В резултат от финансовата помощ, която общината отпуска за лечение

...
В резултат от финансовата помощ, която общината отпуска за лечение
Коментари Харесай

Доц. Антоанета Цветкова: Ще продължим да развиваме общинската инвитро програма

 В резултат от финансовата помощ, която общината отпуска за лекуване на неплодородие, десетки варненски фамилии към този момент са се сдобили с рожба. Инвитро програмата обезпечава скъпа поддръжка на двойките с репродуктивни проблеми, по тази причина е значимо да продължи да се развива. Към 21 август тази година програмата е подкрепила раждането на 52 бебета. Това разяснява доцент Антоанета Цветкова, която през миналия мандат оглавява здравната комисия към варненския локален парламент, а в този момент е претендент на ГЕРБ за общински консултант. По думите й дейното присъединяване на Община Варна в акцията " Репродуктивното здраве – наша обща грижа ", дружно с фондация " Искам бебе ", АГ-болницата и Медицинския университет, е образец за положително съдействие сред локалната общественост и висшите образователни заведения, които приготвят нужните за медицината фрагменти.

" Този метод е международна наклонност и аз се веселя, че в града ни той се ползва сполучливо ", посочи доцент Цветкова. Тя напомни, че за своята интензивност Община Варна беше отличена със специфична награда  за запазване на българското ДНК от Движението за национална идея и фондация " Искам бебе ".

" Работим извънредно поредно в грижата за дребните поданици на Варна. Решихме казуса с дефицита тук-там в яслите и градините. Общината продължава да влага в подобряването на изискванията там, както и в строителството на нови детски заведения. Специално отношение към детско-юношеското здраве демонстрираме и посредством внедряването на стратегии за профилактика и здравословен метод на живот. Съвместно със експертите от Втора детска клиника към УМБАЛ " Св. Марина " бяха създадени пилотни планове за децата със специфични хранителни потребности ", съобщи доцент Антоанета Цветкова. Тя добави, че менютата на 150 деца със характерни хранителни потребности се изготвят съгласно предписанията на комисията от специалисти за оценка на храненето в университетската болница.

" По данни на Първа клиника по ендокринология към УМБАЛ " Св. Марина " 79 деца на територията на общината са с диабет. Съвместно с лекари от здравното заведение се провеждат образования на медицинските експерти в здравните кабинети в детските градини и учебните заведения, тъй че да осигурим съответни грижи за децата с диабет и редки заболявания. Факт е, че положителните практики, одобрени във Варна, както във връзка с храненето в яслите и градините, по този начин и по отношение на учебните здравни кабинети, послужиха като модел за разработване на наредби в народен проект ", регистрира доцент Цветкова, която е академични учител, член на Българското научно сдружение по публично здраве, а също и на Асоциацията по фармакоикономика, представител на Община Варна в европейската партньорска мрежа на Световната здравна организация " Региони за здраве “.

Доц. Цветкова подчертава и върху общинските вложения за ремонт и реорганизация на площадките за игра навън, които са част от средата, нужна за здравето на подрастващите.

" С подписването на Колективния трудов контракт заплатите на медицинските експерти, работещи в детските ясли, в градините, в здравните кабинети в учебните заведения, се усилиха с 30% ", напомни още претендентът за общински консултант.

Доц. Цветкова регистрира, че при започване на 2015 година бюджетът на Варна по функционалност " Здравеопазване " е бил 14 млн. лева, през 2018 година е повишен с 21% до 16,9 млн. лева, а през тази година доближи 22,5 млн. лева " Само в границите на 4 години парите за здраве, които влага общината, са се нараснали с повече от 60%. Това е ясно доказателство за уговорката на общината да поддържа модернизирането на лечебните заведения, инвестирайки в поправки на съществуващата база, в закупуването на нова инсталация, в реализирането на безвъзмездни профилактични стратегии, от които годишно се възползват доста деца и възрастни ", заключи доцент Антоанета Цветкова, претендент в листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР