В резултат от работата и взаимодействието на българските служби по-рано

...
В резултат от работата и взаимодействието на българските служби по-рано
Коментари Харесай

Стана ясно кой е резидентът на шпиониралите в полза на Русия българи

В резултат от работата и взаимоотношението на българските служби по-рано през днешния ден се разкри информация за група лица, която събира и дава на непозната страна класифицирана информация. Резидент на шпионската група е някогашният управителен кадър в работа " Военно разузнаване " Иван Илиев, оповестява Зона нюз бг.

Той е приключил военно обучение в България и чужбина, както и разследваща школа в Москва към ГРУ. Впоследствие Илиев става и учител по дисциплини с оперативна устременост в работа " Военно разузнаване ".

Неговата съществена задача е била да построи незаконна агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си отговорности са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и Европейски Съюз.В групата е взела участие и неговата брачна половинка, която има съветско и българско поданство. Същата се е употребила с доверие на съветските дипломати, упълномощени у нас. Играла е ролята на медиатор сред Резидента и чиновник на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са диалози сред нея и Резидента, както и нейни визити в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Другите участници в групата са били извънредно готови: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да дават нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и Европейски Съюз, като са имали позволение за достъп до нея.

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента с оперативно майсторство. Първият участник в групата е управителен кадър от системата на Министерство на защитата. Неговите съществени отговорности са били обмисляне и бюджет на ведомството. Вторият участник е настоящ чиновник във " Военно разузнаване ". Професионалните му отговорности са свързани с правенето на информация по линия на противопоставяне на хибридните закани и опасности, в това число от Русия. Третият участник също е настоящ чиновник на " Военно разузнаване ", който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на задачи в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е към този момент някогашен чиновник на " Военно разузнаване ", като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по защитата.

Към сегашния миг той е шеф на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание. Резидентът е провеждал регулярно тайни срещи с участниците в групата по време на вечери в заведения за хранене, спортни тренировки, на публични места или в персоналния му автомобил. Срещите се провеждали всеки месец на авансово уговорени дата, час и място, като се уговаряли и аварийни дати и места. Единият от общо шестимата арестувани е опитал да избяга, само че е бил хванат наоколо до постройката на посолството на Руската федерация у нас, в която по всяка възможност е имал желание да се укрие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР