В резултат на политическите борби и при разместване на политическите

...
В резултат на политическите борби и при разместване на политическите
Коментари Харесай

Проф. Светослав Овчаров: Съединението може да се окаже добрият избор между освобождението и писмеността

В резултат на политическите битки и при разбъркване на политическите пластове може да се окаже, че Шести септември е по-приемлива дата за народен празник, в сравнение с 24 май. Ако едните депутати кажат: " Няма да бъде 24 май! ", а другите се откажат от Трети март, денят на Съединението може да бъде разгласен за народен празник ".

Такъв внимателен оптимизъм изрази проф. Светослав Овчаров, режисьор на кино лентата " Часът на нашето съединяване " (2005) и посетител в днешното издание на предаването " Контрапропаганда " с водещ Калин Манолов. Кинорежисьорът показа това свое мнение в отговор на въпрос на за идното гласоподаване на промени в конституцията, с които за народен празник на България да бъде разгласен 24 май. Двамата са измежду интелектуалците, които упорстват вместо 24 май, нацзионален празник да бъде денят на Съединението 6 септември. Гражданската самодейност, за която " Фактор " писа, насочи своя апел в понеделник, 18 септември 2023.

" Струва ми се, че предлагането на 24 май за народен празник е едно не до дъно промислено решение, което, вижда се, мъчно си пробива път в обществото. Ясно разбирам упоритостта по този начин да се показва разкъсване с модела на поклонение пред Русия, само че методът, по който това е направено, съгласно мен не е изключително сполучлив ", съобщи кинорежисьорът.

Проф. Овчаров изясни слабият до момента публичен отзив на самодейността с отмалялост от предходния конфликт Трети март или 24 май. " Сега всевъзможни други диалози наподобяват звук в системата и размиване на казуса. Ако това се беше случило преди 20 години, щеше да бъде иначе. Но се опасявам, че българските политици мъчно и рядко демонстрират независимо мислене ".

Основните причини на основателите за оповестяване на Шести септември за народен празник са, че Съединението е първото българско сполучливо независимо политическо деяние, че то хвърля мост към българското Възраждане и революционните обичаи, че е обща идея на народа, политиците и армията, че в последна сметка е деяние на цялото общество. Като се съгласи с всички тези причини, известният кинорежисьор добави, че Съединението е и знак на национална отговорност пред бъдещето, рядко проявявана от българите след него.

Гледайте целият диалог на Калин Манолов с кинорежисьора проф. Светослав Овчаров:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР