В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Безусловна вярност, с

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Безусловна вярност, с
Коментари Харесай

Откъс от "Безусловна вярност" на Джеймс Коми

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Безусловна честност ", с създател Джеймс Коми, възложен от Издателство " Locus ".

" Безусловна честност " на Джеймс Коми за водачеството и силата на институциите е към този момент в книжарниците!

Eдна друга мемоарна книга, разискваща тематики от най-високо политическо равнище, към този момент е на българския хартиен пазар. Издателство Locus прибавя в библиотеката си Carpe Diem " Безусловна честност ", написана от някогашния шеф на ФБР Джеймс Коми. С подзаглавие " Истина, неистини и водачество " изданието се насочва доста съществено и към това, което е нужно на един началник, с цел да успее да построи добър екип в среда на непрекъснат стрес и сериозен публичен интерес.

Всичко стартира на 9 май 2017 година, когато президентът Доналд Тръмп в профил от пост шефа на ФБР Джеймс Коми. Последвалата политическа стихия стигна заплашителни размери и не стихна в продължение на месеци. Коми излезе с голям брой изказвания, уличаващи Тръмп в корист с властта. В книгата си, появила се по книжарниците в Съединени американски щати на 17 април 2018 година, той изобличава с обстоятелства и причини американския държавен глава, неговата администрация и последните президентски избори в Съединени американски щати.

Джеймс Коми приказва на доста места в " Безусловна честност " за нужните качества, които трансформират елементарния човек в същински водач. Индиректните, елегантни препратки към Тръмп пък свързват американския президент с босовете на мафията, които самият Коми е съумял да вкара в пандиза по време на работата си като основен прокурор на Ню Йорк. Според създателя егото на Тръмп е толкоз несломимо, че той даже не може да одобри мисълта, че нескончаемите му монолози не будят удивление у умълчалата се аудитория. Нещо повече – непрестанните му неистини го обгръщат в непрогледен " пашкул на различната действителност ".

Предвид политическата конюнктура, не е изненадващо, че ползата към книгата по света е голям. Само за седмица продажбите в Съединени американски щати надскочиха 600 хиляди копия, а издателите от групата Macmillan разясниха, че " Безусловна честност " е най-продаваната нехудожествена книга във всички формати, а квалифицираният начален англоезичен тираж на " Безусловна честност " е от над 1 милион екземпляра.

Въпреки че всички чакат " Безусловна честност " поради разкритията за акцията на американския президент Тръмп, който предходната година уволни Джеймс Коми, за главен акцент в книгата може да се одобри и един от най-важните интервали в кариерата на Коми като прокурор. Всеки, който има интерес да прочете кои са качествата и уменията на международните водачи, би харесал изданието.

Стремежът на Locus е да дава на читателите си настоящи, значими и смели книги. Именно като такава дефинира издателката Кремена Методиева и " Безусловна честност " и приканва читателите с интерес към протичащото се на международната политическа сцена да надникнат зад кориците и сами да слагат границата сред същинската и различната действителност.

Рецепцията на " Безусловна честност " е бурна и всички най-авторитетни медии в Съединени американски щати и целия свят се надпреварват да рецензират книгата и да канят специалисти в разнообразни области и с разнообразни политически уклон за коментар.

В изявление за USA Today създателят разказа книгата си като свое " обвързване да провокира здравословен спор за водачеството и етиката ". New York Times също изкачи " Безусловна честност " на фундамент, определяйки я като " безапелационна " и " поглъщаща ".

Кой е Джеймс Коми

Джеймс Коми е роден в Йонкърс, Ню Йорк, през 1960 година Завършва право в Университета в Чикаго през 1985 година Става основен прокурор на южния регион на щата Ню Йорк през 2001 година, а две години по-късно – заместител министър на правораздаването на Съединени американски щати, в администрацията на президента Джордж Буш. През 2013 година Коми е назначен за шеф на ФБР от президента Барак Обама.

След следствия на президентските кандидатури на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп през 2016 година той е уволнен от високата си позиция от президента Тръмп през май 2017 година Около 19,5 млн. фенове са гледали по малкия екран тричасовото чуване на Джеймс Коми пред сенатската комисия по отношение на диалозите му с Тръмп преди президентът да го уволни.

Другите за " Безусловна честност "

Рецепцията на " Безусловна честност " е бурна и всички най-авторитетни медии в Съединени американски щати и целия свят се изпреварват да рецензират книгата и да канят специалисти в разнообразни области и с разнообразни политически уклон за коментар. В изявление за USA Today създателят разказа книгата си като свое " обвързване да провокира здравословен спор за водачеството и етиката ". New York Times също изкачи " Безусловна честност " на фундамент, определяйки я като " безапелационна " и " поглъщаща ".

Преводач Тодор Кенов
Художник Емил Марков

Читателите на " Дневник могат " да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

" Безусловна честност " на Джеймс Коми, фрагмент

Преди да бъда назначен на този пост, от 1935 година, когато публично беше получило името " Федерално бюро за следствие ", ФБР беше имало единствено шестима шефове. Първият, именитият Дж. Едгар Хувър, беше оглавявал организацията съвсем петдесет години (включително предшестващата я организация, Бюрото за разследване) и беше построил към себе си просвета на работа и държание, която мощно бе повлияла за оформянето на Бюрото и неговите сътрудници.

Десетилетия наред Хувър го бе управлявал с желязна ръка и бе всявал боязън в сърцата на политическите водачи. Той имал " персонални досиета " за доста от тях и не го криел. Вечерял и пиел с президенти и сенатори, като им разрешавал да употребяват ФБР, когато това било преференциално за него, и ги плашел с Бюрото, когато това също било преференциално за него.

В самото ФБР всичко се въртяло към шефа. Неговият метод донесъл голяма популярност, внимание и власт на организацията. В същото време той основал работна среда, в която задачата на множеството сътрудници и високопоставени чиновници била да останат отвън полезрението на господин Хувър. Казвали му това, което желал да чуе, и по-късно продължавали да правят работата си. Дори десетилетия след гибелта на Хувър било мъчно този нрав да се промени.

Преди да положа клетва като шеф на ФБР през 2013 година, прекарах цяла седмица, като следвах и следих Боб Мълър. Боб, някогашен морски пехотинец, повече приличаше на шеф от остарялата школа, който не си падаше по така наречените от него " лигавщини ". В изтощителните дни след 11 септември да вземем за пример брачната половинка му го подтикнала да се увери, че хората му се държат макар големия стрес. Рано на другата заран, най-малко по този начин ми споделиха, изпълнявайки рекомендацията й, той съответно почнал да се обажда по телефона на главните членове на своя екип – чиито кабинети били на 10 секунди път от неговия – и да ги пита " Как си? ". След като получел следващия фиктивен отговор " Добре, сър ", казвал " Чудесно " и затварял.

Боб се зае да ме приготвя като правоприемник на поста му с нормалната си систематичност. Още първата заран на седмицата, през която неразделно го следвах, той изясни, че ми е уредил срещи с ръководителите на главните отдели на ФБР. Трябвало да се срещна поотделно с всеки от тях, изясни той, с цел да ме осведомят за провокациите и опциите в областите, за които дават отговор. После, след всяка среща, както се изрази без капка възприятие за комизъм, той щял да беседва с мен, " с цел да ми каже какво в реалност става ".

Тази имитация ме раздруса. Като институция, задачата на ФБР беше да търси и открива истината. Защо беше належащо шефът да ми споделя " какво в реалност става " след всяка среща? Съдейки по думите на Боб, трябваше да позволи, че или тези високопоставени чиновници не знаеха какво става във ФБР, или че нямаше да кажат на мен, техния нов началник, истината за протичащото се. Предположих, че второто е по-вероятно.
Опитът ми демонстрира, че доста хора се боят да кажат цялата истина и нищо друго с изключение на истината на своите шефове – освен това заради аргументи, които могат да бъдат напълно оправдани.

В главата ми прозвучаха думите на обръгналите ветерани от ФБР, които поучаваха един от героите във кино лентата " От другата страна ": " И каква изгода, в случай че го направиш? Това може единствено да ти навреди. Шефовете са като гъби, хвани ги на мрачно и им хвърляй мръсотия ". Възхищавах се на Боб и се удивлявах на метода, по който беше преобразил ФБР след случилото се на 11 септември.

Под негово управление Бюрото беше почнало да надскача рестриктивните мерки си, беше преодоляло дотогавашната си роля, свеждаща се само до следствие, и се беше трансформирало в пълностоен член на разследващата общественост. Боб бе потвърдил, че би било неточност да се раздели ФБР на организация за престъпни следствия и антитерористична организация, показвайки, че Бюрото може да се оправя чудесно и с едното, и с другото. Бях мощно впечатлен от това, което той беше направил, само че в това време желаех да покажа, че ще се придържам към по-открит жанр на водачество.

На 4 септември 2013 година публично поставих клетва като седмия шеф на ФБР. След забавяния, породени от разногласия за бюджета в Конгреса, при което се стигна даже до прекратяване на работата на федералното държавно управление заради липса на средства, през октомври се състоя обществена гала по встъпването ми в служба. На нея участва президентът Обама и още тогава забелязах някои от качествата, които го правеха незабравим водач...

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (934)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР