В резултат на участието ни в заседанието на Комисията по

...
В резултат на участието ни в заседанието на Комисията по
Коментари Харесай

Манолова се похвали, че Изправи се.БГ засега е спряла увеличаването на цената на тока

В резултат на присъединяване ни в съвещанието на Комисията по енергетика в Народното събрание във вторник и изпратено документално мнение, депутатите в Икономическата комисия в Народното събрание са се отказали от отпущането на 220 млн. лева държавна помощ на няколко частни компании от енергетиката, за въглеродни излъчвания. Тази помощ щеше да е платена от джоба на българина, като му се усили цената на тока с сред 3 и 7 лв. на мегаватчаса. Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова по време на брифинг в Смолян, където тя провежда безвъзмездна приемна за жителите и среща с обществеността.

„ Тези частни компании трябваше да получат тази държавна помощ, като по този метод сметката на крайния консуматор щеше да се усили с сред 3 и 7 лв.. Увеличението на цената за жителите щеше да зависи от това каква сума държавна помощ щеше да се гласоподава - дали 220 млн. лева за няколко компании или 33 млн. лева, според от другите оферти. Надяваме се и при гласуването в пленарна зала на второ четене на Закона за ограничаване на промените на климата да не се одобри отпущането на тези средства “, добави Манолова. Тя акцентира, че фирмите, на които е трябвало да се отпусне държавната помощ, са имали 1,5 милиарда лева облага за предходната година.

Манолова съобщи, че от Гражданската платформа е изпратено и писмо до еврокомисаря по стопанската система и до Евростат да бъде осъществена инспекция на качеството на данните и на процесите в българския Национален статистически институт.

„ Подаването на погрешни данни е риск да се нанесе удар върху имиджа на България. Наистина става дума за неточност, която е в размер на 4 милиарда лв.. Неверните данни могат да доведат до това да сме уличени като европейска страната, която се пробва да излъже европейските институции “, съобщи тя и добави, че точните статистически данни са еднообразно значими както за жителите, по този начин и за бизнеса, държавното управление, Европейска комисия, Евростат и ЕЦБ.

В конференцията присъединяване взеха и представители на Инициативния комитет от Девин, който се бори против единната цена на водата в региона. „ Обмисляме да стартираме общонационална подписка, която с изключение на против зариването на България с отпадък, да бъде и против единната цена на водата “, съобщи Манолова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР