В резултат на проведените действия на служители от ГДБОП, Специализираната

...
В резултат на проведените действия на служители от ГДБОП, Специализираната
Коментари Харесай

Разбиха голяма група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

В резултат на извършените дейности на чиновници от ГДБОП, Специализираната прокуратура и френските полицейски и правосъдни управляващи, бе обезвредена една от най-големите досега интернационалните проведени незаконни групи за трафик на хора за трудова употреба и пране на пари, оповестиха от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Едновременните дейностите по следствието на българските и френските правоохранителни органи бяха осъществени в цялостен синхрон на територията на двете страни, според съглашение за взаимен екип за следствие с присъединяване на Евроджъст и Европол.
На територията на Франция са арестувани трима български и един френски жител. Събраните доказателства сочат, че българите организирали трафика на служащи от страната в региона на град Лион. Там, при четирима разнообразни работодатели, са открити общо 167 служащи, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер. Задържаният французин осигурявал логистиката за незаконната активност – отговарял за намирането на френски работодатели, както и за настаняването на служащите.
Групата работила под прикритието на законен бизнес – наемане на служащи по трудови контракти от българско комерсиално сдружение, което от своя страна ги командировало във Франция. Така френският шеф трябвало да заплаща възнагражденията на служащите на българската компания по банков път, а тя от своя страна – на служащите. В случая голяма част от полагащото се на служащите било присвоявано от сдружението на незаконната група. За да узаконят добитите средства, участниците ги вложили в комерсиална активност и недвижими парцели във Франция. Българските служащи – най-вече малоимотни и малограмотни хора, били набирани основно в Североизточна България. Те подписвали трудови контракти с българското сдружение на непознат език, без да схващат наличието, само че с обещанието да получават по 60 евро дневно. Във Франция били превозени с нелицензиран транспорт, където били настанявали в палаткови лагери. Там получавали предплатено средства за храна, които след това бивали удържани, както и разноските за превоз.
„ Заплатите “ се плащали вкупом в края на работния сезон и след удръжките. В последна сметка полученото не стигало на някои от служащите даже да се приберат в България. В хода на следствието на българска територия е открито, че офисът на българското сдружение, изпращащо служащи във Франция, е регистриран на адрес, на който се намира празен незастроен имот. В дома на участник в групата са открити и конфискувани голям брой документи, доказващи незаконната активност, и в частност - за огромни парични суми за дарения сред участниците в групата (от порядъка на 40 000 евро), заявления за обилни персонални спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за пазаруване на огромни количества алкохол и цигари. От офиса на счетоводна къща, обслужвала сдружението на незаконната група, е конфискувана цялата му налична документи в това число разписки, фактури, фишове за заплати, банкови преводи и други Разследването във Франция се води за незаконна трудова активност, трафик на хора, проведена незаконна група и изпиране на пари. Българското следствие е за изпиране на пари вследствие на трафик на хора за трудова употреба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР