В Родопите ние, софиянци, а и не само, намираме възможност

...
В Родопите ние, софиянци, а и не само, намираме възможност
Коментари Харесай

Зам.-министър на туризма: В Родопите се регенерираме духовно и физически  

В Родопите ние, софиянци, а и освен, намираме опция да се регенерираме духовно и физически. Тук съумяваме да създадем още веднъж сили за креативна работа, за възторг във взаимоотношенията. Тук осъзнаваме и какво значи национализъм, съобщи зам.-министърът на туризма Любен Кънчев при откриването на Родопската туристическа борса в Смолян.
По думите му в Смолян и Родопите всичко е естествено. „ Природата е достоверна. Взаимоотношенията сред хората са достоверни. Гостоприемството е естествено и обикновено държание. Тук някак естествено се редуват четирите сезона в годината и притеглят феновете на природата. И ето по какъв начин напълно естествено за 16-ти следващ път в Смолян се организира това туристическо ревю. Приветствам особено и гостите от чужбина, тъй като е явно, че и те правят оценка качествата на българската природа “, уточни Кънчев.

Той подсигурява, че Министерството на туризма постоянно ще взе участие и ще подкрепя „ това положително и качествено събитие, тъй като то е от изгода за хората, които живеят тук, за обществото, за туризма и за България изобщо “.
Туристическото ревю в Смолян „ Планините на България – гостолюбие в четири сезона “ стартира през днешния ден и ще продължи до събота. 18 щанда в него са на български. Има и два на побратимените на Смолян общини – Въру (Естония) и Гостивар (Северна Македония), с делегации, водени от двамата кметове.
Проявата се провежда от Регионална туристическа асоциация “Родопи ”, Организацията за ръководство на туристически регион “Родопи ” и община Смолян. Партньор на събитието е Министерството на туризма, регионалната администрация и национално показани туристически организации.    
Марияна Цекова – вр. и. д. кмет на общината съобщи, че туризмът е предпочитан бранш както за района, по този начин и за страната ни като цяло.

„ Поради тази причина считам, че е значимо на този конгрес да представим своите нови хрумвания и артикули и да обсъдим общото развиване на сектора. Община Смолян се стреми да подкрепя всевъзможни начинания, които показват района като привлекателна туристическа дестинация “, акцентира Цекова.  
Според регионалния шеф Недялко Славов ревюто е потребно освен тъй като притегля участници от България и чужбина, а и поради потребните полемики, които се организират. По думите му те са един тип сверяване на часовника и нерядко са ставали причина за промени в нормативни документи и в политиката, която страната ни води.
За повторно в ревюто се включват и локални фермери. В обособена зона от първия етаж на Родопския трагичен спектакъл се показват създадени в Родопите храни.
„ Участниците в ревюто са били бенефициенти на Държавен фонд " Земеделие " - Смолян, и за нас е наслада, че посредством техния труд ние можем да забележим резултатите и на нашия труд като финансираща организация “, съобщи Денислав Костов – шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ в Смолян.

Той даде обещание, че ще продължат да работят безрезервно за развиване на бранша и в помощ на земеделските стопани от Смолян и района.
Намерението е взаимно с общината този аграрни пазар да се трансформира в регулярно събитие и да се обособи особено място за неговото осъществяване.  
Костов и Росен Коцев, който е началник на ДФЗ в Смолянска област и ръководител на оценителната комисия, одобрила близо 900 плана, връчиха договорите на част от младите фермери от Смолянска област. Одобрени са плановете на 56 млади фермери от региона на обща стойност 2,8 млн. лева  
Има и щанд с еко чаши, чинии, вилици, лъжици и други Точно с това щандът им привличаше внимание, тъй като стана ясно, че изделията, предлагани от Христо Филев и Пенчо Малинов са създадени от естествени артикули.

„ Предлагаме над 400 продукта - разнообразни чашки, чинийки, вилички, кутии за храна, торбички, сламки, принадлежности. Те са направени от разнообразни неща, само че от изцяло естествени артикули - палмови листа, захарна тръстика, царевично нишесте, картофено нишесте. Всички произведения се разграждат до три месеца в компостируема среда. Хубавото за тези артикули е, че са на био основа. Тези опаковки са направени са от растения. Те не са нездравословни нито за индивида, нито за околната среда “, разясни Пенчо Малинов, шеф на „ Био Пак БГ “.

„ Ето тези чашки да вземем за пример, тъй като дневно милиони хора пият кафе. Малко хора обаче се замислят каква чаша употребяват. Обикновено извън те са картонени и всеки си мисли, че няма проблем. Пие кафето, хвърля чашата с убеждението, че е еко. Но каква е разликата - в елементарните чаши за кафе вътрешният пласт е с найлон и не може да се рециклира, до момента в който тези са с вътрешен пласт от царевично нишесте. Чашата е извънредно устойчива и е разградима “, добави Малинов.    
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР