В резултат на официалната заявка за членство в банковия съюз

...
В резултат на официалната заявка за членство в банковия съюз
Коментари Харесай

България подава заявка за банковия съюз до края на деня

В резултат на формалната поръчка за участие в банковия съюз стартира да тече изследване на ЕЦБ до каква степен българското законодателство би трябвало да се приспособява, с цел да са използвани надзорните решения на банката, разяснява Владислав Горанов.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
България получи " да " за по едно и също време влизане в банковия съюз и ERM II

Ориентировъчната дата е юли 2019 година, само че преди този момент страната би трябвало да направи промени, а ЕЦБ да оцени финансовата й система
12 юли 2018
България и еврозоната: Да не стане като с Шенген

София е поискала участие и в чакалнята на еврото, и в банковия съюз. Решението ще пристигна през юли
6 юли 2018
Следваща спирка - банков съюз

България въпреки всичко ще одобри изискването на Брюксел първо да кандидатства за единния европейски контрол, а след това за ERM II
15 юни 2018
Последният взлом към еврозоната

България въпреки всичко ще кандидатства за ERM II, макар отрицателните сигнали от Брюксел. Силна акция може да усили възможностите ни
8 юни 2018 Правителството упълномощи министъра на финансите Владислав Горанов да подаде от името на страната заявление за определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи държавната пресслужба в сряда. Писмото ще бъде изпратено до края на деня, излиза наяве от думите на Горанов. Решението идва седмица откакто страната получи поддръжка от Еврогрупата на желанието си за участие в банковия съюз и обменно-валутния механизъм ERM II, така наречен " антре " на еврозоната. На този стадий ориентировъчната дата на присъединение е юли 2019 година

Влизането в " тясно съдействие " с ЕЦБ (начинът страните отвън еврозоната да вземат участие в банковия съюз) е един от уговорките, които държавното управление пое пред европейските сътрудници като авансово изискване за приемане на страната в така наречен чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II). Правителството е задължено да уведоми също по този начин и Европейската комисия, Европейския банков орган и всички други страни - членки на съюза.

Сега какво?

За страните отвън еврозоната методът да вземат участие в банковия съюз е посредством Механизма за тясно съдействие. Чрез него Българска народна банка се съгласява да съблюдава всички рекомендации на ЕЦБ, да трансферира надзора над трите най-големи банки (към момента това са Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ), като Франкфурт може по своя самодейност да поеме и надзора над всяка друга банка в страната. Българска народна банка ще продължи да надзирава всички останали банки на локалния пазар, само че по единна методика с ЕЦБ. На финала точно тя е институцията, която взема решение дали България да откри " тясното съдействие " и в следствие дали да влезе в банковия съюз.

" В ръцете на Европейската централна банка е да реши кои банки да минат непосредствено към нейния контрол. Обичайно това са банките с активи над 30 милиарда евро или трите най-големи банки. Разбира се, по разпоредбите ЕЦБ може да реши и може да реши да разпростре своя надор и върху други банки ", разяснява финансовият министър, представен от БНР.

Минусите на тясното съдействие са, че българските банки ще са без достъп до механизмите за ликвидна поддръжка на ЕЦБ, а Българска народна банка няма да има глас при окончателното взимане на решения по надзорни въпроси в ЕЦБ. Големите плюсове са, че страната ще завоюва по-високо доверие в надзора над локалните банки и шперц към вратата за еврозоната.

В резултат на формалната поръчка за участие в банковия съюз стартира да тече изследване на ЕЦБ до каква степен българското законодателство би трябвало да се приспособява, с цел да са използвани надзорните решения на банката. Това изследване трае от 6 до 12 месеца, разяснява Горанов. Той добавя, че с изключение на формалната поръчка за участие България през днешния ден изпраща и план на измененията в законодателството.
Механизмът за съдействие и инспекция няма да е спънка по пътя към чакалнята

" Нито в изказването на Еврогрупата, нито в българските предварителни задължения не се загатва, че България би трябвало да поема спомагателни антикорупционни задължения, " посочи пред Българска национална телевизия еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис в отговор на въпрос за поетите от България спомагателни задължения за участие в обменно-валутния механизъм ERM II. Той акцентира обаче, че Брюксел ще продължи да следи битката с корупцията и правосъдната промяна в страната.

Според еврокомисаря работата по спомагателните задължения може да бъде свършена до юли 2019 година Има два фактора обаче, които могат да забавят процеса. Първият е промените да не се предвижат задоволително бързо, а вторият - оценката на българската банкова система, резултатите от която може да доведат до потребност от следващи ограничения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР