В резултат на политиката армията ни да стане малка, но

...
В резултат на политиката армията ни да стане малка, но
Коментари Харесай

Призрачни казарми точат бюджета за отбрана

В резултат на политиката армията ни да стане дребна, само че съвременно въоръжена, обитаемоте места се снабдиха с по една или няколко призрачни казарми. В тях от дълго време няма никой. Рушат се сами, чакайки някой да се разпореди със ориста им. Причиняват и нещастия, като тази преди няколко месеца в Хасково. Да, това са тези така наречен здания с отпаднала нужда. Едно, че грозят градовете, плашат и убиват хора, те систематично източват бюджета за защита. Според специалисти към 15 млн. лева годишно отиват за тяхната защита и ръководство. Лошото е, че тези разноски не понижават сензитивно с годините. Поне от 2016 година насам са съвсем едни и същи. Проблемът опира до близо 1200 парцела, в това число търговски обекти и подблокови пространства. И до заплатите на над 1000 охранители. Както и до средствата за срутване на рисковите здания.

Какво да се направи? С тази задача се е заел провеждащият се Стратегически обзор на защитата. Една от работните групи, споделя заместник-министърът на защитата Анатолий Величков, има главната задача да построи визията за бъдещето на тези освободени войскови региони. Амбицията е с интензивен ритъм да бъдат премахвани всички здания, които са компрометирани. Става дума за пласиране посредством търгове, даване в ръководство на общините, а тези, които могат да служат като капиталови парцели, да бъдат представяни посредством решение на Министерския съвет като апортни вноски в сдруженията на Министерството на защитата, с цел да бъдат капитализирани и да носят приход.

Практиката, обаче демонстрира, че това не е лесна работа. От плануваните разпоредителни дейности с над 109 парцела, за интервала от месец септември до декември 2018 година, да вземем за пример, са създадени към 90 парцела, като със заповеди на министъра на защитата са продадени едвам два на стойност към 800 000 лева, достигната след осъществяване на тръжни процедури. Опасните здания се освидетелстват и се събарят. През предходната година те са 83 в 9 региона. За 2019 година имаме подготвеност за унищожаване на 88 здания в 11 освободени войскови региона, споделя заместник-министърът.

Нека пожелаем триумф на още неродената визия. Да се надяваме, че ще има поука и от досегашния опит. През 2010 година се одобри тактика, която свързваше превъзмогването на това предизвикателство с модернизацията на армията. Там се посочваше, че превъоръжаването изисква ясно дефиниране на потребностите от военна инфраструктура за осъществяване на функционалностите по защитата и сигурността на страната. Трябваше да се подхващат дейности, гарантиращи най-бързия и ефикасен метод за понижение на разноските по прехрана на освободените парцели и осъществяване на доходи от тях. Тогавашният разбор даде съображение в документа да се запише, че за три години, до края на 2012 година, Министерството на защитата ще се освободи от всички парцели с отпаднала нужда. Все още това не се е случило. През тези години загуби смисъл и легендата, че ненужните парцели са златната кокошка за военния бюджет.

Стои обаче въпросът, дали вместо да се концентрира върху подготовката на войските, Министерството на защитата би трябвало да се занимава със срутване или продажби на към този момент никому ненужни постройка и парцели. Дали ще се откри нужното управническо решение, т.е. политическа воля, за излизане от тази обстановка? Няма подобен сигнал. В Програма за ръководство на държавното управление за интервала 2017-2021 година в частта за защита има мярка 313, в която се споделя: " Освобождаване от непотребните за Министерството на защитата недвижими парцели и движими движимости и реинвестиране на освободените средства в поддържането на отбранителните качества и придобиването на нови, както и в бойна подготовка. " Интересно, каква част от получените средства в осъществяване на тази мярка влязоха в разноските на някой от главните планове за рационализация на армията, да вземем за пример? Като че ли е належащо коренно решение на изпълнителната власт, с цел да не се влачи този проблем години и да натоварва военното ведомство с несвойствени функционалности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР