В резултат от редица погрешни решения Intel се сблъска със

В резултат от редица погрешни решения Intel се сблъска със ...

Ръстът на цените на процесорите на Intel тласка потребителите към AMD.


В резултат от редица погрешни решения Intel се сблъска със ситуация, при която нейните най-бързо продавани десктоп процесори Core от 8-мо поколение, станаха дефицитни. Това са предимно моделите Core i5-8400, Core i5-8600K и Core i7-8700K. За възникването на тази ситуация има много причини, но главната е, че процесорният гигант няма необходимите производствени мощности за производството на чипове чрез 14 нанометров технологичен процес.

В резултат от това много потребители се отказаха от покупката на десктоп компютър с процесори на Intel и започнаха да избират продукцията на AMD. OEM производителите на компютърни системи също не са във възторг от тази ситуация. Необмислените планове на Intel ги принуждават твърде често да преразглеждат своите проекти. А сега OEM производителите се сблъскаха и с дефицит при доставките.

Аналитичната компания Fubon счита, че през следващата 2019 година всеки трети персонален компютър на компанията HP ще използва процесор на AMD. Fubon е на мнение, че за периода от четвъртото тримесечие на 2018 година до второто тримесечие на 2019 година Intel няма да може да предлага необходимото за пазара количество процесори. А това ще увеличи продажбите на AMD и нейната печалба. Според аналитика Марк Липакис, през 2019 година пазарният дял на AMD на процесорния пазар ще достигне 30%.

Източник: kaldata.com