В РС Македония съществуват сили, които гледат на Изток и

...
В РС Македония съществуват сили, които гледат на Изток и
Коментари Харесай

Джабир Дерала: Антиевропейските сили в РСМ сеят омраза спрямо България

В районен съд Македония съществуват сили, които гледат на Изток и не желаят страната ни да стане член на Европейския съюз също, както не желаеха да се причисли и към НАТО. Тази реторика е подтикната от пропагандата, която идва от Москва.


Вписването на българите в македонската Конституция е изцяло обикновено. Това ще отключи процеса на присъединение на районен съд Македония към Европейски Съюз, където ще седим на една маса с България и ще решаваме проблемите.


Това съобщи в изявление за БГНЕС известният македонски публицист, публицист и продуцент Джабир Дерала.

Той означи, че в районен съд Македония едни и същи политически, бизнес и медийни кръгове по всевъзможен метод се опълчват на евроатлантическия път на страната.

„ В РСМ съществуват сили, които гледат на Изток и не желаят страната ни да стане член на Европейския съюз също, както не желаеха да се причисли и към НАТО. Това са едни и същи структури, които не желаят РСМ да се приближи до евроатлантическата общественост и да извърши своите национални и стратегически ползи “, акцентира известният публицист и новинар. Той уточни, че в страната има и значителен брой жители, които са уплашени от пропагандата на тези сили, сплотяващи бизнес, медии и Неправителствени организации. „ Напредъкът на РСМ се показва от тези сили като заличаване на македонската еднаквост и изменничество на националните корени “, добави Дерала.

В същото време той акцентира, че македонското общество е отворено и миролюбиво. „ То обаче е жертва на дългогодишната агитация на езика на омразата и на дезинформацията, които не са добре пристигнали “, сподели журналистът.


В тази връзка той призна, че в македонските медии и обществени мрежи се вижда една антиевропейска, антизападна, а през последните години и антибългарска реторика.

„ Тази реторика е подтикната от пропагандата, която идва и от Москва. Кремъл желае да попречи на РСМ да продължи по своя европейски път. Тази реторика, която вие напълно справедливо регистрирате в нашите медии и обществени мрежи, идва точно от тези кръгове, за които споделих нагоре, че не желаят РСМ да бъде постоянна, членка на Европейски Съюз и да има добросъседски връзки с всички страни, в това число и в България “, безапелационен е Джабир Дерала.

В страната има едно огромна безшумно болшинство, което на желае да влезе в спор с тези кръгове, само че има и интелектуалци, неправителствени организации и медии, които влизат в спор с тях. „ Защото националистическият диалект, подценяването на една нация или група не е задоволително, в това число и от македонското общество “, акцентира известният публицист.

По отношение на проблемите сред Скопие и София, Дерала съобщи, че те „ не са дребни, нито едностранни, а са сложни “.

„ В РСМ, само че и в България има групи, които работят, с цел да развиват тази антибългарска агитация у нас. На избрана част от българския хайлайф им е преференциално да има антибългарски сантимент в РСМ, с цел да не може Скопие да стана част от евроатлантическите структури и да стане добър комшия на България. За тях търканията са добре пристигнали “, уточни той.

Според него проблемите могат да се преодолеят с самообладание и решителна битка против националистическите и антибългарските разкази.

„ Можем с търпелива работа и увещание на жителите да разбираем, че добросъседството с България, а и с всички съседи на РСМ, носи единствено позитивни неща за македонския народ. Това ще усъвършенства ситуацията на РСМ “, сподели Дерала и акцентира, че „ това няма по никакъв метод да навреди или унищожи македонската еднаквост и език “.

Той дефинира вписването на българите в македонската Конституция като нещо изцяло обикновено. „ Това ще докара до отключване на процеса и мощен пестник за кръговете, които не желаят да видят РСМ като част от европейското семейство, където ще седим на една маса с България и ще решаваме проблемите “, съобщи Дерала, който е уверен последовател на концепцията, че двата народа би трябвало да си подадат ръка в името на бъдещето. А историята: „ Трябва да служи единствено за възстановяване на живота, а не за утежняването на сегашните и бъдещите връзки “, безапелационен е Дерала.

Допитванията до публичното мнение, които сега демонстрират, че огромна част от македонските жители са срещу включването на българите в Конституцията доста елементарно могат да се трансформират в противоположната посока. Защото огромното болшинство също по този начин желае РСМ да е част от Европейски Съюз. Само би трябвало да се промени пропагандното националистическо говорене. „ Ако македонските жители желаят в Европейски Съюз и изискването е да подадат ръка на българите, тогава мисля, че нещата са изцяло ясни “, сподели Джабир Дерала. /БГНЕС

-----------

Джабир Дерала е роден през 1967 година в Тетово. Учи история на философията в Скопския университет, след което работи като публицист и редактор. Работи в редица вестници, радиа и малките екрани. През последните години и политически анализатор, деятел за човешките права и специалист по контрола над оръжията. Той е един от създателите на ЦИВИЛ – Център за независимост, както и основен редактор на тяхната медийна платформа. От 2022 година е основен редактор на Новатв.мк. Дерала също по този начин е бил продуцент на разнообразни мултимедийни планове, документални филми и фестивали. Работи и живее в Скопие.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР