В резултат на ръководеното от Маргрете Вестагер разследване на ЕК

...
В резултат на ръководеното от Маргрете Вестагер разследване на ЕК
Коментари Харесай

Подаръкът на "Газпром" по принуда

В резултат на ръководеното от Маргрете Вестагер следствие на Европейска комисия за корист с монополна позиция в страни от Източна Европа, през 2018 година " Газпром " се ангажира да понижи цените за тях.

© YVES HERMAN На националния празник 3 март пристигна новината, че " Газпром " ще понижи с 40,3% цената на природния газ, който България внася от Русия, освен това със задна дата - от 5 август 2019. Разбира се, вестта е добра. Промяната на формулата, по която се дефинира какъв брой плащаме за съветския газ, би трябвало да докара до намаление на цените на парното и топлата вода. Но дали в натрапващата се символика в решението на " Газпром " става дума за великодушен жест в името на фамозната българо-руска дружба или, прочее прекомерно несръчно, е скрито нещо напълно друго? В резултат на ръководеното
от Маргрете Вестагер
следствие на Европейска комисия за корист
с монополна позиция в страни
от Източна Европа през 2018 година
" Газпром " се ангажира да понижи
цените за тях

Краткият отговор гласи, че " отстъпката " от " Газпром " е пристигнала по насила. Намаляването на цената няма нищо общо с братството сред славяните, въпреки съветската компания да се опита да прикрие провалянето си, опаковайки го като подарък за българите. Тогава какво е " стимулирало " " Газпром "? Премиерът Борисов означи, че решението е реализирано след дълги договаряния, а пробивът е пристигнал с помощта на съглашението по антимонополното дело на Европейската комисия против " Газпром ".

Нека напомним защо става дума: В края на май 2018 година еврокомисията, водена от вицепрезидентката Маргрете Вестагер, официално завърши следствието против съветския енергиен колос за корист с монополна пазарна позиция в редица страни от Източна Европа, в това число и в България. Проверката на еврокомисията приключи без наказания, само че " Газпром " се ангажира да понижи цените, както и да прекрати опитите си да лимитира достъпа на съперници до източноевропейския пазар. В края на 2019 година се оказа, че цената на съветския газ в България е най-високата в Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Има и други фактори за това решението да бъде взето точно на 3 март: да вземем за пример потребността на " Газпром " да се увери, че градежът на " Турски поток " през българското трасе е напреднал, а може би и появилата се конкуренция - почналата най-сетне енергийна диверсификация. Когато оценяваме приноса на българското държавно управление за пробива против " Газпром ", би трябвало да кажем, че едвам след нараствания през последната половин година напън от страна на Съединени американски щати енергийно подвластната от Русия България стартира да търси други източници на полутечен природен газ (LNG) като Азербайджан. Да не приказваме за това, че откакто " Газпром " се ангажира да понижи цените, България остана последната страна от Европейски Съюз, която не се беше възползвала от правото си да получава по-евтин газ. Дали това забавяне не е било израз на боязън, че руснаците могат да се разгневят?

Има и друго. Безспорно понижението на цените е сериозен триумф, само че данни на еврокомисията сочат, че България може и отсега нататък да заплаща по-висока цена за съветския газ от редица други европейски страни, в това число и Германия. Както показват някои издания, точни съпоставения е мъчно да се създадат, тъй като понижението от 40,3% е изчислено въз основата на актуалните котировки на $ и петрола, а те се трансформират всеки месец.

Не на последно място, " подаръкът " на " Газпром " за 3 март хвърля светлина върху същността на българо-руските връзки. Първият извод, който можем да създадем, е, че те - най-малко що се отнася до съветската страна - почиват на тънки сметки и студен прагматизъм. В това няма нищо изненадващо, само че е добре този факт да се подчертае и повтори за тези у нас, които към момента питаят сантиментално, сантиментално отношение към огромния славянски брат.
След промените, направени от Владимир Путин, съветските " бизнес елити " на практика са дирижирани от Кремъл. Фактът, че " Газпром " е държал цените за България най-високи и бе доста непреклонен в договарянията, разкрива и нещо друго, което е доста значимо и стои оттатък суровите закони на бизнеса. Кремъл желае да накаже, да унизи и даде урок на натовска България - някогашната вярна членка на Варшавския контракт и Съвет за икономическа взаимопомощ, която по времето на Живков даже се гласеше да стане 16-та република на Съюз на съветските социалистически републики.

Вторият извод е, че участието на България в Европейски Съюз и в НАТО е доста потребно за страната. Дали държавното управление щеше да успее да се еманципира от енергийната настойчивост на Кремъл, в случай че - жестоко казано - нямаше кой да го побутва извън? А градежът на " Турски поток " и поръчките за възобновление на " Белене ", демонстрират, че, най-малко що се отнася до енергийната диверсификация, напъните на кабинета остават прекомерно спорни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР