В резултат на климатичните промени феномените Ел Ниньо стават по-силни

...
В резултат на климатичните промени феномените Ел Ниньо стават по-силни
Коментари Харесай

Климатичните промени правят феномените Ел Ниньо по-силни

В резултат на климатичните промени феномените Ел Ниньо стават по-силни и загряват още повече така и така затоплящата се планета, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на резултатите от изследване, оповестено в сп. "Протоколи на Американската академия на науките.

За задачите му учените са изследвали 33 феномена Ел Ниньо - естествено стопляне на екваториалната част на Тихия океан, което от 1901 година предизвиква климатични крайности по целия свят. Специалистите са открили, че след 70-те години на предишния век феномените са почнали да се образуват по-далече на запад в по-топли води, което в някои случаи води до по-силни Ел Ниньо.

Мощният Ел Ниньо може да провокира суша на някои места, да вземем за пример в Австралия и Индия, или наводнения в други райони, да вземем за пример в Калифорния. По време на Ел Ниньо ураганите в Тихия океан стават повече, а в Атлантическия - по-малко.

Феноменът прави зимите по-меки и влажни в Съединените щати, които като цяло се възползват от мощните Ел Ниньо. На други места обаче проявленията им са опустошителни. Феноменът от 1997-98 аргументи хиляди смъртни случаи от мощни стихии, топлинни талази, наводнения и суша, и вреди, оценени на сред 32 милиарда и 96 милиарда $.

Изместеното образуване на Ел Ниньо е от голяма важност, защото на запад водите естествено са по-топли, отбелязва ръководителят на проучването Ван Бин от университета на Хаваите.

Преди 1978 година 12 от 14 феномена Ел Ниньо са се формирали на изток. След 1978 година всичките 11 са се формирали по-централно или на запад.

Трите "супер " Ел Ниньо, почнали през 1982, 1997 и 2015 година, са се формирали на запад. По време на всеки от тях светът е "чупил " междинните температурни върхове.

Специалистите не са проучвали противоположния феномен с охлаждащ резултат Ла Ниня.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР