В Рим археолози са открили фрески, показващи жени с нещо

...
В Рим археолози са открили фрески, показващи жени с нещо
Коментари Харесай

Банският костюм като част от женската еманципация

В Рим археолози са разкрили стенописи, показващи дами с нещо като препаски от плат, едната върху гърдите, другата на ханша. Изненадващо е какъв брой наподобяват на днешните бански! Но тогава са били носени от дамите единствено при спортуване. Иначе както дамите, по този начин и мъжете са се къпели голи в публичните бани. След Античността настъпват мрачни времена в доста връзки. Макар дамите да посещават публичните бани, според от епохата и местоживеенето, доста вода е изтекла, преди хората да се върнат към широтата на мислене на римляните. Трябвало да настъпи индустриалната гражданска война в Англия, с цел да се върне на мода къпането на открито.


Фреска от Вила Романа дел Казале, към 300 година след Хр.

С появяването на железниците хората почнали да пътуват до морския бряг. Някои британски лекари решили, че потапянето в морска вода може да има благоприятен резултат върху човешкото здраве. Този съвет излязъл отвън границите на Англия и последователно ходенето на море станало фешън. Във Викторианската ера обаче скромността била добродетел, одобрявана доста насериозно. Банският костюм, появил се някъде към 1850 година, се състоял от минимум шест елементи: набъбнал панталон до коленете, необятна риза, колан, кепе, чорапи и обувки. Плажовете изобилствали с “машини за къпане” - кабинки на колела, теглени от коне. В тях дамите можели да се преоблекат, след което ги бутали в морето, тъй че къпещите се нямало потребност да се демонстрират! Малко по малко банските костюми почнали да се демократизират и да олекват. През 1907 година австралийската плувкиня и кинозвезда Анет Келерман дръзнала да се появи на бостънски плаж, облечена в цялостен, прилепващ по тялото бански. И макар че го носела с компактен чорапогащник, облеклото й било сметнато за прекомерно нищожно!

Тя била прогонена от плажа, а против нея било заведено дело за засегнатост на положителните нрави.


Костюм и кабинка за къпане през втората половина на 19-и век (вляво). Анет Келерман провокирала скандал с прилепналия си бански (вдясно).

Но първата крачка била направена, други дами не закъснели да последват образеца й. Дотогава дамите стоели на място във водата, навлечени с всички труфила, те естествено не можели да плуват. Келерман, същинска атлетка, която се пробвала на три пъти да преплува Ламанша, желала дамите да имат право на бански, с който да могат да спортуват. Изправена против този “женски разврат”, нравствената полиция кръстосвала плажовете в Америка и във Франция, с цел да ревизира дали банските не били прекомерно къси (най-много 5 см над коляното). През 20-те години на предишния век нещата почнали да се трансформират за дамите - получили право на глас, подстригвали се късо. Това било началото на еманципацията, което се отразило и на банските. Започнали да се демонстрират плещи и крайници, дребни деколтета...

Първите съвременни бикини се появили в Париж през 1946 година Дизайнерът Луи Реар показал първия модел на изрязан бански от две елементи благодарение на стрийптизьорката Мишелин Бернардини (никоя манекенка не приела да се появи в оскъдното облекло). Моделът бил наименуван “Бикини” на името на американския атол, където неотдавна бил извършен нуклеарен опит, и бил пуснат в продажба в кибритена кутия с надпис “Бикините, първата анатомична бомба”. Банските провокирали скандал и били неразрешени на доста плажове - в Италия, Испания и Англия. Американското списание “Спортс Илюстрейтид” постановява през 1956 година, че: “е ненужно да се губи време в разискване на прословутите бикини, защото е немислимо някое момиче с грам такт и възпитание да облече сходно нещо”. Битката траяла до 70-те години, до момента в който дамите, носени от вятъра на неподчинението, задухал в следвоенната ера, проповядвали правото да разполагат с телата си.


Мишелин Бернардини

Така бикините станали знак на женската равноправност, емблема на желанието да се освободят от диктата на мъжете. В наши дни те са към този момент банални и са изгубили аромата на скандал. И по този начин до появяването на буркините, които още веднъж сложиха банския костюм в центъра на политически и обществен спор - този път за правото на дамите мюсюлманки да не вървят разголени на плаж!

Кристина Костова
/вестник "Над 55 "/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР