и стига до трагичен свършек.

Той слага тревожния въпрос за загубата на идентичността в глобализиращия се свят и показва надълбоко подозрение по отношение на по този начин гневно защитаваната от западните общества характерност, която парадоксално открива прекомерно тесни рамки на държание и възпитание. През 2013 година " Двойникът " е приспособен за огромен екран под заглавие " Врагът " – режисурата е на Денис Вилньов, а основните функции се извършват от Джейк Гиленхал, Изабела Роселини и Мелани Лоран.

Жозе Сарамаго е роден през 1922 година в малко крайречно селце покрай Лисабон. Сам възпитава и развива усета си към четенето, работи като публицист, написа лирика, само че геният му се демонстрира блестящо в романите му – блестящи алегории и антиутопии. През 1991 година консервативното португалско държавно управление постанова цензура върху " Евангелието по Исуса Христа " и го изтегля от състезанието за Европейска литературна премия.

През 1998 година Сарамаго печели Нобеловата премия за литература поради това, че с " с притчи, изтъкани от въображение, съчувствие и подигравка, ни дава все нови и нови шансове да осезаем убягващата реалност ". Сред най-влиятелните му произведения се подреждат " Слепота ", " Проглеждане ", " Приумиците на гибелта ", " Пътуването на слона ", " Възпоминание за манастира ". В романа " Двойникът ", който излиза на български език за първи път, мнозина критици откриват паралели с Кафка, Бекет, Достоевски и Набоков.

превод Илияна Чалъкова

Читателите на " Дневник могат " да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Жозе Сарамаго, " Двойникът "

Мъжът, който преди малко влезе във видеотеката, с цел да си вземе чартърен касета, има персонална карта, където е вписано не доста известно име с типичен привкус, което с времето беше добило старовремско звучене, а точно Тертулиано Масимо Афонсо. Масимо и Афонсо, които се срещат по-често, все някак съумява да ги преглътне, според, несъмнено, от разположението на духа, в което се намира, само че Тертулиано му тежи като надгробна плоча още от първия път, когато разбра, че злощастното име може да бъде произнасяно с подигравка, от време на време даже обидна.

Учител е по история в учебно заведение от междинния курс, а филмът му беше предложен от сътрудник в работата, който прочее не беше пропуснал да го предизвести, Не е някакъв кино шедьовър, само че би могъл да Ви предложи час и половина забавление. Тертулиано Масимо Афонсо в последно време в действителност страда от липса на тласъци за забавление, живее самичък и скучае, или в случай че би трябвало да бъдем оптимално точни в използването на клиничния израз, който действителността постанова, предал се е пред преходната уязвимост на духа, известна с простичкото име меланхолия.

За да добием по-ясна визия за неговото положение, е задоволително да отбележим, че е бил женен, само че не си спомня какво го е предиздвикало да встъпи в брак, разведен е и понастоящем не желае и да си напомня аргументите за раздялата. От несполучливия съюз най-малко не са останали деца, които в този момент да изискват от него безплатно да им сервира света на тепсия, а обичаната му история, този толкоз сериозен и образователен предмет, който го бяха поканили да преподава и който можеше да се трансформира в негово ласкаво леговище, от много време му се коства безсмислено и изнурително занятие, чието начало не допуска какъвто и да било край.

За хората с носталгичен характер, които по принцип са елементарно раними и мъчно приспособими, да живеят сами, е изключително тежко наказване, само че сходно състояние, в реда на нещата е да признаем, въпреки да е трудно, в доста редки случаи прераства в покъртителна драма, от тези драми, които ни карат да настръхваме.

Най-често срещаните случаи, които към този момент не будят никакво учудване, са на хора, обречени търпеливо да отброяват страдалческите дни на самотата, такива в близкото минало са били публични персони, въпреки и не изключително известни, а в два от случаите даже е имало щастливо стичане на събитията, художникът на портрети, от чието име помним само буквите, общопрактикуващият доктор, завърнал се от заточение, с цел да почине в обятията на обичаната татковина, редакторът, прокудил истината, с цел да посее на нейно място лъжата, второразрядният чиновник в гражданския указател, унищожавал смъртни актове, които по случайност или по съвпадане до един принадлежали на лица от мъжки пол, нито едно от които нямало злощастието да се назовава

Тертулиано, а това вероятно е могло да съставлява за тях неоценимо предимство, що се отнася до връзките им с ближните. Служителят във видеотеката, който към този момент беше взел от етажерката поисканата му касета, вписа в заемния лист заглавието на кино лентата и днешната дата и на часа уточни на заемащия реда, където трябваше да се подпише. Положен след момент на съмнение, подписът разкриваше само последните две думи, Масимо Афонсо, само че сходно на човек, решен авансово да обясни някакъв факт, който може да стане причина за комплициране, до момента в който ги изписваше, клиентът измънка, За по-кратко.

Не си струваше усилието цялата тази нерешителност, защото до момента в който прехвърляше в някакъв формуляр данните от персоналната карта, служителят произнесе на глас злополучното и вехто име, на всичкото от горната страна с някакъв звук, който даже и най-невинното творение щеше да окачестви като умишлен. Никой, изцяло сме уверени, колкото и слънчев да е бил досега животът му, не би се осмелил да каже, че в никакъв случай не е преживявал сходен позор.

Макар рано или късно да се сблъскваме, и това е неизбежно, с тези мощни характери, които откровено се надсмиват над човешките недостатъци, най-много изключително деликатните, истината е, че някои непроизнесени звукове, които от време на време въпреки всичко излизат от устата ни, без да желаеме, са просто неудържими стонове вследствие на някаква остаряла болежка, на някакъв остарял белег, който напълно ненадейно припомня за себе си. Докато прибира касетата в препълнената си учителска чанта със заслужаващо хвалба достолепие, Тертулиано Масимо Афонсо се пробва да прикрие раздразнението, което му е предизвикало ненужното разкриване от страна на служителя във видеотеката, само че не съумява да се сдържи да не признае пред самия себе си, въпреки да се укорява за жалката неправда, съдържаща се в сходна мисъл, че виновността е на сътрудника му, на манията, която някои хора имат да дават препоръки, без никой да им ги е желал.

Толкова е мощно желанието ни да хвърляме виновността върху далечни неща, когато не ни е достигнала храброст да се надигнем лице в лице против нещата пред нас. Тертулиано Масимо Афонсо не знае, не подозира, не може даже да предугади, че служителят към този момент е съжалил за неуместната си и невъзпитана постъпка, нечие друго ухо, по-изтънчено от неговото, способно да разграничава тънките градации в гласа, с който последният разгласи, че е постоянно разполагаем, в отговор на подхвърления му неприветлив привет на излизане, щеше да му помогне да си даде сметка, че пространството зад гишето бе завладяно от най-искрено предпочитание за помиряване.

В последна сметка значимо комерсиално предписание, водещо началото си от древността и потвърдило се през вековете, е, че клиентът постоянно е прав, даже и в малко евентуалните, само че въпреки всичко вероятни случаи, когато името му е Тертулиано. Вече в рейса, който ще го остави покрай постройката, в която живее от цели шест години, т.е. откогато се разведе, Масимо Афонсо, ще си послужим със съкратената версия на името, тъй като към този момент видяхме, че позволение за това даде точно неговият единствен стопанин и държател, само че основно тъй като думата Тертулиано, защото се намира в такава непосредственост, единствено два-три реда нагоре, ще навреди съществено на безпрепятствено леещото се изложение, та Масимо Афонсо, казвахме, се запита, ненадейно заинтересован, ненадейно обезпокоен, що за необясними аргументи, що за невероятни учредения бяха подтикнали сътрудника му по математика, не бяхме загатнали, че сътрудника му преподава математика, да му предложи по този начин упорито кино лентата, който взе чартърен, когато истината е, че до деня на рекомендацията по този начин нареченото седмо изкуство в никакъв случай не беше представлявало обект на диалог сред двамата.

Щеше да бъде разбираемо, в случай че ставаше дума най-малко за някоя добра лента, от лентите с безспорни достолепия, следователно удоволствието, задоволството, въодушевлението от първата среща с творба с високи естетически качества можеше да са подтикнали сътрудника му по време на обяда в столовата или в междучасието да го дръпне внезапно за ръкава и да каже, Не си припомням в миналото да сме говорили за кино, само че в този момент, драги мой, не мога да не Ви кажа, че би трябвало да гледате, наложително би трябвало да гледате Който чака, той ще дочака, каквото точно е заглавието на кино лентата, който Тертулиано Масимо Афонсо носи в чантата, не бяхме изяснили и тази детайлност.

В подобен случай учителят по история щеше да попита, И в кое кино го дават, на което учителят по математика щеше да отговори със следното конкретизиране, Не го дават, давали са го, филмът е отпреди четири-пет години, не знам по какъв начин съм го пропуснал, когато е излязъл, и на часа, без пауза даже, смутен от опцията съветът, който дава по този начин енергично, да се обезсмисли, Но Вие може и да сте го гледали, Не съм, не вървя доста на кино, удовлетворявам се с това, което пускат по малкия екран, пък и тя, В подобен случай би било добре да го гледате, потърсете го в някой профилиран магазин, вземете си го чартърен, в случай че не Ви се желае да го купувате.

Диалогът можеше да протече почти в този дух, в случай че филмът си заслужаваше вниманието, само че нещата в реалност се случиха с доста по-малко хвалебствия, Не желая да Ви се греша в живота, беше споделил учителят по математика, до момента в който белеше един портокал, само че от известно време насам ми се струвате някак обезверен, и Тертулиано Масимо Афонсо удостовери, Така е, в последно време съм малко посърнал, Да нямате проблеми със здравето, Не мисля, доколкото мога да преценява, не съм болен, работата е там, че всичко ме изморява и отегчава, това проклето всекидневие, това постоянно еднообразие, този застой, Разпуснете, дребосъче, да разпусне човек си остава най-хубавият лек, Позволете ми да Ви възразя, че да разпусне е лек за човек, който не се нуждае от него, Добър отговор, без подозрение, само че въпреки всичко би трябвало да извършите нещо, с цел да излезете от застоя, в който се намирате, От депресията, Депресия или застой, все едно, подредбата на обстоятелствата е случайна, Но не и тяхната мощ, Какво вършиме след часовете, Чета, чувам музика, от време на време преглеждам някой музей, А ходите ли на кино, На кино вървя малко, както Ви споделих, удовлетворявам се с това, което дават по малкия екран, Бихте могли да си купите видеокасети, да си извършите сбирка, видеотека, както се споделя в днешно време, Така е, в действителност бих могъл, най-лошото е, че към този момент нямам място за книгите, та камо ли, В подобен случай си вземете чартърен, да вземете чартърен е най-хубавото решение, Имам няколко касети, няколко научни документални кино лентата, естествени науки, археология, антропология, изкуство, най-общо казано, интересувам се също от астрономия, подобен жанр неща, Всичко това е отлично, само че имате потребност да се поразсеете с неща, които не заемат прекомерно доста място в главата Ви, да вземем за пример, откакто се интересувате от астрономия, мисля, че би могло да Ви заинтригуват и научната фантастика, приключенията в пространството, междузвездните войни, специфичните резултати,

От това, което виждам и разбирам, въпросните специфични резултати са най-големият зложелател на въображението, това загадъчно и необяснимо умеене, което човешките същества толкоз мъчно са си построили, Драги мой, преувеличавате, Изобщо не пресилвам, преувеличават тези, които желаят да ме убедят, че за по-малко от секунда, с едно тракване на пръсти, галактически транспортен съд може да премине 100 милиарда километра разстояние, Признайте най-малко, че с цел да се основат резултатите, които Вие толкоз ненавиждате, също се желае въображение,

Да, само че това е тяхното въображение, а не моето, Във всеки случай ще имате опция да употребявате и своето, като тръгнете от мястото, където свършва тяхното, Така, по този начин, двеста милиарда километра вместо 100, Не забравяйте, че това, което през днешния ден назоваваме реалност, през вчерашния ден е било въображение, спомнете си за Жул Верн, Така е, само че действителността в днешно време е такава, че с цел да стигне до Марс да вземем за пример, а за Марс от позиция на астрономията може да се каже, че се намира зад ъгъла, на човек му трябват не по-малко от девет месеца, след това ще би трябвало да остане там да чака още шест месеца, до момента в който планетата попадне още веднъж в най-благоприятната точка, с цел да може да се върне, след което да направи още едно деветмесечно пътешестване, с цел да се завърне на Земята, или общо две години небивала досада, по този начин филм за вървене до Марс, решен да се съобрази с достоверността на обстоятелствата, би представлявал най-върховната скука, която в миналото сме виждали, Вече ми стана ясно за какво се чувствате отегчен, Защо, Защото няма нищо, което да удовлетворява Вашите упования, Щях да се задоволя и с малко, в случай че имаше с какво, Все ще се откри нещо, кариера, работа, на пръв взор не виждам аргументи да се жалвате, На кариерата и на работата им числя се аз, а не противоположното

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (840)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР