В резултат на руско-китайските учения край бреговете на Южна Корея

...
В резултат на руско-китайските учения край бреговете на Южна Корея
Коментари Харесай

Операция в Тихия океан: Русия и Китай готвят военен съюз?

В резултат на руско-китайските учения край крайбрежията на Южна Корея въоръжените сили на страната бяха приведени в положение на подготвеност. Последваха предупредителни изстрели. Но взаимното наблюдаване е освен това от военни учения. Между Русия и Китай може да се сътвори боен съюз.

При военния случай съветският аероплан с радиолокационно съоръжение А50 два пъти навлиза във въздушното пространство на Южна Корея. По данни на Сеул случаят става по източното крайбрежие, край каменист архипелаг под контрола на Южна Корея, за който претендира Япония.

Над 300 предупредителни изстрела

 

Южнокорейските ВВС вдигат в небето изтребители и дават предупредителни изстрели. Първоначално са създадени към 80, по-късно - 280, твърди Сеул. Русия отхвърля нейни военни самолети да са навлизали в южнокорейското въздушно пространство и твърди, че те летели над интернационалните води.

В случая не е толкоз значимо кой е прав - Сеул или Москва. Важна е повода, заради която съветските самолети се оказват в погранична територия на Южна Корея - те съпровождат китайски самолети от далекобойната авиация. Операцията е " първи взаимен патрул на съветски и китайски въоръжени сили в Азиатско-Тихоокеанския район ", оповестиха съветски военни. Целта - " задълбочаване и развиване на руско-китайските връзки в границите на необятно партньорство " и подготовка на въоръжените сили на двете страни за взаимни дейности.

 

Проверка на оперативната съгласуемост

 

Между Русия и Китай сега не съществува двустранен боен блок, какъвто да вземем за пример има сред Съединени американски щати и Япония. Съвместните въздушни патрули може да са ориентирани към тестване на " оперативната съгласуемост " сред китайските и съветските военни сили. Така военните посочват способността на две армии да работят взаимно в практиката.

" В миналите години Русия и Китай непрекъснато разширяваха своя вероятен съюз ", споделя Артьом Лукин, професор от Далекоизточния федерален университет. Пред американския тв канал Си Ен Ен той съобщи, че интервенциите в небето над Тихия океан са ориентирани към това да се показва взаимната мощност на Китай и Русия и да се изпрати сигнал на Токио, Сеул и Вашингтон. " Откровено казано, бях изумен да видя тази оригиналност. Не мислех, че акцията ще бъде толкоз смела и провокативна ", сподели Лукин.

Още предходната година Москва и Пекин устроиха съвместна  " игра на мускули ". В огромните учения " Восток " участваха китайски подразделения - 3000 бойци и към 30 самолети и хеликоптери. По време на ученията се състоя и двустранна среща сред Владимир Путин и Си Цзинпин във Владивосток.

 

Американските спецслужби предизвестяват Тръмп за вероятен алианс

Участието на Китай в ученията " Восток " беляза прелом в връзките на съседите. Москва дълго гледаше на Пекин с съмнение. Руските националисти, както и преди, приказват за възходящото въздействие на Китай. Но това не стопира Путин от доближаване с сътрудника му Си. Москва има с Пекин " доверителни връзки в областта на политиката, сигурността, в региона на защитата ", съобщи съветският президент на ученията предходната година. И взаимният патрул удостоверява думите му.

Съединени американски щати наблюдават с паника доближаването сред Русия и Китай. Още при започване на годината американските спецслужби са предизвестили Доналд Тръмп за оформящия се алианс. " Китай и Русия в този момент са по-близо един до различен, в сравнение с през 50-те години ", цитира организация Блумбърг отчет на спецслужбите. " Вероятно те ще си сътрудничат още по-тясно, доколкото желаят дружно да противодействат на международното водачество на Съединени американски щати ", предвиждат Централно разузнавателно управление на САЩ и Националното разузнаване на Съединени американски щати.

 

----------------

ГЕОПОЛИТИКА

" Русия е освен военна, само че и политически идеологическа опасност за западните страни и нейното държание се основава на вкоренената геостратегическа неустановеност след разпадането на Съветския съюз ", се споделя отчет, формиран от няколко аналитични центъра в Съединени американски щати и огласен от Пентагона при започване на юли.

Докладът от 167 страници, озаглавен " Руски стратегически планове ", е съставен от водещи американски проучвателен и военни образователни центрове и дава инструкции на администрацията по какъв начин да отговори на съветската опасност, съобщи БГНЕС. 

Конфликтът със Запада за да се понижи американската надмощие, уважението към Европа и стратегическото партньорство с Китай са главните цели на съветската външна политика, а Владимир Путин мощно се придържа към световна тактика, ориентирана към възобновяване на въздействието на Русия на интернационалната сцена, се споделя в отчета. След 20-годишното ръководство на Путин Русия е освен политическа и военна, само че и идеологическа опасност. Въпреки че НАТО продължава да има военно преимущество, то понижава, а проблемите на западния свят в някои области провокират безпокойствие. Освен това нежеланието на западните политици и държавни управления да се опълчват както на идеологическите, по този начин и на политическите и военните закани на путинизма, значи, че опасността от военни спорове се е нараснала, се споделя в документа. Според него руската външна политика има няколко цели - да " възвърне и резервира въздействието в някогашните руски емблеми, да възвърне облика на огромна страна на интернационалната сцена "... и по-късно " да се показа като безкористен сътрудник, основен състезател в районната политика, само че и сполучлив медиатор, който може да реализира стопански, военни и политически триумфи на интернационалната сцена. "

Националната тактика за сигурност, защита и национална военна тактика на Съединени американски щати демонстрират, че при бъдещи спорове сред огромните сили ще се употребяват по-малко военни запаси и че икономическата конкуренция, акциите за въздействие, паравоенните интервенции, офанзивите в киберпространството, както и пропагандни операции и шпионаж, ще бъдат съществени принадлежности. Всички тези средства се употребяват от Москва и " специфичните служби на Съединени американски щати не могат да отговорят на дейностите на Русия " заради " неналичието на съгласуваност сред службите ". Според доклада причината за това държание на Русия е нейната " надълбоко вкоренена геостратегическа неустановеност " след разпадането на Съветския съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР