В Руанда улиците имат тротоари, зелените площи са окосени, а

...
В Руанда улиците имат тротоари, зелените площи са окосени, а
Коментари Харесай

Руанда - икономическата звезда на Африка

В Руанда улиците имат тротоари, зелените площи са окосени, а найлоновите торбички - неразрешени. Двайсет и пет години след геноцида тя е образец за триумф в Африка, страна на хилядите хълмове и неистини.

Руанда е дребна страна, ситуирана надалеч от морето в източната част на Африка, притисната сред огромни страни като Конго, Уганда и Танзания. Наричат я "страната ни хилядите хълмове ". Хълмове, по които порастват чай и кафе, които Руанда изнася наред с редките метали.
16
От години стопанската система пораства стабилно със междинен ритъм от 6 % до 7 %, корупцията е ниска, броят на приключилите университет - огромен, а над 60 % от депутатите в Народното събрание са дами.

От самозадоволяваща се стопанска система в експортьор на услуги, от принуждение и беднотия към сигурност и все по-голямо богатство. Такава е историята, която президентът Пол Кагаме на драго сърце споделя за страната си. Режимът му е оценен като ефикасен, само че също по този начин и като наказателен и антидемократичен.

Това не трансформира обстоятелството, че както вложителите, по този начин и другите африкански водачи изпитват огромно почитание към Руанда. Тук участват освен компании като Heineken, която има пивоварна на брега на езерото Киву. Автомобилостроителят Volkswagen наскоро построи цех за 16 милиона евро покрай столицата Кигали.

Днес Руанда е образец, от който мнозина желаят да се поучат, макар че до не толкоз от дълго време името на страната да бе свързвано най-много с принуждение в невъобразими мащаби. На 6 април 1994 година, преди 25 години, тогавашният президент Хувенал Хабяримана е погубен при нахлуване против самолета му и към момента не се знае кой е виновен за закононарушението. В последвалите часове стартират всеобщи убийства. Хути, които са болшинството от популацията, атакуват малцинството тутси. За 100 дни умират до един милион души, както тутси, по този начин и хути. Днес е табу тези думи въобще да бъдат употребявани.

"Всички ние сме руандийци, един народ ", споделят хората по улиците.

"Извършители и жертви през днешния ден спокойно не престават живота си дружно ", споделя правозащитника Герд Ханкел от Хамбургския институт за обществени проучвания, който е разгласил редица книги за Руанда.

"Правителството съумя да сътвори спокойно взаимно битие за хората ", добавя той. Около годишнината от геноцида в цялата страната се организират помирителни церемонии.
16
Страна на хилядите хълмове и правила

Междувременно от това печели даже туризмът. При посещаване в столицата Кигали наложително се стопира край мемориала на геноцида, който е по едно и също време музей и всеобщ гроб - под черните гранитни плочи в градината почиват останките на над 250 000 жертви.
16
Всяка година един милион туристи идват, с цел да научат нещо за историята и да посетят мъгливите гори, езера и национални паркове на Руанда. Който желае, може за 1500 $ да следи планински горили в свободно положение, а Руанда поставя старания да примамва и пътуващите по бизнес задания.

Огромен купол грее в голям брой цветове над хълмовете и долините на Кигали. Конгресният център, приключен преди три години, е гордостта на младите руандийци, за които той е знак на напредък. Под купола могат да се съберат 2600 души, а тъкмо против него е ситуиран първокласният хотел Radisson Blu. Руанда се надява да стане водеща дестинация за конференции в Африка, като притегли организации за развиване, вложители и държавни водачи, които да се събират тук, с цел да разискват проблемите на Африка.

Блестящият конгресен център е част от визията, която Пол Кагаме е създал за страната си.
16
"Правителството желае Руанда да се трансформира в център за услуги за Африка ", показва Герд Ханкел, а самият Кагаме даже приказва за "африкански Сингапур ".

По образеца на Сингапур Руанда би трябвало да бъде чиста. Столицата Кигали евентуално е най-подреденият град на континента. Дори кирпичените къщи постоянно имат дребни градинки с трева и зелени чемширени плетове. Това би трябвало да оказва помощ против инсекти, а по този метод и против разпространяването на заболявания като маларията. Веднъж месечно жителите на Кигали и останалата част от Руанда се срещат за "умуганда " - ден, публично предназначен за почистване и социализиране. Заедно със своя президент те строят къщи за бедните или почистват улиците. Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва наскоро също възприе тази традиция.
16
Правителствена самодейност "Произведено в Руанда "

В Кигали кошчетата за отпадък са част от нормалния образ на улиците. Правителството забрани найлоновите торбички преди години и при влизане в страната граничните чиновници от време на време даже ревизират джобовете на туристите за найлонови торбички.

Многобройните правила донесоха на Руанда нов прякор: "страна на хилядата правила ". "За разлика от прилежащите страни в Руанда тези правила се съблюдават ", уверен е Ханкел.

Правителството работи доста дейно, показва Щефан Либинг, ръководител на сдружението за Африка на немската стопанска система. "Компаниите не идват, тъй като Руанда е толкоз значима като пазар, а тъй като държавното управление и администрацията работят надеждно ", споделя той.

Ефективната активност зависи най-много от една персона - президента Пол Кагаме, чийто напредък във властта е тясно обвързван с гражданската война. Кагаме бе лидер на една от бунтовническите групи на тутси - Руандийския родолюбив фонд. Преди 25 години бунтовническата войска след седмици кървави боеве завзе столицата Кигали и по този метод постави завършек на насилието. От 2000 година към този момент 61-годишният Кагаме е президент и има намерение да остане подобен. Той пренаписа конституцията по подобен метод, че теоретично да може да остане на власт до 2034 година. При последните избори той получи 99 % утвърждение.

Политолозите дефинират стила му на ръководство като "патримониализъм, ориентиран към развиване ".
16
"Трайният стопански напредък и развиване са висшата цел на държавното управление, всички останали цели са й подчинени. Опозиция няма, критиците биват потискани. От позиция на медийната независимост и свободата на изложение има обилни разминавания сред стандартите, които ценим в Европа, и действителната реалност в Руанда ", отбелязва Либинг.

Това не плаши фирмите. Кагаме може и да е властнически, само че най-малко не е подкупен. Той има славата на съвременен водач и желае да притегли доста компании. Все още даже в Руанда близо една трета от държавния бюджет зависи от помощите за развиване. Страната обаче има популярност на любим на кредиторите, в това число поради зеления си чист имидж. Сега това би трябвало да примами вложителите.

От четири години държавното управление се пробва да наложи самодейността "Произведено в Руанда ", с която желае да ускори локалното произвеждане.
18

Какво значи това, може да се види в Нямирамбо, една от най-старите елементи на столицата Кигали. Тук домовете са пъстри и изрисувани с графити, дребни кафенета, фризьорски салони и магазинчета са се настанили в тесните къщи. Местните обаче пазарят главно на пазара. От едната страна на улицата мъже и дами продават дървени въглища, разграничени с по няколко евкалиптови листа, с цел да мирише по-добре. Вътре е шумно и оживено, тракат шевни машини, кудкудякат кокошки, дами продават плодове и зеленчуци или носени маратонки от Европа. На една сергия има единствено чорапи, всичките втора ръка.

Ако зависи от Пол Кагаме, всичко това към този момент няма да го има. От началото на годината държавното управление публично забрани вноса на облекла втора ръка, като вместо това управляващите желаят да примамят самите производители на текстил. В Кигали е основана специфична икономическа зона и за износа на стоките, създадени там, не се заплащат мита. В зоната цех има и китайския производител на текстил C&H. Част от облеклата, които се създават тук, би трябвало да бъде ориентирана и към африканския пазар.

Кагаме отделя огромно внимание на връзките с Китай. Китайски компании строят пътища и мостове в Руанда, а едвам предходната година китайските президент Си Цзинпин уважи страната с публично посещаване.

Дали обаче общият проект за развиване на Руанда като център на производството на текстил ще проработи, към момента е много подозрително. Всъщност страната искаше дружно с Кения, Уганда и Танзания да затрудни вноса на облекла втора ръка. Съединени американски щати обаче упражниха напън, до момента в който всички държавни управления с изключение на руандийското отхвърлиха тези проекти. Сега през границите в Руанда могат да продължат да влизат евтини вносни облекла.

Поради тази причина е противоречиво дали планът е сполучлив. И тъкмо това е казусът, акцентира Герд Ханкел.

"Авторитарните режими като режима на Кагаме, са наказани на триумф. Всичко от година на година би трябвало да става все по-добро ", съгласно специалиста. За Руанда обаче това може и да не е постоянно правилно, защото растежът е разпределен неравномерно.
"Развитието не доближава до всички от обществото, мнозина към момента живеят под границата на бедността ", добавя той.

Хората в страната го споделят по различен метод: "Понякога Руанда е и страната на хилядите неистини ".
18

Автор: Жаклин Гьобел, сп. "Виртшафтсвохе ", 3 април 2019 година, Германия
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР