В римския затвор Ребибия е 7.30 ч. и група лишени

В римския затвор Ребибия е 7.30 ч. и група лишени ...

За затворниците в Рим щастието е в парка.В римския затвор Ребибия е 7.30 ч. и група лишени от свобода се готвят да прекарат деня на открито. Всичките са доброволци и полагат общественополезен труд в един от парковете на Вечния град, който има голяма необходимост от услугите им.

"Ако избягат, няма да бягам след тях", шегува се Клаудио Якобели, началник на надзирателите, който отговаря за този пилотен проект на кметството на Рим и италианското министерство на правосъдието. "Те не само се чувстват полезни, за тях всяка минута, прекарана навън, е една минута по-малко зад решетките", обяснява той пред АФП, докато полицейски коли ескортират микробуса, който вози затворниците към мястото, където ще работят, а всички сирени са включени.

Стотина доброволци участват в тази операция в различни паркове в Рим, след кратко обучение в градското професионално училище по градинарство.

"Кой знае, може би утре някой от нас ще се издържа от това", споделя Умберто, най-младият в групата, който се готви да подкастри храст с ножици в ръка.

"Това, което отначало беше просто излизане навън, малко по малко се превърна в приятно преживяване, защото се връщаме убити от умора, но умората е здравословна и за няколко часа забравяме за решетките", добавя трийсетинагодишният мъж.

Тук няма мафиоти или осъдени на доживотен затвор, а мъже, които изтърпяват кратки присъди - от една до пет години затвор. Всички работят безплатно и мнозина разчитат на работата, за да се реинтегрират в обществото.

"Сделка с тях"

"Работим заедно, организираме се сами. Вечерта, в автобуса, който ни връща в затвора, се поглеждаме един друг и сме доволни. На следващия ден се връщаме там, докъдето сме спрели", продължава Умберто по време на почивка за по цигара. Групата работи по 6 часа дневно, от понеделник до петък.

При изключително голяма горещина в Рим този юни, 15 затворници се движат "свободно" зад оградата на общинската градина Елза Моранте в югозападната част на столицата, под бдителния поглед на много надзиратели. "Това е въпрос на доверие: сключвам сделка с тях и те знаят, че и при най-малко провинение, проектът пропада", обяснява Клаудио Якобели.

Опитът е от полза и за града и неговите жители. Рим, една от най-зелените столици в Европа, има около 43 000 хектара зелени площи, но му липсват хора, които да се грижат за тях. Бюджетните съкращения и корупцията станаха причина за намаляване на работещите, които от 1500 преди 20 години са се свили до малко над стотина души днес.

"Инициативата е положителна откъдето и да я погледнеш. Затворниците са доволни, а жителите също, защото, благодарение на тези хора, извличат още по-голяма полза от парковете си", обяснява Пинуча Монтанари, помощник-кмет с ресор околна среда.

"Това е важно за града, който се нуждае от проекта, защото разполага с малко средства", уточнява жената, избрана с листата на антисистемното Движение "Пет звезди", поело властта в италианската столица през юни 2016 г.

А общината няма намерение да спира дотук. "Защо да не се заемем с пътищата?", пита риторично Клаудио Якобели. "Наистина се нуждаем от това в Рим, известен по света с нашата повредена пътна мрежа", добавя той.

След 6-месечни експерименти инициативата, започнала през пролетта, трябва да бъде подновена, според общинските служби, които уверяват, че се обмисля и нейното разширяване към други италиански градове като Милано, Палермо и Неапол. /БТА

Източник: dnevnik.bg