В резултат на последователните ни усилия днес можем уверено да

...
В резултат на последователните ни усилия днес можем уверено да
Коментари Харесай

Маринов: Напълно контролираме ситуацията по границите ни


„ В резултат на поредните ни старания през днешния ден можем решително да отчетем, че миграционната конюнктура е спокойна и предвидима, а българските управляващи изцяло управляват обстановката по българските граници “. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, представен от БГНЕС.

Министър Маринов взе присъединяване в кръглата маса на тематика: „ Защита на външната граница на Европейски Съюз и миграционни политики на Република България “, провела се в София. „ Отчитаме като евентуален риск наличието на огромни групи хора в прилежащите страни, изключително в Турция, а в последните месеци и Северна Гърция “, съобщи вътрешният министър пред участниците.

Той бе безапелационен, че нашата страна, вземайки поради своето географско състояние, е сложила граничната сигурност като непрекъснат приоритет. Това се постанова от обстоятелството, че ние охраняваме една от най-чувствителните сухопътни граници на Европейски Съюз – тази с Турция.

„ Първата миграционна вълна по Източно-средиземноморския маршрут доближи страната ни през август 2013 година, когато за няколко дни опитите за нелегално прекосяване на българската граница са се нараснали 7 пъти “, напомни Маринов.

През 2015 година, когато беше пикът на вълната, на българо-турската граница са арестувани над 10 000 жители на трети страни, а над 74 000 сами са се завърнали навътре в Турция, откакто са открили наличието на български патрули по границата. България бързо предприе ограничения за сигурност в няколко посоки – създаване на възпиращо оборудване по границата, усилване на средствата за надзор и наблюдаване и сериозна инвестиция в съдействието със прилежащите страни. Увеличена бе и физическата защита на границата посредством командироване на чиновници на Министерство на вътрешните работи от вътрешността на страната.

Само за няколко години страната съумя да построи ограда по цялата дължина на границата ни с Турция и то напълно със лични средства.

„ Чрез законодателни промени от 2015 година пък бе дадена опция армията да взе участие в защитата на държавната граница. При непредвиден мощен миграционен напън те имат опция да изпратят над 350 военнослужещи в границите на 24 часа “, напомни още вътрешният министър Младен Маринов.

Той регистрира и значимата роля на Frontex, както и положителният разговор, който България поддържа със своите съседи. България и Сърбия имат взаимни патрули на границата си, а на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево е построен най-големият взаимен контактен център за полицейско и митническо съдействие и общи следствия. Там работят чиновници на българската, гръцката и турските гранични служби, които обменят информация в действително време.

„ Полагаме поредни старания за поддържане на положително съдействие с Турция, както на политическо, по този начин и на професионално равнище. С турския министър на вътрешните работи сме открили непосредствени работни контакти “, сподели още министър Маринов и напомни, че през 2017 година, с помощта на съдействията сред българската гранична полиция и турската брегова защита, е предотвратено основаването на маршрут през Черно море. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР